Hiçbir şey yapamıyorsanız yürüyün

Murat Bür, diyetsiz spor, sporsuz da diyet olamayacağını savunuyor.

Yayınlanma: 28.06.2014 - 17:55
Abone Ol google-news

Diyet, detoks elbette ki önemli. Hatta sağlıklı kalmanın yüzde 60'ını oluşturuyor. Ancak sporun faydalarını da göz ardı etmek mümkün değil. Vücudunuzu dinç tutmak ve hastalıklara karşı daha güçlü olmanın en önemli adımlarından biri spor yapmak. Ama nasıl? Yine alanında uzman bir isime yönelttik sorularımızı; Murat Bür. Bür diyetsiz spor, sporsuz da diyet olamayacağını savunuyor. Ve devam ediyor...

- Öncelikle hayatında hiç spor yapmamış bir insan spora nasıl başlamalı?

Egzersize hiç başlamayan bir insan öncelikle bir doktora gözükmeli. Doktor onayını aldıktan sonra kendi imkan ve vakit durumuna göre egzersize başlayabilir. Benim tavsiyem önce yürüyüş ve daha sonra da ilk bir kaç hafta özel hoca ile çalışmak.

- Günde kaç saat spor yapılması daha sağlıklı, sporun aşırısı olur mu?

Günde 1 saatten fazlası eğer ki sporcu değilseniz bazen problemlere neden olabiliyor. Bunun için her gün 30 dk ile 60 dk arası yapılan spor normal bir orandır.

-Spor yapanların birçoğu zayıflamak istiyor, sadece spor yaparak zayıflamak mümkün mü?

Spor yapmak elbette ki önemli ancak yapılan araştırmalar egzersizin %40, beslenmenin % 60 olduğunu ortaya çıkarıyor. Yani sporu mutlaka ki beslenme programıyla da desteklememiz gerekiyor.

-Peki spor öncesinde ve sonrasında yenmesi gereken yiyecekler nelerdir?

Bu kişinin ihtiyacına göre değişiklilik gösterebiliyor. Yani kişinin amacı kilo vermek mi yoksa fit kalmak mı? Ama her ikisinde de yenilecek şeyler hemen hemen aynı olup porsiyon oranları değişebilir. Uzun mesafe bir koşu öncesi bileşik karbonhidratlardan oluşan bir yemek çeşidi (bulgur, kepekli pirinç, makarna), yoğun bir kuvvet antrenmanı sonrasında ise hem karbonhidrat hem protein içerikli bir yemek tercih edilebilir. Izgara tavuk ve kepekli makarna gibi mesela.

-Erken saatte yapılan sporun daha faydalı olduğuna ilişkin bir kanı var. Hangi saatlerde spor yapmak daha yararlı?

Eğer ki kardiyo yapılacaksa sabah saatleri daha uygun. Fakat kuvvet antrenmanı yapılacaksa öğlen 2-3 bioritm olarak en uygun saatlerdir.

-Spor esnasında su tüketimi zararlı mı?

Hayır... Sıvı düzeyi yeterli hidrasyon sağlamak için yükseltilmelidir. Yetersiz sıvı alımı vücutta sıvı kaybına sebep olur ve performansta azalma meydana gelir

-Sizin de yeni bir DVD’niz çıktı: “Parklarda spor.” DVD’nin isminden yola çıkarak bize biraz ipucu verir misiniz? Spor salonuna gidecek zamanımız ve imkanımız yoksa neler yapmalıyız?

Spor salonuna gidecek zaman ve imkanınız yoksa parklara gitmenizi öneriyorum. Belediyelerin çok güzel alanları var. Zaten ben bu DVD’yi maddi imkanı olmayan insanlar için yaptım daha çok. Belediyelerin aletlerini kullanabilirler, aynı zamanda her gün yürüyüş yapabilirler, kendi vücut ağırlıkları ile egzersiz yapabilirler. Bu programda oldukça faydalı olacaktır.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler