Hükümetten iş cinayetine davetiye
Facialardan ders almayan hükümet, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi için 2013 yılında çıkardığı yönetmeliği önce 2017 sonra da 2019 yılına erteledi.
Hükümet, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi için 2013 yılında çıkardığı yönetmeliği 2. kez erteledi. 2013’te yönetmelik ilk yayımlandığında zaten 2017’ye bırakılan maddeler şimdi de 2019 yılına ertelendi. Yönetmelik ile işletmeciye, “mümkün olan en yüksek önlem seviyesini” alma yükümlülüğü getiren maddenin uygulanması Temmuz 2019’a bırakıldı.
İşletmelerin “büyük kaza önleme belgesi” ile “güvenlik raporu” hazırlama yükümlülükleri de 2019 yılına ertelendi. Büyük Endüstriyel Kazaların Önlenmesi ve Etkilerinin Azaltılması Hakkında Yönetmelik, 30 Aralık 2013 tarihinde, “tehlikeli maddeler bulundurulan kuruluşlarda büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla, yüksek seviyede, etkili ve sürekli korumayı sağlamak için alınması gerekli önlemleri” belirlemek üzere yayımlanmıştı. Yönetmeliğin “mümkün olan en yüksek önlem seviyesi” başlıklı maddesinde işletmeciye kaza riskine karşı önlem alma yükümlülüğü getirilmişti. Ayrıca İl Afet ve Acil Durum Müdürlükleri’nin harici acil durum planını veya planlarını 6 ay içerisinde hazırlamaları öngörülmüştü.
İşletmeci rahat etsin
Aynı yönetmeliğin “büyük kaza önleme politika belgesi” başlıklı maddesinde, işletmecinin kazaların önlenmesi ile ilgili politikasını belirten “büyük kaza önleme politika belgesini” hazırlayarak ya da hazırlatarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bildirim sistemine yüklemesi öngörülüyordu. Yönetmeliğin “güvenlik raporu” başlıklı maddesinde de, işletmecinin “güvenlik raporu” hazırlaması ya da hazırlatması gerekiyordu. “Güvenlik raporunda” kuruluşun, kuruluşun çevresinin, kuruluşta yürütülen faaliyetlerin tanıtımı, kuruluşta uygulanan güvenlik yönetim sistemi ile ilgili bilgilerin ve işletmecinin taahhütlerinin bulunması zorunlu tutuluyordu.
Yönetmelik ilk yayımlandığında bu iki maddenin de 1 Ocak 2016’da yürürlüğe girmesi öngörülmüştü. Ancak hükümet 2 Ağustos 2016’da bu iki maddenin yürürlük tarihini 31 Aralık 2016 tarihine erteledi. Hükümet dün yaptığı yönetmelik değişiklik ile bu iki maddenin yürürlük tarihini bir kez daha öteledi. İki maddenin 31 Aralık 2018 tarihine kadar uygulanmayacağı belirtildi. Değişikliğe göre, şimdiye kadar bu iki madde kapsamında yürütülen işlemler herhangi bir hüküm ifade etmeyecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verilen güvenlik raporları da kuruluşlara iade edilecek.
En Çok Okunan Haberler
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Peynirde ‘mantar ilacı’ tespit edildi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Teğmenler için karara 1 gün kala yeni gelişme
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?