Hükümetlerin ‘Maske’ korkusu

Dünyanın lider online güvenlik şirketlerinden Kaspersky Lab, yaklaşık 2007 yılından bu yana küresel siber casusluk operasyonlarında yer alan gelişmiş bir virüs tespit ettiklerini açıkladı. Maske’ adı verilen ve amacı tam olarak tespit edilemeyen virüs, Türkiye’nin de dahil olduğu 31 ülkeyi etkiledi.

Hükümetlerin ‘Maske’ korkusu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.02.2014 - 09:31

Maske’nin öncelikli hedefleri arasında, devlet kurumları, diplomatik ofisler ve elçilikler, enerji, petrol ve gaz şirketleri, araştırma kuruluşları ve eylemciler yer alıyor. Bu tip saldırılara Ortadoğu ve Avrupa’dan Afrika ve ABD’ye kadar uzanan, Türkiye dahil 31 ülkede rastlandığı belirtildi. Saldırganların temel amacı ise virüs bulaşmış sistemlerdeki hassas verileri toplamak olarak açıklanıyor. Maske ile ilgili açıklama yapan Kaspersky Lab Global Araştırma ve Analiz Ekip (GReAT) Başkanı Costin Raiu, “Bize bunun ulus-devlet destekli bir kampanya olabileceğini düşündüren birçok neden mevcut” dedi.

Hedef gizli bilgiler

Bu nedenlerin başında, saldırının profesyonellik seviyesinin yüksek olması var. Tüm bu detaylar Maske’yi, karmaşıklık açısından mevcut olan en gelişmiş tehditlerden biri haline getiriyor. Bu nedenle Raiu, “Bu seviyedeki bir operasyonel güvenlik, siber suç grupları için alışılagelmiş bir durum değil” diye vurguluyor. Milliyet'in haberine göre, Kaspersky Lab araştırmacıları, Maske’nin ilk olarak geçen yıl, şirket ürünlerinde bulunan ve beş yıl önce çözülmüş olan bir güvenlik açığından yararlanmak üzere bazı girişimler olduğunu fark ettiklerinde haberdar oldu. Maske, tüm iletişim kanallarına müdahale ediyor ve kurbanın cihazında bulunan en önemli bilgileri topluyor. ‘Maske’nin faaliyeti şimdilik durdu. Virüsün kaynağının İspanyolca konuşulan bir ülke olduğu düşünülüyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler