İmar sil baştan
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girecek. 1+0 daireler yasaklandı. Mescit teşviki getirildi.
İnşaat sektörünün anayasası olarak bilinen Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği değişti. Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girecek yeni yönetmelik sektörde büyük değişimleri de beraberinde getirdi. 30 Haziran’da sona eren kentsel dönüşümde 1.25 ek emsal hakkı da 1 Ekim 2017’ye uzatıldı.
Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’yle getirilen değişiklikler:
* 1+0 stüdyo daireler, artık imar projelerine dahil edilmeyecek. Yeni tip konut projelerinde en küçük daire 1+1 ve minimum net 28.50 metrekare olacak. En küçük dairenin içinde 1 oturma odası, 1 yatak odası, 1 mutfak veya yemek pişirme yeri, 1 banyo veya yıkanma yeri ve 1 tuvalet bulunacak.
Mescite teşvik
* Düzenlemeyle mescitler ilk defa konut alanlarında emsal dışı alana konu edildi. Mescitlerin ve müştemilatların konutlarda 100 metrekaresi, konut dışı alanlarda 200 metrekaresi emsal dışı bırakıldı.
* Yeni düzenlemeyle kot farkından bağımsız bölüm kazanma devri sona erdi. Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde, kademelendirmeye geçilecek. Bina ön cephelerinde olduğu gibi, arka cephesi yol kotundan 5 metreden fazla düşük veya yüksek yapılara, 6 metrede bir kademelendirme gelecek.
* Konutlarda kat yükseklikleri 3.60 metreye ticari ofislerde 4 metreye çıkarıldı. Bahçe duvarı, duvar kaplamaları, baca ve saçak onarımları basit tamir ve tadilat tanımına sokuldu. 4 katlı binalarda asansör zorunluluğu ve 3 katlı binalarda ise asansör yeri bırakma zorunluluğu getirildi.
* Oturmaya elverişli bodrum katı yapabilmek için; oturma odası ve en az 1 yatak odasının zemine gömülü olmaması, aydınlatma ve havalandırmasının pencere açılmak suretiyle yapılabilir olması, sel, taşkın ve su baskınlarına karşı tedbirlerinin alınmış olması gerekecek.
* Askeri alan tanımlamasında da değişikliğe gidildi ve Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait alanlar tanımdan çıkarıldı. Bu düzenlemeyle iki kuruma ait arazilerin farklı amaçlar için yapılaşmaya açılmasının önü açıldı.
Sektör karşı çıktı Yeni yönetmelikte yer alan birçok madde ise tartışmalara neden oldu. İnşaat ruhsatının müktesep hak olmaktan çıkarıldığını belirten GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin, KONUTDER Başkanı Altan Elmas ve İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Yönetmelikle ilgili sorunların giderileceğine inaczımız tam” dedi. Düzenlemenin İmar Kanunu’na tamamen aykırı olarak ele alındığını belirten dernek başkanları, “Sektör ve vatandaş en temel dayanağını kaybetti. Mevzuata uygun olarak alınan inşaat ruhsatı ile yapılan projeler bile imar planı iptalleri ile riske girebilir. Bu da hem yatırımcı hem tüketici hem de ülke ekonomisinin zarar görmesine sebep olur” dedi. Üç kurumdan yapılan ortak açıklamada, yönetmelikle yapı inşa ve mimarlık mesleğinin önemli ölçüde sorunlar yaşayacağı dile getirildi. Yönetmelikte yer alan emsal harici tüm alanların toplamının parselin toplam emsale esas alanının yüzde 30’unu aşamayacağı maddesi de tartışmaya açık bir madde olarak ele alındı. |
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!