İngiliz polisi TOMA istemedi

İngiltere’de Londra Metropolitan Emniyet Teşkilatı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson’un güvenlik güçlerinin TOMA kullanması yönündeki çağrılarına ülkenin en büyük polis gücünü barındıran 5 bölgenin ilgili birimlerinden hayır yanıtı geldi.

İngiliz polisi TOMA istemedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.02.2014 - 16:23

Greater Manchester, West Midlands, West Yorkshire, Merseyside ve Thames Valley’deki emniyet müdürleri hali hazırda tartışmalı TOMA’ların kullanımına karşı oldukları, kullanımının yasallaşmasını onaylamadıkları görüşünü iletti. İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre Londra ile birlikte ülkenin en büyük 6 polis gücünü oluşturan bu bölgelerin emniyet yetkilileri, kalabalıkların tazyikli su ile kontrol altına alınmasını zaten prensipte onaylamadıklarını, ayrıca işe yaramayacağını düşündükleri bu araçların alımı için yapılacak harcamaları paylaşmayı istemediklerini de vurguladı.

Haberde bütçe kısıntısı nedeniyle başkent Londra’da düzenlenmesi beklenen geniş çaplı gösterilere önlem olarak yaza kadar Metropolitan Emniyet Teşkilatı ve Londra Belediye Başkanı Johnson’un TOMA’ların sokaklara konuşlanmasına, kullanımına izin verilmesi yönünde baskıda bulunduğu kaydedildi. Ancak ülke genelinde polis teşkilatı içindeki TOMA’ların kullanımına karşı yoğun görüşlerin, bu araçların kullanımını bu ay sonunda İçişleri Bakanı’nın onayına sunmayı planlayan Londra emniyetini zora soktuğu ifade edildi.

Greater Manchester polis teşikalatından Tony Lloyd, TOMA’lara ilişkin şüphelerini dile getirirken “Tazyikli su sıkan bu araçların halkın güvenliğini ne şekilde artıracağına ya da polis gücünü nasıl etkin hale getireceğine ilişkin ikna edici bir görüş yok” diye konuştu. Lloyd, “Bu araçları sokaklarda kullanmaya başlamaya niyetlenmeden önce kamuoyu önünde bunların nerede, ne zaman ve niye kullanılacağını tartışmalıyız. Örneğin, 2011 isyanlarında Manchester ya da Salford’da TOMA kullanılması hiçbir işe yaramazdı” dedi.

TOMA talebinin hükümet tarafından kabul edilmesi için başlatılan kampanyayı yürüten West Mercia Polis Komiseri David Shaw ise “TOMA fanatiği değilim. Sonuçta bu araçlar alınsa bile ben bunları kendi bölgemde asla kullanabileceğimi düşünmüyorum. TOMA kullanımının İngilizlere yakışmadığını kabul ediyorum. Ancak Londra ve Manchester’ın ateşe verilmesi de İngilizlere yakışmıyordu” diye konuştu.

Metropolitan Polis Teşkilatı Komiser Yardımcısı Mark Rowley "TOMA’lar asla barışçıl protestocular üzerinde kullanılmayacağını” savundu. Rowley, “Eğer küçük bir grup parlamentoya ya da bir ülkenin elçiliğine saldırırsa TOMA’ların kullanılması geçerlilik kazanır. Elbette Londra polisi barışçıl bir şekilde protesto gösterisi düzenleyen binlerce kişinin içindeki birkaç saldırgana karşı TOMA kullanmaya kalkacak değil” dedi. TOMA kullanımına şu anda sadece Kuzey İrlanda polisinin yasal izni var. Ülke genelinden gelen itirazların ardından bir açıklama yayımlayan Londra Polis Teşkilatı ise konu ile ilgili halkın görüşünü aldıklarını ve Londralılardan yeterince destek gördüklerine inanırlarsa İçişleri Bakanlığı’ndan TOMA alımını ay sonuna kadar onaylamasını isteyeceklerini söyledi. İçişleri Bakanlığı’nın onaylaması durumunda Londra Polis Teşkilatı'nın Almanya’dan üç adet ikinci el Wasserwerfer 9000 model TOMA alacağı tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler