İmam psikologlar artıyor

Sülük ve hacamat kliniklerinin ardından bilimsellikten uzak manevi danışmanlık 38 ilde, 110 sağlık tesisinde yaygınlaştırıldı. 39 sağlık mesleğinden binlerce personelin kadro için mücadele ettiği alanda, imam hatipliler için Diyanet’in oluşturduğu görev alanında 265 kişi hastanelerde kadrolu olarak çalışıyor.

İmam psikologlar artıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.08.2019 - 21:56

Bilimsellikten uzak olduğu için tepki çeken manevi danışmanlık; 38 ilde, 110 sağlık tesisinde yaygınlaştırıldı. Son 10 yılda sayıları katlanarak artan imam hatipliler için yeni görev alanı olarak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan manevi danışmanlık görevinde, 265 kişi hastanelerde kadrolu olarak çalışıyor.

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının yasallaşmasıyla yapılan sülük ihaleleri, üniversite bünyesinde açılan hacamat mastırları ve hastanelerde kurulan sülük-hacamat kliniklerinin ardından, bilimsellikten uzak olduğu için tepki çeken manevi danışmanlık uygulaması yaygınlaştırıldı. 39 sağlık mesleğinden, binlerce personelin kadro için mücadele ettiği alanda; sayıları katlanarak artan imam hatipliler, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından başlatılan manevi danışmanlık görevinde kadrolu olarak çalışıyor.

38 ilde maneviyat
Cumhurbaşkanı Yadımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan; hasta, hasta yakınına ve hastane personeline dini konularda danışmanlık ve rehberlik yapmak, moral, motivasyon ve manevi destek sağlamak ile görevli kaç kişinin istihdam edildiğini, aylık maaşlarını, yapılan destek taleplerinin sayısını, yeterlilik ile ilgili eğitime kaç kişinin başvurduğunu, proje bütçesini, maliyetlerinin ne kadar olduğunu ve hizmet verilen kişilerin memnuniyetinin nasıl ölçüldüğünü sordu. Oktay’ın verdiği yanıtta, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı protokol sonucu; 38 ilde, 110 sağlık tesisinde, 135 personelin görev yaptığı ortaya çıktı. Oktay, yeterlilik ve maliyet konularındaki soruları yanıtsız bıraktı.

Ruh sağlığı uzmanıyla benzer tanımlar

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın başlattığı proje sonucu hastanelere, öğrenci yurtlarına, sığınma evlerine ve cezaevlerine “manevi danışmanlık” görevi getirildi. Manevi danışmanların meslek standartlarında; ruh sağlığı uzmanlarının meslek tanımına benzer şekilde, “Hedef kitlenin fiziksel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve toplumsal sorunlarını aşmalarında fiziksel, psikolojik, ruhsal yaklaşımla etkin dinleme, iyileştirme ve kendisi hakkında kararlar almasını sağlamak” diye tanımlandı. Manevi rehberin görevleri, “İman, ahlak, Kuran okuma ve namaz kılma konularında danışmanlık yapmak”, “Olumsuzluklar karşısında dini başa çıkma yöntemleri kullanarak danışmanlık yapmak” diye sıralandı. Ruh sağlığı meslek dernekleri, ruh sağlığı hizmetinin, ruh sağlığı meslek mensupları tarafından verilmesi gerektiğini belirterek bu durumun yarardan çok zarar oluşturacağı yönünde uyarıda bulunmuştu. 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler