Hukukta hedef şimdiden şaştı
Yargı reformu strateji belgesinde hukuk fakültesine girişi zorlaştırmayı, avukatlık için sınav şartı getirmeyi hedefleyen iktidarın, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde hukuk fakültesi kurması tartışma ve eleştiri konusu oldu. Çankırı Üniversitesi Hukuk Fakültesi ile birlikte Türkiye’deki hukuk fakültesi sayısı 80’e çıkarken, hukukçular bu durumu “Yargı paketinde ne kadar ilkeli olduklarının göstergesi. Apartmandan bozma fakültelerle hukuk eğitiminin kalitesi artmaz” görüşünü savundu.
Cumhurbaşkanı Rece Tayyip Erdoğan’ın 1 Ağustos’ta imzaladığı ve Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, Çankırı Üniversitesi’ne bağlı Hukuk Fakültesi kuruldu. Ancak hukuk fakültesinin açılması, yargı camiasında tartışma yarattı. Çünkü bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 30 Mayıs’ta, Saray’da, açıklanan yargı reformu strateji belgesi töreninde, hukuk fakültelerinin kalitesinin artırılması hedef olarak öne sürülmüştü. Erdoğan, “Eğitim süresinin 5 yıla çıkartılması, kontenjanların azaltılması, başarı sıralamasının 190 binden 100 bine yükseltilmesi gibi düzenlemeler planlıyoruz. Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı önümüzdeki dönemin en önemli yeniliklerinden biri olacaktır. ” demişti.
Geçen yıl yaklaşık 20 bin öğrenci mezun olurken, halen okuyan öğrenci sayısı ise 83 bin 500. Avukat sayısının önümüzdeki 5 yılda 200 bine çıkması bekleniyor.
‘Tutarlılık sorgulanmalı’
Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Hüseyin Özbek, yargı paketindeki vaatlere karşın açılan yeni hukuk fakültesine ilişkin, “Burada bir tutarlılık sorgulanması gerekiyor” dedi. Ekim ayında Meclis’e gelecke yargı paketiyle hukuk fakültelerinin gelişigüzel açılmasının engelleneceğini, yeterlilik ve puan standardı getirileceğini belirten Özbek, “Pakette hukuk fakültesi enflasyonunun önüne geçilmesi hedeflendi. Ancak şimdi yeni bir fakülte açılması, tutarlılık ve ilkesellik açısından çelişkili bir durum ortaya çıkardı. Fakültelerin yeterli akademik kadrolara sahip olması zorunluluktur. Kalite açısından sorunumuz vardır” dedi. Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan, “Bu durum, yargı paketinde ne kadar ciddi ve samimi olduklarının göstergesi” dedi. 1999’da mezun olduğunda Türkiye’de 10 tane hukuk fakültesi olduğunu ifade eden Balkan, “Giderek hukuk sisteminin içinin boşaltılması ve niteliksizleştirme politikaları güdülüyor. Apartman dairesinden bozma yerlerde niteliksiz hukuk fakülteleri açılıyor. Buna bir çözüm getirilmezse avukat sayısı 200 bine çıkacak. Bu da hukuk eğitimim kalitesini daha da dibe çekecektir. Bundan hem yargı, hem de vatandaşların yargıya olan güveni etkilenecektir” değerlendirmesini yaptı.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- 'Atatürk’e bağlılık ne zamandan beri suç sayılıyor?'
- 'Bahçeli ile görüşmesini MYK'de anlattı'
- Aynı tanıyı alan baba ilk defa konuştu!