İlkadım borçla savaşıyor
İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş, “Belediyeyi 264 milyon TL borçla devraldık. Her ay, 10 milyon TL’nin üzerinde borç ödüyoruz. Belediyenin eski hizmet binasını satışa çıkarmak istedik, bina hacizli çıktı” dedi.
31 Mart yerel seçimleri sonrası AKP’li Erdoğan Tok’tan yönetimi devralan Demirtaş, görevdeki 9 ayını anlattı. Demirtaş, belediyeyi 120 milyon TL’si bankalara, 24.5 milyon TL’si şahıslara verilen çekler olmak üzere toplamda 264 milyon TL borçla devraldığını söyledi. Piyasaya verilen 24.5 milyon TL’lik özel banka çeklerinin, mali kaynakları disipline edilerek 6 aylık süreçte 20 milyon TL ödendiğini belirten Demirtaş, “120 milyonluk kamu alacağı, İller Bankası’ndan alınan paydan otomatik olarak kesiliyor. 3. şahıslara olan borçlar ve özel banka borçlar nedeniyle ise, aylık 10 milyonun üzerinde borç ödüyoruz” dedi. İdari birimleri ve personeli tek çatı altında toplamak için yeni hizmet binasına taşındıklarını söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:
AKP’Lİ BÜYÜKŞEHİR TEKLİFİ REDDETTİ
“Bu sayede boşa çıkan gayrimenkullerimiz olan eski Gazi ve İlkadım hizmet binalarını satışını meclise sunduk. Ancak hizmet binalarından biri hacizli çıktı. Diğer binadan para kazanmak için arsasına akaryakıt istasyonu yapma teklifi ise Büyükşehir’den döndü. Bu süreçte belediyeyi borç batağından kurtarmak için vatandaşlar üzerindeki alacaklar için duyuru yaptık. Bunlar tahsil edilemediğinde belediye çalışanlarına yarım maaş ödeme, hatta 15 günlük ücretsiz izin gibi yollara başvurmak zorunda kaldık. Belediyenin kendi kaynaklarıyla yapılmaya çalışılan Unkapanı Kültür Merkezi inşaatının 4 milyon TL’lik borcu yüzünden, Ihlamur Bulvarı üzerinde yaptırılan külliyenin cami kısmını durdurduk. Eldeki maddi kaynakları ilçe halkına sunmaya çalışıyoruz.”
KARADENİZ’DE İLK: 1. SINIF ATIK MERKEZİ
Öte yandan, projelerini gerçekleştirmek için de çabaladıklarını belirten Demirtaş, “Dar gelirli ailelerin çocuklarının ücretsiz sünnet edildiği, Geleneksel Sünnet Şöleni’nin 26.’sını düzenledik. Çevre ile ilgili birçok yatırım yaptık ve projeler ürettik. Sıfır atık kapsamında geri dönüşüme farkındalık yaratmak adına Karadeniz’de ilk olan 13 çeşit atığın ayrıştırıldığı 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni ilçemize kazandırdık” dedi.
SMS İLE ASKIDA YEMEK
Sosyal belediyecilik anlayışı gereği sosyal sorumluluk projelerine devam edeceklerini belirten Demirtaş, projelerini şöyle anlattı:
“Kimsesiz yurttaşlar için bir mekan yapmayı düşünüyoruz. Dar gelirli ailelerin ürettikleri ürünleri satabilecekleri bir iş yeri tutup, kira ödetmeden ürünlerini pazarlama imkanı sunacağız. Mahallelerde sosyalliği yükseltmek için ‘mahalle evleri’ kuracağız. Üniversite ve sanayilerde ücretsiz çorba dağıtacağız. Lokantacılarla da görüşüp, ‘askıda yemek’ projesini hayata geçireceğiz. Durumu olmayan vatandaşların askıda yemek yazısı olan lokantalarda ücretsiz yemek yemesini sağlayacağız. Bunu da halktan SMS bağışı şeklinde karşılamayı düşünüyoruz. Geri kalan kısmı da belediye olarak karşılayacağız. Esnafın da bu projeye katkı vereceğini düşünüyorum. Öte yandan, kenar mahallelerde madde bağımlılığı sıkıntıları var. Bunun da üzerine gideceğiz. Tekstil atölyeleri için de çalışmalara başlayacağız. 2-3 bin kişiye iş imkanı sağlayacak bir alan oluşturmaya çalışıyoruz.” SAMSUN
En Çok Okunan Haberler
- Bu ürünler artık 'iade' edilemeyecek
- Arınç'tan Mehmet Uçum'a çok sert sözler!
- CHP’lilere ‘kızan’ başkandan tartışmalı karar!
- Fatih Erbakan'a 'Erdoğan' tepkisi
- ‘Süper yetki’ geri geliyor
- '1 Milyon Mehmet' hayatını kaybetti
- Erdoğan'dan Şanlıurfa'da 'adaylık sözü'
- Özel'den Erdoğan'a 'Kılıçdaroğlu' yanıtı
- Erkek taraftarlar, Şanlıurfalı kadın sporcuları darbetti
- AKP kongresi karıştı: 'Tek liste' gerginliği