Hükümet ne emekçiyi ne de esnafı dinledi
Hükümet ‘torba önerinin’ görüşmelerinde işçi-memurun da, esnafın da taleplerine kulak tıkadı. Ahilik sandığına itiraz eden esnaf, yüzde 2 kesintiye ve zorunlu üyeliğe karşı çıktı.
İşverenlere yüzde 5 vergi indirimi öngören “torba öneri” TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçerken, hükümet işçi ve memurların indirim talebine ise kulak tıkadı. İşçi ve memur konfederasyonlarının “vergide indirim” talebi kabul edilmedi. Esnaf da Ahilik Sandığı için yüzde 2 kesintiye karşı çıktı. “Görüşümüz alınmadı... Bu yükün altından kalkamayız” diyen esnafın, kesintinin yüzde 1’e indirilmesi isteği kabul edilmedi. Esnaf, sandık için “zorunlu üyeliğe” de karşı çıktı. Ancak dinleyen olmadı. Tam ismi “Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olan “torba öneri” ile “ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile finans, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler hariç olmak üzere” kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5 vergi indirimi getiriliyor. Bu düzenleme ile vergisini düzenli olarak ödeyen işverenler yüzde 5 vergi indiriminden yararlanacak. Vergisini düzenli olarak ödeyen işçi ve memurların da aynı haktan yararlanma talepleri ise hükümet tarafından kabul edilmedi.,
281 liralık kesinti
Komisyondaki görüşmeler sırasında Türk-İş, çalışanlar üzerindeki vergi yüküne dikkat çeken rapor sundu. Komisyonda söz alan Türk-İş temsilcisi Enis Bağdadioğlu, ücretlilerin mali güçlerinin çok çok üstünde vergi ödediklerini, vergi yapısının ücretliler açısından adaletsiz olduğunu vurguladı. Asgari ücrette yapılan vergi düzenlemesinin sadece “bekâr işçi” için geçerli olduğuna işaret eden Bağdadioğlu, “1404 lira eylülde 1328 liraya düşüyor. Fakat düzenlemeyle bekâr bir işçinin bu tutarı 1404 lira olarak kabul ediliyor, bu doğru, ama evli, eşi çalışmayan, üç çocuklu bir asgari ücretliyi düşündüğümüzde, yıl başında 1484 lira alıyor iken, yılın sonuna doğru 1421 liraya düşüyor ve bunda herhangi bir vergi iyileştirmesi söz konusu değil” dedi.
Vergi insin
2 bin 455 lira olan çıplak brüt ücretin netinin ağustosta 1808 liraya düştüğüne işaret eden Bağdadioğlu, 80 liralık vergi kaybı olduğunu söyledi. Bağdadioğlu, eğer çalışan ikramiye ve sosyal yardım alıyorsa aylık kaybının 281 liraya kadar çıktığına vurgu yaptı. Gelir vergisi tarifesine yönelik eleştirilerde de bulunan Bağdadioğlu, “Maliye Bakanlığı’nın istatistiklerine girdim, 2016 yılında gelir ve kurumlar vergisinde 97 milyar lira gelir vergisi toplanmış. Bunun sadece 4.5 milyarı beyana tabi, yaklaşık 90 milyarı tevkifat, yani ağırlıklı olarak ücretli çalışanlar üzerinden alınıyor” dedi. Bağdadioğlu, çalışanların da düzenleme kapsamına alınmasını, vergi indiriminden yararlanmasını istedi. Ancak komisyonda herhangi bir düzenleme yapılmadı.
En Çok Okunan Haberler
- Hayatını kaybetti!
- Mansur Yavaş'tan TBMM'ye flaş çağrı!
- AKP’li vekilin PKK yöneticisiyle fotoğrafı gündem oldu!
- TÜİK ekim ayı enflasyon verilerini açıkladı
- 'Atatürk ile Cumhuriyet ile bayrak ile...'
- Serdar Ortaç son malını da satışa çıkardı!
- 'Erken seçim' çağrısı: CHP tarih verdi
- İşte Belediye Başkanı'nı öldüren saldırganın ifadesi!
- İşte sıfır faizli kredi veren bankalar…
- AKP'den kayyum için ilk açıklama