Her yerde bomba var!

Stuttgartlı bir tanış, bundan çok yıllar önce mesleği gereği Dresden’e yerleşmişti. Birkaç yıl önce de: “Emekliliğimizde rahat bir yaşam sürelim”, demiş ve doğu Almanya’nın Baltık Denizi kıyılarında, kumsala yakın bir ev satın almıştı.

Her yerde bomba var!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 09.05.2021 - 02:00

Geçmişte eşiyle birkaç günlüğüne oraya giderken, şimdinin zor yaşamında Dresden’den kaçıyor, evden çalışıp haftalarını deniz kıyısında geçiriyor. Bir süre önce telefonda: “Amaç az riskli bir yaşam sürdürmek”, dediğinde geçen güzde televizyonda izlediğim bir belge aklıma geldi. Kadın rejisör Frido Essen’in “Denizde Bombalar” adlı filmi, Kuzey ve Baltık Denizi’nde 2. Dünya Savaşı yıllarından kalma yaklaşık 1.6 milyon ton bomba ve kimyasal silahın 80 yıldır yattığını anlatıyordu. Almanya’nın bu denizlere tam 1500 km. kıyısı var. 20 milyon insan geçen yıl, dibi dev bir silah deposunu andıran iki denizin kıyılarında ve adalarında tatil yapmış, altlarında bombalar, top mermileri, mayınlar ve torpidolar...

Almanya’nın silah çöplüğü

Hitler Almanyası’nın teslim olmasının ardından ülkeye el koyan “Dörtler” çabucak büyük bir temizliğe girişir! Aldıkları ortak kararla, Alman ordusunun silah fabrikalarında ve depolarında buldukları, çoğu kimyasal milyonlarca ton silahın yüzde seksen beşini Kuzey ve Baltık denizlerine boca ederler. İki deniz o günden günümüze Almanya’nın silah çöplüğü! Uzmanların açıklamalarına göre, denize atılan silahlar bir yük trenine doldurulmak istense 2 bin 300 kilometre uzunluğunda bir tren gerekirmiş. 

Denizlerin dibinde 80 yıldır çürüyen İkinci Dünya Savaşı’nın silahlarından yayılan sayısız zararlı madde sulara karışıyor. Kiel Üniversitesi uzmanları, son yıllarda yangın bombalarıyla değişik cephanelerdeki fosfor, TNT ve arseniği pisi balıklarında ve midyelerde tespit ettiler. Silahların zehiri deniz ürünleri aracılığı ile insanlara bulaşıyor. Yetkili makamlar sorumluluğu onlarca yıldır birbirlerine atıyor, ne de olsa Amerikalıların denizin dibine yığdığı Hitler’in bombalarını çıkarıp imha etmek milyarlarca Avro’ya mal olacak. Kısa süre önce telefonlaştığım Dresdenli tanış: “Uzmanlar Rostock kıyılarında arayıp duruyorlar, buldukları bombaları çıkarıyorlar” dedi. “Kumsalda gezinirken dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü yangın bombalarından kopan fosfor parçaları kehribarı andırıyor, yanılıp da eline alanın derisi kaslara kadar yanıyor!”

Yüz bin ton bomba

Savaşın bitiminden bu yana yaklaşık 75 yıl geçti. İngiliz ve Amerikan uçakları savaşın son yıllarında Almanya’nın üzerine yüz binlerce bomba yağdırmıştı. Bunlardan en korkunçlarından biri 1943’teki Hamburg bombalanmasıydı. Yaklaşık 800 Amerikan ve İngiliz savaş uçağının “Gomorrha harekâtı”nda attığı yüz binin üzerinde tahrip ve yangın bombası 40 bin insanın ölümüne neden olmuştu. 1945 şubatındaki Dresden bombalanmasında da güzel kent yerle bir edilmiş, 34 bin insan yaşamını yitirmişti. İkinci Dünya Savaşı’nın bombaları sadece suların altında değil, Alman topraklarının altında da yüzlerce patlamamış uçak bombası olduğu bilinen bir gerçek. Bunlardan yaklaşık yüzde yirmisi patlamamış bomba. Nerede oldukları belirsiz, çoğunlukla inşaat çalışmaları sırasında rastlantı sonucu ortaya çıkıyor.

“Dörtler”in uçakları sadece başkent Berlin’in üzerine 45 bin ton bomba atmış. Alman endüstrisinin merkezi Nordhein-Westfalen bölgesine de İkinci Dünya Savaşı yıllarında bir milyon tona yakın bomba düşmüş. Alman kentlerinde sık sık henüz patlamamış bomba bulunuyor. Hemen bomba imha ekibi çağrılıyor, çukurun bir kilometreye yakın çevresindeki tüm yerleşimler boşaltılıyor. Evlerde, okullarda, hastanelerde, işyerlerinde tek insan kalmıyor! Trenler, uçaklar duruyor. Duruma göre on binler 3-4 saatliğine başka yere “göç ediyor”! Sadece bu yılın ilk üç ayında, Almanya’nın sekiz büyük kentinde inşaat sırasında patlamaya hazır bombalar bulunup zararsız hale getirildi.

www.ahmet-arpad.de


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler