İnan Kıraç'ın 10 yıllık arzusu Pera'nın gündeminde
Kuruluşunun 10’uncu yılını kutlayan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İnan ve İpek Kıraç’ın ev sahipliğiyle önceki gün basını ağırladı.
Aslen Oryantalist ressam Fausto Zonaro tutkunu olan ve bu yüzden - biri Simavi koleksiyonunda olmak üzere - iki versiyonu bulunan Osman Hamdi Bey klasiği ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ni pek sevmediğini itiraf eden İnan Kıraç, kızı İpek ile birlikte, önceki akşam kuruluşuna öncülük ettikleri Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi’nde kültür - sanat basınına bir teşekkür ve yeni yıl yemeği verdi. Gecede, Vakıf Kültür Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol ve Zeynep Ögel başta gelmek üzere, tüm çalışanların ve misafirlerin alkışları ile eleştirmen ve gazeteci Doğan Hızlan için de özel bir doğum günü pastası kesildi.
Gecede konuşan İnan Kıraç, müzenin kuruluşunda Suna Kıraç’ın çok büyük rolü olduğuna değinerek, “O her zaman benim yolumu açan kişi” ifadesini kullandı ve özetle şunları aktardı: “Eğitimi ne kadar iyi yaparsanız yapın, kültür ve sanatın içinde olmazsanız, bir yerde bu yapıyı düzeltemiyorsunuz. Bir eksikliğimiz var; bakın bunu çok açık söylemek istiyorum. Türkiye’nin iki kaybı vardır... Bir tanesi, 200 bin kişi kaybettiğimiz Çanakkale’dir.
İkincisinde 6-7 Eylül gibi büyük bir facia yaşanmıştır. Türkiye’deki en iyi yetişmiş en kültürlü, en bilen, en örnek alabileceğimiz insan yapısını kaybettik. Bu da 200 bin kişidir. Oradan, buralara geldik.”
‘10 senede pes ettim’
Antalya’da yaptıkları eski ve yeni kültür ve sanat yatırımlarına yönelik ziyaretçi ilgisizliği ve pazarlama eksikliğinden yakınan Kıraç, daha sonra AK Parti hükümeti döneminde kurdukları, ancak kimi sıkıntılar yaşadıkları 2003 tarihli vakıfla ilgili olarak şunları aktardı:
“Sevgili (kızım) İpekçiğimin dışında kalan bir servetin 3’te 1’i buraya (vakfa) ait olacaktır. Bu olduğu takdirde bu yapıyı yaşatmak mümkün. Güncelleştirmek mümkün. Büyütmek mümkün.
Biliyorsunuz, karşı tarafta (Tepebaşı TRT binası ve otopark alanı) Frank Gehry’e yaptırılacak bir yapı (çağdaş sanat müzesi) vardı. Büyük mücadele ettim, ancak 10 senede pes ettim. Aynı devirde böyle bir projeye başlayan Louis Vuitton, Paris’te bunu yaptı.
Yalnız aramızdaki fark şu: Paris’teki en güzel parkta 49 ila 59 senelik bir müsaadeyi Louis Vuitton’a parasız verdiler ve oradaki eser meydana çıktı. Aynı tarihlerde başladı, bendeniz başarısız oldum. Sebeplerini de bir kitapçık yaptım; onları sizlere bugün dağıtamayacağım ama, en kısa zamanda elinizde olacak.” Kıraç daha sonra, aile olarak kültür ve sanat alanına 45-50 milyon TL ayırdıklarını ve 300’ün üzerindeki Oryantalist tabloyu vakfa devrettiklerini vurguladı.
İnan Kıraç’ın en duygu yüklü sözleri ise, şunlardı: “Bu yapı için ben ne isem siz de osunuz. Bu nedenle bu yapıya siz sahip çıkın. İnşallah, 20’li, 30’lu yılları da hep beraber kutlarız. Ben yoksam bile, siz İpek ile kutlarsınız. Teşekkür ederim.”
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Kadınlara cehennem hazırlayanlar
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!