İDOB DansMavi ile ikinci kez Zorlu Center‘da

İstanbul Devlet Opera ve Balesi(İDOB) yarın akşam saat 20.00’de Zorlu Center Drama Sahnesi’nde üç baleden oluşan DansMavi’yi sahneliyor.

İDOB DansMavi ile ikinci kez Zorlu Center‘da
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.01.2014 - 18:16

İDOB’sinin ilk kez 17 Ocak 2014 tarihinde prömiyer yaptığı DansMavi‘nin ilk dansı  eserin koreografisini yapan ve sahneye koyan Patrick de Bana’ya ait olan modern bale Creatures. Müzikleri;   Dem Trio / Madjid Khaladj / Dhafer Youssef, Kayhan Kalhor ve Brooklyn Rider imzası taşıyan eser, içsel güzelliğe ulaşmamızla ilgili her şeyden bahsediyor. İnsanın içsel güzelliğine değinirken, aynı zamanda ruh ile kalp arasındaki çelişkiyi de vurguluyor.
Eserin koreografi asistanlığı Çiğdem Tezcür, kostüm ve ışık tasarımı Patrick de Bana‘ya, kostüm uygulama  Gizem Betil‘e, ışık uygulama ise   Şener Akyamaner’e ait.
 
İkinci dans, neoklasik bir eser olan Circle of  Fifths. Koreograf Christopher D’Amboise’a ait olan eseri Demet Gökçelik sahneye koyuyor. Eser, Philip Glass’ın unutulmaz Keman Konçertosu üzerine kurulu bir bale. İki erkek ve bir kadın solistten oluşan trioyu içeren eserde 11 dansçı yer alıyor.
Birinci bölüm, iç içe girmiş çizgiler ve mimariden oluşan bir dünya ortaya koyuyor ve dansçılar bu şekillerle boğuşurlarken trionun karakteri biçimlenmiş oluyor.

İkinci bölüm, bir adam tarafından gözleri kapatılmış şekilde sahnenin ortasında duran kadın solist dansçı ile başlıyor. İnsanların birbirlerini nasıl kısıtladığını, tanımladığını ve baskı altında tuttuğunu anlatan bu sahne, balenin ana temasını oluşturuyor. İki erkek tarafından zapt edilen kadın dansçı, kendisini özgür kılmak için tutkulu bir biçimde mücadele ediyor.

Üçüncü bölüm bu tema üzerinde ilerliyor; her dansçı özgür kalmak için çaresizce zıplıyor. Ancak bu, kapalı bir kutudan kaçmaya çalışmak gibi nereye gitseler, bir duvar, bir engel ya da bir çıkmazla karşılaşıyorlar. Eser, hem sevinci hem çaresizliği, hem de bir daire içerisinde sürekli dönüp durmanın verdiği anlamsızlığı yansıtan bir tasvir içinde yer alan trio ile sona eriyor. Eserin kostüm tasarımı Holly Hynes, kostüm uygulama Gizem Betil, ışık Mark Stanley, ışık uygulama ise  Şener Akyamaner’e ait.

Son dans ise koreografisi yine Patrick de Bana’ya ait olan Minyatür. Bu modern balenin  müzikleri A.Vivaldi ve anonim. Eseri koreografın kendisi sahneye koyuyor. Eserin dekor tasarımı Ferhat Karakaya’ya, Kostüm  Gizem Betil’e, ışık Metin Koçtürk‘e’e ait.

Eserlerde görev alan sanatçılar :

Ebru Cansız, Deniz Özaydın, Deniz Zirek, Melih Mertel, Melike Manav, Özerk Tozkoparan, İlke Kodal, Erhan Güzel, Müge Celiloğlu, Mehmet Nuri Arkan, Ayça İnal, Onur Tunay, Pınar Müldür, Ömer Erenler, Elif Korugan, Tunca Bakan, Ebru Göktan, Cem Çelik, Julia Hartman, Can Bezirganoğlu, Işık Kuka, Sinan Kaymak, Eymen Arıslı, Deniz Polat, Çağrı Çekiç, Mutlu Cankup, Hüma Ersel, Bahadır Ovacıklı, Merve Topaldemir, Ali Türkkan, Zeynep Serpen, Berfu Elmas.

DansMavi; Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde 17 Ocak 2014’te prömiyer yaptı. Aynı sahnede 4, 6 Şubat 2014, saat : 20.00 ve 8 Şubat  2014, saat : 16.00’de sahnelenmeye devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon