Her teste farklı bir strateji

TEOG sınavında öğrencilerin birikimi kadar farklı soru türlerine göre doğru yaklaşım da büyük önem taşıyor.

Her teste farklı bir strateji
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.04.2017 - 23:12

Sınav öncesinde beslenme ve uyku alışkanlıklarına DİKKAT!..

Sınav öncesinde, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre öğrenciler, uyku ve beslenme düzenlerinde değişikliğe gitmemelidir. Sınav günü öncesinde sınava geç kalma korkusu ile erken bir saatte değil de normalde hangi saatte yatılıyor ise o saatte yatılarak uyunması gereklidir. Sınav öncesinde son günlerde çok ağır ve çok yağlı yiyecekler yenmemelidir. herhangi bir sakatlanmaya maruz kalınmaması için çok hareketli ve tehlikeli olan sporlardan uzak durulmalıdır.

Sınav öncesinde öğrenciler yaptıkları deneme sınavlarında sorulara yanlış cevap vermekten korkmamalıdır. Deneme sınavlarında yapılan yanlış sorular, TEOG sınavlarında da yapılacak diye bir düşünce oluşturmamalıdır. Burada önemli olan şey, öğrenciler tarafından yanlış yapılan soruların doğrusunun nasıl olacağı öğrenilerek bir daha aynı yanlış yapılmamaya çalışılmalıdır.

TEOG sınavına girmek için hangi şartlar gerekli?

 

  • Ortaokul öğrencisi olanların; 2016-2017 öğretim yılında örgün bir ortaokulda 8. sınıfta öğrenim görüyor olması.
  • açık öğretim ortaokulu öğrencisi olanların; Örgün ortaöğretim kurumlarından birisinde kayıtlı olması ve açık öğretim ortaokul 8. sınıf öğrencisi olması.
  • Yurtdışında öğrenim görmekte olan öğrencilerin;  2016-2017 öğretim yılı içinde MEB’e bağlı bir okulda 8. sınıf öğrencisi olması gerekmektedir. 

 

Sınav sırasında, çok emin olmadıkça daha önce verdiğiniz cevabı değiştirmeyin. Özellikle Türkçe ve TC. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük derslerinde verilen ilk cevabın yüzde 90 oranında doğru olduğu belirlenmiştir. Soruyu doğru çözmenin önkoşulu doğru okuyup doğru anladığından emin olmaktır. Sınav süreleri yeterince uzun olduğundan çözüme başlamadan her soruyu iki defa dikkatle, verilenle istenenin altını çizerek okuyun. Optik formunda kodlama yapmanız gereken alan dışına herhangi bir işaret yapmayın, yazı yazmayın ve kirletmeyin. Kodlamayı örnek işaretlemeye göre yapın. Sürenizi sonuna kadar kullanın. Sınavı bitirdiğinizde boş bıraktığınız soruları cevap kâğıdından bulup tekrar çözmeye çalışın. Yanlışlar doğruyu götürmediği için cevaplandırılmadık soru bırakmayın.

TEOG sınavındaki testlerde çıkan soru kalıplarını bilmek, öğren cinin sınavdaki başarısı ve zaman kazanmasına yönelik avantajları da beraberinde getiriyor. Sınav a yönelik strateji geliştirmek için öğrencilerin bu soru kalıplarını bilmesi büyük önem taşıyor. Oğ uzkaan Okulları Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri, TC İnkılap Tar ihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil sorularını çözerken nelere dikkat edilm esi gerektiği  konusunda uyarılarda bulundu. 

Sayılı günler kala artık yeni konu çalışmayın

Talim ve Terbiye Kurulu’nun sayfasından sınava gireceğiniz her dersle ilgili sınavda sorumlu olduğunuz ünite konu ve kazanımlar çizelgesini bilgisayarınızın masa üstüne kaydedin. İşlediğiniz her konu ile ilgili hangi kazanımlardan sorumlu olduğunuzu masa üstüne indirdiğiniz bu belgelerden inceleyin. MEB’in odsgm.meb.gov.tr/kurslar/ internet adresinde yayımlanan örnek soruları çözmeyi ihmal etmeyin. Öğrendiğiniz konularla ilgili soru çözmenin veya sınav olmanın amacı eksik bilgilerinizi bulup gidermektir.

