Hollywood’un ALTIN gecesi

Hollywood Yabancı Basın Birliği tarafından verilen Altın Küre Ödülleri bu yıl 78. kez sahiplerini bulacak. Ödül töreni öncesi bu yılın adayları arasından hangilerinin ödüle daha yakın olduğunu sizler için değerlendirdik.

Yayınlanma: 24.02.2021 - 10:04
Abone Ol google-news

1960’lı yıllardan bir Altın Küre töreni, Los Angesle’daki Ambassador Hotel.

Altın Küre Ödülleri 1944 yılından beri veriliyor. Yani bu yıl 78. kez verilecek. 1944 yılındaki ilk tören 20. Century Fox Stüdyoları’nda düzenlenmiş ama sonrasında aralarında The Beverly Hills Hotel ve  Hollywood Roosevelt Hotel gibi yerlerin de bulunduğu farklı mekanlarda yapılmıştı. Tina Fey ve Amy Poehler’ın sunuculuğunu üstleneceği (evet, maalesef Ricky Gervais yok ama Fey ve Poehler da candır) bu yılki tören ise Beverly Hills Hilton’da düzenlenecek ve her zamanki gibi yemekli olacak; tabii sıkı pandemi önlemleri altında. Pandemi hemen her şeyi olduğu gibi ödül törenlerini de sekteye uğrattı ve normalde Ocak ayında verilmesi gereken Altın Küre ödülleri Şubat sonuna, tam da şu sıralar verilmesi gereken Oscar ödülleri ise Nisan ayına kaydırıldı. 28 Şubat gecesini 1 Mart'a bağlayan (Türkiye saatiyle artık pazartesi sabahına yaklaşan) saatlerde sahiplerini bulacak olan Altın Küre ödülleri, Oscar ödülleri için de bir ipucu niteliği taşıyor elbette.

Tina Fey ve Amy Poehler bu yıl dördüncü kez töreni sunacaklar.

İlk Altın Küre ödülleri verildiğinde topu topu 6 kategoride ödül dağıtılmıştı. En İyi Film, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yönetmen. TV yayınlarının henüz emekleme döneminde olduğu o yıllarda sadece sinema kategorisinde veriliyordu ödüller ama 60’lı yıllardan itibaren ödüllere karar veren Hollywood Yabancı Basın Birliği (kısa adıyla HFPA) TV kategorisinde de ödüller dağıtmaya başladı. Bugün, iki özel ödül de dahil olmak üzere toplam 27 dalda Altın Küre veriliyor.

Bir süre öncesine kadar Oscar’ın en büyük habercisi kabul edilen ancak meslek birlikleri ile erleştirmen derneklerinin dağıttığı ödüllerin bu anlamda daha belirleyici olmaya başlamasıyla bu özelliğini bir ölçüde yitiren Altın Küreler yine de sezonun en önemli ödülleri arasında. Bir kere hem sinema hem de TV dallarında ödül dağıtan başka majör bir oluşum yok. Ayrıca her şeye rağmen HFPA’nın beğenileri önemli bir etkiye sahip ve birçok Akademi üyesinin bir şekilde bu seçimlerden ilham alması kuvvetle muhtemel. O yüzden pazar gecesi verilecek ödüller sektörün nabzını tutmak açısından ciddi bir ağırlığa sahip ve biz de bu konudaki tahminlerimizi sizlerin değerlendirmesine sunmakta fayda görüyoruz.

2020’nin ödül sezonunda öne çıkan filmlerden biri hiç şüphesiz “Nomadland”.

EN İYİ FİLM DALININ FAVORİLERİ “NOMADLAND” VE “HAMILTON”

Yılın en çok ödül alan yapımlarından “Nomadland” hem Altın Küreler’in hem de Oscar ödüllerinin favorisi. İlk gösterimini yaptığı ve büyük ödülü kazandığı Venedik Film Festivali’nden bu yana adı hep övgüyle anılan filmin Çinli yönetmeni Chloé Zhao ve filmin başrol oyuncusu Frances McDormand da bu yılın kendi dallarında en güçlü adayları bana sorarsanız. Bu arada geçen yılın muzaffer filmi “Parazit”in bir Güney Kore filmi olduğunu hatırlarsanız manzara daha da ilginçleşir; uzak doğu sinemasının ne denli dolu dolu, gümbür gümbür bir şekilde tüm dünyaya hükmettiğini söylemek çok da özgün bir analiz olmasa gerek.

Broadway fenomeni “Hamilton” Müzikal ya da Komedi kategorisindeki aday yapımlardan.

Müzikal ya da Komedi dalında ise izleyen herkesin hayran kaldığı “Hamilton” favori görünüyor. Lin-Manuel Miranda’nın aynı adlı Broadway müzikalinin sinema uyarlaması birçoklarına göre yılın sinema olayıydı. İnternet üzerinden yayın yapan Disney+ tarafından stream edilen “Hamilton” ödüle çok yakın duruyor, ama yine de güçlü rakipleri arasında “Borat Subsequent Moviefilm” ve benim de çok sevdiğim “Palm Springs”in olduğunu hatırlatalım.

“Ma Rainey’s Black Bottom’da sergilediği performans Viola Davis’in en iyi performanslarından biri.

KADIN VE ERKEK OYUNCULAR

Drama dalında En İyi Kadın Oyuncu kategorisi bu yıl birbirinden güçlü isimlerin yarıştığı bir dal ama Frances McDormand burada rakiplerinin bir tık önünde görünüyor. Yine de “Pieces of a Woman”daki performansıyla Vanessa Kirby ve “Ma Rainey’s Black Bottom”daki etkileyici oyunculuğuyla Viola Davis de zafere ulaşabilir ve çok da şaşırmayız doğrusu. Müzikal ya da Komedi dalında ise bu kategorinin favorisi ilginç bir isim: Maria Bakalova. Aslında Yardımcı Kadın Oyuncu dalı için adı geçen Bakalova HFPA tarafından başrol statüsünde aday gösterildi. Oscar için yardımcı kategoride aday olursa ortaya ilginç bir durum çıkacak (ki benzerleri yok değil tarihte, en yakın örnek 2003‘te “Chicago” filmindeki performansıyla başrol olarak Altın Küre’ye aday olan, yardımcı rolden Oscar kazanan Catherine Zeta-Jones). Her halükarda Meryl Streep ve Michelle Pfeiffer gibi güçlü isimlerin de bulunduğu bu dalda Bakalova’nın ipi göğüsleme ihtimali yüksek görünüyor. 

Drama ve Komedi ya da Müzikal dallarındaki erkek oyuncu adayları…

Erkek oyuncu kategorilerinin favorilerine gelince... Gary Oldman (“Mank”) ve yaz aylarında hayata veda eden Chadwick Boseman (“Ma Rainey’s Black Bottom”) drama dalının favorileri. Anthony Hopkins (“The Father”), Riz Ahmed (“Sound of Metal”) ve Tahar Rahim’in (“The Mauritanian”) de bulunduğu bu dal hem çok güçlü isimleri barındırıyor hem de her sürprize açık. Müzikal ya da Komedi dalındaysa Sacha Baron Cohen yeni Borat filmiyle favori pozisyonda. Ünlü komedyen bu yıl iki adaylık alan isimlerden biri ve Yardımcı Erkek Oyuncu dalında da “The Trial of Chicago 7” ile ödül arıyor. Ama o kategoride Daniel Kaluuya (“Judas and the Black Messiah”) ve Leslie Odom Jr. (“One Night In Miami”) gibi siyah aktörler bu yıl daha şanslı bence. Tabii Bill Murray gibi deneyimli bir komedyenin, üstelik bir Sofia Coppola filmiyle (“On the Rocks”) aday olduğunu da unutmayalım. Yardımcı Kadın Oyuncu dalındaysa Olivia Colman ve Jodie Foster gibi Oscar ödüllü oyuncular aday ama film hiç beğenilmese de filmdeki performansı çok beğenilen Glenn Close’un “Hillbilly Elegy” ile ödüle uzanması çok şaşırtıcı olmaz sanki.

Regine King, Chloé Zhao ve Emerald Fennell bu yılın En İyi Yönetmen adaylarından.   

KADIN YÖNETMENLERİN YILI

Bu yıl Altın Küre tarihinde bir ilk yaşandı ve En İyi Yönetmen dalında aday gösterilen 5 yönetmenin üçü kadın oldu. Düşünün ki bundan önceki 77 yıl boyunca toplam sadece 5 kadın yönetmen aday gösterilmiş bu dalda. Bu yıl aday gösterilen üç kadın yönetmen şöyle sıralanıyor: Regina King (“One Night In Miami”), Chloé Zhao (“Nomadland”) ve Emerald Fennell (“Promising Young Woman”). David Fincher (“Mank”) ve Aaron Sorkin de (“The Trial of Chicago 7”) bu dalda aday oldular ama bence bu yıl bir kadın sinemacı bu ödülü alacak ve o kişi de muhtemelen Chloé Zhao olacak. Oyunculuktan yönetmenliğe geçiş yapan siyah sinemacı Regina King ise plase bana sorarsanız.

“The Queen’s Gambit” hem yılın en popüler dizilerinden biri oldu hem de satrancı kitlelere yeniden sevdirdi.

TV KATEGORİLERİNDE KİMLER ŞANSLI? 

Altın Küre Ödülleri’nin en önemli özelliklerinden biri de hem sinema hem de TV dallarında ödül dağıtması. Sinema ister istemez öne çıktığı için ve TV dallarında yeni adaylar her zaman çoğunlukta olmadığı için (en basitinden “The Crown” iki kez En İyi Drama Dizisi dalında Altın Küre aldı, defalarca aday oldu) biraz geri planda kalıyor TV kategorisi. Bu yılki adaylar arasında Drama kategorisinde ben “The Mandalorian” ya da “Lovecraft Country”yi daha çok sevsem de, “The Crown” diğerlerinden önde görünüyor. Müzikal ya da KOmedi dizileri arasındaysa benim şahsi favorim “Ted Lasso” ama “Schitt’s Creek” ödüle daha yakın duruyor açıkçası. Bu arada Michaela Coel’un muhteşem işi “I May Destroy You”nun görmezden gelinmesi bu yıl TV dalındaki en büyük skandaldı, onu da belirtmeden geçmeyelim. Mini Dizi, Antoloji Dizisi ya da TV Filmi dalıysa genellikle yılın en başarılı işlerinin olduğu dal ve bu yıl da farklı değil. Netflix’in çok popüler dizisi “The Queen’s Gambit”, Hulu’nun eleştimenlerin gözdesi olan dizisi “Normal People” ve Steve McQueen’in BBC için çektiği muhteşem 5 filmlik “Small Axe” antolojisi öne çıksa da biri hariç bence hepsi ödüle alacak kalitede işler. O ‘biri’nin hangisi olduğunun takdirini de size bıraktım.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler