Hızlı kilo vermek isteyenlerin başvurduğu EMS nedir?

Yazın yaklaşması ile spor salonları kışın battaniye altında film izleyip cips çıtırdatanlarla dolup taşmaya başladı. Hepimizin amacı aynı, kışın Tv karşısında alınan kilolar verilecek ve yaza daha fit girilecek. Kimimiz çeşitli diyet yöntemleri deniyoruz, kimimiz ise spor salonlarını tercih ediyoruz. Pek çoğumuz ise ikisini birlikte…

Yayınlanma: 20.03.2017 - 13:08
Abone Ol google-news

Elbette büyük şehir yaşamı koşuşturmacası içinde spora zaman ayırmak oldukça zor. Son dönemde sosyal medyada ünlüleri ya da arkadaşlarımızı üzerlerinde garip bir kıyafet ve bu kıyafete bağlanmış kablolar ile spor yaparken görmeyenimiz yoktur. İşte bu sistemin adı EMS. Nedir bu EMS sistemi? Zararlı mı? Pahalı mı? gibi sorularınızı cevaplamak için EMS sistemi ile eğitim veren, Kağan Yılmaz hocamızla keyifli bir sohbet arkasından da bir deneme dersi yaptık. Dersle ilgili yorumlarımı yazının sonunda paylaşacağım. Kendisi beden eğitimi öğretmenliği mezunu ve bir dansçı olmasının yanında 4 yıldır EMS sistemi ile dersler veriyor. Kilo vermek istiyorum ancak spor yapacak zamanım yok diyenleriniz için bu alternatif sistem denemeye değer görünüyor. 

Öncelikle bize EMS sistemini anlatır mısınız? Nedir bu alet, ne işe yarar? 

EMS elektronik kas uyarım sistemi olarak bilinmektedir. Basitçe şu şekilde anlatabilirim; normal egzersizleriniz sırasında bir hareketi yapabilmek için beyin kasa bir sinyal göndermek zorundadır bunu göndermezse zaten hareketi yapamazsınız her vücut hareketimizde bu sinyaller gönderilmektedir.

Bu cihaz da beyinden gelen sinyallerin aynısını dışardan sadece kaslarımıza göndererek kasılma seviyesini arttırmaktadır. EMS sayesinde bir hareketi gelen akım eşliğinde yaparak kasılmayı arttırıp o kasın gelişimini daha kısa sürede sağlamaktayız.

Bu sayede sadece 25 dakika egzersiz yaparak 3-4 saatlik dışarıdaki bir antrenmana eşdeğer çalışma sağlayabiliyoruz. EMS Sistemi 10 ana kas grubumuzu aynı anda çalıştırıyor ve en derin kas fibrillerine kadar ulaşıyor. Spor salonlarında yaptığınız antrenmanlarda en derin kaslara çok zor ulaşmaktasınız. Bunun için büyük ağırlıklara girmeniz gerekir ki eklemlere çok büyük bir yük bindirmiş olursunuz. Eklem ve omur sakatlıklarına bilmeden sebep olabilirsiniz.

Önemli bir konu da derslerin birebir verilmesidir. Yani eğitmeninizin ders boyunca sadece sizinle birebir ilgilendiği bir çalışma şeklidir. 

Peki EMS sistemini herkes kullanabilir mi? Kimlere tavsiye edersiniz ? kimler kullanmamalı ? bir yan etkisi var mı ?

Egzersiz yapmasında sakınca olmayan herkes bu sistemi kullanabilir fakat özellikle yapmaması gereken kişiler; kalp pili olanlar, hamileler, epilepsi ve kanser hastaları. Bu kişilerin kesinlikle uygulamayı kullanmaması gerekiyor.

Bu hastalıkları olmayan sağlıklı bir bireye hiç bir yan etkisi yoktur. Aletin ortaya çıkması fizik tedavi amaçlı olduğu için, fıtık hastaları için özellikle tercih edilebilir diyebilirim. 

EMS sistemi Haftada kaç kez yapılabilir? Daha hızlı kilo vermek ve fit olmak için en fazla ne sıklıkta gelebiliriz? 

Haftada iki gün 48 veya 72 saat aralıklarla yapılması tavsiye edilmektedir. Daha sık yapılması doğru değildir. Ciddi bir kas çalışması olduğundan dolayı dinlenme süresini uzun tutmalıyız ki bir sonra ki antrenmana daha dinç bir bireyle karşılaşalım. EMS Sistemden daha etkili sonucu almak için bu önemlidir.

EMS sisteminin etkisini ne zaman görebilirim? Vücudumda fark edilir değişim ne zaman gerçekleşir?

Kişiden kişiye değişebilir ancak tecrübelerime göre doğru egzersiz uygulandığında ve düzenli bir şekilde takibi yapıldığında 6-10 seansta kendinizdeki gelişimi ve değişimi gözlemleyebilirisiniz. Birlikte çalışacağınız eğitmen çok önemli, istekli ve düzenli gitmeniz ve eğitimin ihtiyaçlarınıza uygun doğrultudaki hareketlerle desteklenmesi de etkisini gözlemleyeceğiniz sürenin kısalmasında oldukça etkilidir.

Çok merak ettiğimiz bir diğer konu da fiyatlar. Sürekli sosyal medyada birçok ünlüyü EMS ile spor yaparken görüyoruz. Bu da biraz gözümüzü korkutuyor aslında. Herkesin ulaşabileceği fiyatlarda mıdır?

Bu sistemi kullanan farklı markalar var. Her firmanın kendine göre fiyat skalası var. Yine de fiyatlar genellikle birbirine yakın. Dersler paket olarak alındığından paket büyüdükçe ders ücreti de azalıyor. Aylık masrafınız, ortalama bir spor salonuna ödeyeceğiniz aylık ücrete yakın tutarda. Ortalama bir spor salonuna gidiyorsanız, fiyatların ulaşılabilir olduğunu söyleyebiliriz. 

Özel bir kıyafet gerekiyor mu peki? Yoksa kendimiz getirebiliyor muyuz?

Özel kıyafet gerekli. Bu sistem için iki kıyafet vardır . İlki elektrodların olduğu anti bakteriyel bir kıyafet, ikincisi ise elektrodlu kıyafetin içine giyilmesi gereken pamuklu tayt takımıdır. Bunun sebebi hem hijyen sağlamak hem de sıvıyı tutup akımları daha iyi iletmektir.

Peki bu özel kıyafetin ücreti nedir?

Bunun için bir ücret ödemenize gerek yok, tüm markalarda paket fiyatına dahil olarak kullanabiliyorsunuz. Kendiniz ayrıca almak isterseniz makul bir ücret karşılığı alabilirsiniz de. Size kalmış.

Kimler tercih etmeli EMS’yi?

En çok zamandan tasarruf etmek isteyenlere öneririm. Vaktim yok spor yapamıyorum diyenler EMS siteminin kullanıcılarının çoğunluğunu oluşturuyor. Sadece 25 dakika antrenman süresi olduğu için kendinize daha çok zaman ayırabilirsiniz. Bunun dışında eklemleriyle ilgili problemleri olanlara, eklemlere zarar vermeden spor yapılabildiği için tavsiye edebilirim. Sırt ağrıları, duruş bozukluğu bel fıtığı, boyun fıtığı gibi sorunlarda çok etkili bir sistemdir. 

Son olarak en çok merak ettiğimiz soru; bu sistem zayıflatıyor diyebilir miyiz?

(gülüşüyoruz) En sık karşılaştığımız soru. Zayıflamanın yüzde 70 i beslenmeden geçer bu sebepten dolayı eğer beslenmeniz doğru değilse ne yaparsanız yapın zayıflayamazsınız. Eğer amacınız zayıflamak ise; öncelikle size doğru bir beslenme programı yapılmalı, sonrasında nasıl bir egzersiz programı yapacağımızı konuşmalıyız. 

Keyifli sohbetin arkasından bir deneme dersi yaptık. EMS eğitimi alabileceğiniz yerlerde böyle bir olanak var, siz de deneme dersi isteyebilirsiniz. Verilen dalgaların önce biraz gıdıkladığını söyleyebilirim ama birkaç dakika içinde alışılıyor. Deneme dersi çok kısa olmasına rağmen sonunda oldukça yoruldum ve kaslarımın ciddi şekilde çalıştığını hissettim.

Spora zaman bulamayanlarımız için alternatif bir yöntem olan EMS yöntemi, bu yaza geç kaldığını düşüneneler için güzel bir fırsat olabilir. Tabi zayıflamak için ilk yolun boğazımızdan geçtiğini unutmadan…

Önümüzdeki haftalarda bu yazın makyaj trendlerine bir göz atacağız. Uzun zamanadır popülerliğini yitirmeyen kalıcı makyaj ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi uzmanımıza soracağız.

Siz değerli okurlarımızın özel olarak merek ettiği ve araştırmamızı istediği konular için bize yazabilirsiniz.

[email protected]

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler