HSYK Birinci Dairesi'nde değişiklik!
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Birinci Dairesi'nde değişikliğe gidildi.
Hakimler ve Savcılar Genel Kurulu, ilk kez Adalet Bakanı Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı. Bakanlık Müsteşarı Kenan İpek de Kurula ilk kez katıldı. Yaklaşık 3 saat süren toplantıda, ANKA'nın edindiği bilgiye göre, HSYK'nın Daire Üyeleri arasında görev değişimi yaşandı. Buna göre, hakim ve savcılar hakkında atama ve nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma gibi önemli görevleri olan HSYK Birinci Dairesi'nin Üyeleri Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu'nun görev yeri değişti. 3. Daire Üyesi Rasim Aytin ile 2. Daire Üyesi Halil Koç 1. Daire'de görevlendirildi. Halil Koç'tan boşalan 2. Daire Üyeliğine Ahmet Berberoğlu, atanırken Rasim Aytin'den boşalan 3. Daire Üyeliğine Bülent Çiçekli getirildi.
BİLDİRİYE İMZA ATMIŞLARDI
HSYK'nın hakim ve savcıların atanma ve yer değiştirmelerine bakan 1. Dairesi'ndeki Adli Kolluk Yönetmeliğine imza atan iki üyesinin görev alanı değiştirildi. Kurulun en kritik Dairesi olan 1. Daire'deki Üyeler Bülent Çiçekli ile Ahmet Berberoğlu'nun yerine hükümet ile HSYK arasında krize neden olan bildiriye şerh kolan 3. Daire Üyesi Rasim Aytin ve 2. Daire Üyesi Halil Koç getirildi. Koç ve Aytin'in ortak olarak kaleme aldığı muhalefet şerhlerinde, Genel Kurul'un yargıya intikal eden konularda kamuoyuna açıklama yapma yetkisinin bulunmadığını belirtmişlerdi. Şerh de "Bbasına açıklama yapma, kamuoyuna duyuru gibi görevlerin Kurulu yönetme ve temsil etme görevine sahip Başkan'a, yetki devri halinde ise Başkanvekiline ait olduğu düşünülmektedir" demişti.
DAİRELERİN GÖREV ALANLARI
Üyeler arasında görev değişikliğine gidilen HSYK'da 3 Daire bulunuyor. Dairelerin görev alanları şöyle:
1. Daire;
"Hâkim ve savcılarla ilgili olarak; atama ve nakletme, geçici yetki verme, kadro dağıtma, müstemir yetkileri düzenleme, yıllık ve mazeret izinleri dışında her türlü izin verme, Türkiye Adalet Akademisi tarafından yapılan plânlamaya ve alınan taleplere uygun olarak eğitim programlarına katılmaya ilişkin izin verme,
işlemlerini yapmak. Meslek öncesi eğitimde staj mahkemelerini belirlemek. Genel Kurul tarafından verilen diğer işleri yapmak."
2. Daire;
"Hâkim ve savcıların; her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma işlemlerini yapmak, görevlerinden dolayı veya görevleri sırasındaki suç soruşturması ile disiplin soruşturma ve kovuşturması sonucu hakkında karar vermek, disiplin veya suç soruşturma ve kovuşturması nedeniyle geçici yetkiyle yer değiştirmesine veya görevden uzaklaştırılmasına karar vermek, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar vermek, diğer kurumların geçici görevlendirme ve nakil taleplerine ilişkin izin işlemlerini yürütmek. Genel Kurul tarafından verilen diğer işleri yapmak."
3. Daire;
"Hâkim ve savcı adaylarını mesleğe kabul etmek. Hâkim ve savcıların görevlerini; kanun, tüzük, yönetmelik ve genelgelere (hâkimler için idarî nitelikteki genelgelere) uygun olarak yapıp yapmadıklarına ilişkin denetleme işlemlerini Teftiş Kuruluna yaptırmak. Hâkim ve savcılar hakkındaki ihbar ve şikâyetleri inceleyip gereğini yapmak. Hâkim ve savcıların görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında suç işleyip işlemediklerini, hâl ve eylemlerinin sıfat ve görevleri icaplarına uyup uymadığını Kurul müfettişleri veya müfettiş yetkilerini haiz kıdemli hâkim veya savcı eliyle araştırma ve gerektiğinde haklarında inceleme ve soruşturma işlemleri için teklifte bulunmak. Hâkimlik ve savcılık görevine tekrar atanma ile diğer hizmetlerden mesleğe atanma talepleri hakkında karar vermek. Meslekten çekilme, çekilmiş sayılma ve görevin sona ermesi hakkında karar vermek. İlgili kanunlarda verilen görevlerin yerine getirilmesi bakımından en yakın ağır ceza, bölge adliye ve bölge idare mahkemesini belirlemek. Genel Kurul tarafından verilen diğer işleri yapmak."
'Yargıcın yakasında parti rozeti olmaz'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı VİP Salonu'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı'yla görüşmelerinin ardından grupların kendi aralarında görüşmeye başlamasına ilişkin bir soru üzerine “ Bizim iki önkoşulumuz vardı. Mevcut teklifin geri çekilmesini istiyorduk ama AKP istemiyor. İkincisi de yolsuzluk davalarının üzerine gidilsin, yolsuzluk olaylarının üzerine gidilsin, bu davalara müdahale edilmesin. Bu konuda da herhangi bir ses çıkmadı" dedi.
"RTÜK modeli bahsediliyor buna ne diyeceksiniz?" sorusuna da Kemal Kılıçdaroğlu, “Yargıcın yakasında parti rozeti olmaz. Bu doğru değildir. “ diye yanıtladı.
En Çok Okunan Haberler
- 'Akşener'in görevi kesinleşti' iddiası
- Sorular sızdı, sınavlar iptal edildi!
- Karadeniz'de şiddetli deprem
- Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat'a gözaltı!
- İmamoğlu'ndan flaş 'Akpolat' açıklaması
- Köprü ve otoyol geçiş fiyatlarına zam!
- Özel'den gözaltı sonrası ilk açıklama
- Tonlarca patates toplatılıp imha ediliyor
- Bakandan asgari ücret ara zam mesajı!
- Fenerbahçe'den çok sert Galatasaray açıklaması!