İngiltere’de ikinci referandum için 1,5 milyon imzalı dilekçeler hükümet sunuldu
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreciyle (Brexit) ilgili olarak ikinci bir referandum yapılmasını talebini içeren yaklaşık 1,5 milyon imzalı iki dilekçe başbakanlığa iletildi.Bu arada, AB Adalet Divanı Hukuk Sözcüsü İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çekilme sürecini diğer üyelerin onayına ihtiyaç olmadan tek taraflı olarak durdurabileceğini açıkladı.
Getty Images
İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma süreciyle (Brexit) ilgili olarak ikinci bir referandum yapılmasını talebini içeren yaklaşık 1,5 milyon imzalı iki dilekçe başbakanlığa iletildi.
Independent gazetesinin başlattığı "Son söz" kampanyasında bir milyon 75 bin, "Halkın Oyu" adlı kampanyada da 337 bin imza toplandı.
Dilekçeler, iktidardaki Muhafazakâr Parti milletvekillerinden eski Eğitim Bakanı Justin Greening, Liberal Parti lideri Vince Cable ve İşçi Partisi milletvekili Chuka Umunna tarafından başbakanlık yetkililerine teslim edildi.
Greening, başbakanlık önünde ellerinde AB bayrakları bulunan kalabalığa hitap ederken "İngiltere'nin önündeki seçeneklere İngiliz halkı karar vermelidir" dedi.
Umunna ise, "İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en önemli meselemizde karar milletvekillerine bırakıldı. Ama sorun, milletvekillerinin bundan sonra ne olması gerektiği konusunda karar verememesi" diye konuştu.
Oylama bir hafta sonra
İngiltere ile AB arasında geçen ay varılan Brexit anlaşması 11 Aralık'ta Avam Kamarası'nda oylanacak. Ana muhalefetteki İşçi Partisi, anlaşmanın parlamentoda reddedilmesi halinde erken seçimlere gidilebilmesini sağlamak amacıyla Başbakan Theresa May için güvensizlik önergesi vereceğini açıklamıştı.
Getty Images
May, ikinci referandum çağrısını reddediyor.
'İngiltere istediği an Brexit sürecini iptal edebilir'
Bu arada, Avrupa Birliği Adalet Divanı Hukuk Sözcüsü Campos Sanchez-Bordona İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çekilme sürecini diğer üyelerin onayına ihtiyaç olmadan tek taraflı olarak durdurabileceğini açıkladı.
Bardona, bir grup İskoç milletvekilinin geçen Aralık'ta yaptığı başvuruyla ilgili mütalaasını yayımladı.
Bağlayıcı olmayan mütalaada, Lizbon Antlaşması'nın üye ülkelerin birlikten ayrılmasını düzenleyen 50'inci maddesini işletme kararının istenildiği an durdurulabileceği belirtildi.
İngiltere bu maddeyi Mart 2017'de işletmişti. İngiltere Hükümeti ve Avrupa Komisyonu kararın ancak tüm üyelerin oybirliğiyle alınabileceğini savunuyordu.
Hukuk Sözcüsü'nün mütalaasının ardından İngiliz sterlini dolar karşısında yükseldi.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Kendisi küçük faydası büyük: Yiyen doktor yüzü görmüyor
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Bahçeli'ye kendi partisinden bile destek yok!
- Galatasaray'da bir dönem sona eriyor!
- İşte CHP’nin yol haritası