Sınavlarda çok başarılı olmak istiyorsanız kendi kendinize yanlış yaptığınız her sorunun doğrusunu öğrenmek için çaba harcayın. Çaba harcadığınız halde çözemediğiniz soruları öğretmenlerinize sorun. Doğru çözümünü öğrendiğiniz her yanlış sorunuzun benzeri beş soru daha çözerek bilginizi pekiştiriniz. Tekrar yaparken öğrenci çalışma kitaplarındaki edinimler ve kazanımlar sorularının çözümlerini düşününüz, takıldığınız soruları çözmeden geçmeyin. Resim altı bilgilerinin soru olarak karşınıza gelebileceğinin farkında olun.

TÜRKÇE

Anlamını bilmediğiniz sözcükleri cümlenin gelişine dikkat ederek bulmaya çalışın. 

Soruları en az iki defa verilenle isteneni ayırt ederek okuyun. 

Paragraf sorularında, önce soruyu okuyarak paragrafta ne arayacağınızı bilirsiniz. 

Türkçe testindeki paragraf sorularına kendi görüşünüze göre değil, yazarın görüşüne göre cevap verin. En çok bu tür sorularda hata yapılıyor.

MATEMATİK

 Soruyu, verilenle isteneni ayırt ederek okuyun.

 İşlemi bitirdiğinizde sağlamasını yapın.

İşlem yapmanız gereken soruları zihninizden çözmeyin, her işlem basamağını yazarak yürütün.

 Takıldığınız sorularda, soru ile ilgili konuyu öğretmenlerinizin nelere dikkat çekerek anlattığını düşünün. 

İNKILAP TARİHİ

İnkılap Tarihi soruları bilgi kadar yorum gerektiren sorulardır, dolayısıyla soru ile ilgili bilgilerinizi tam hatırlamanız ve doğru yorumlayabilmeniz gerekmektedir.

YABANCI DİL

Yabancı dil sorularının çözümü, sözcüklerin anlamını bildiğiniz ölçüde kolay olacaktır.

Soruların çoğunu Türkçede olduğu gibi doğru anlayarak çözebilirsiniz. 

FEN BİLİMLERİ 

Bilgi ve yorum gerektiren biyoloji sorularını doğru okuduğunuzdan emin olun.

 İşlem gerektiren soruları çözerken, hem verilen ve isteneni doğru belirlediğinizden emin olun hem de işlemleri yazarak yapın.

 Öğrenci çalışma kitabındaki edinimler ve kazanımlar sorularını gözden geçirip tereddüt ettiğiniz soruları yeniden çözün.  

DİN KÜLTÜRÜ

 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını çözerken takıldığınızda mantığınızı kullanın. 

VELİLERİN YAPMASI GEREKENLER

MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nun internet sitesinden öğrencilerin sınavda sorumlu oldukları ünite ve konuları, edinim ve kazanımları gösterir. “2016-2017 Eğitim ve Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınavları” çizelgesini indirin. İkinci TEOG sınavı sorularının yüzde 30’u birinci sınava kadar sorumlu olunan konulardan, yüzde 70’i 1. TEOG’ dan sonra işlenen konulardan gelecektir. Dolayısıyla tüm konularla ilgili edinimler ve kazanımlara yönelik çalışma yapmasına yardımcı olun. Öğrencinizi desteklemek için günde bir tane çözmesi için deneme sınavları araştırınız.

MEB’in internet sitesinde yayımlanan soruları ve geçmiş yılların TEOG sorularının çıktısını alıp çözmesi için hazırlayın. Siz söyleseniz de söylemeseniz de çocuklarınız duyduğunuz kaygıyı anlıyor. Yaşadığınız kaygının nedenini çocuğunuzla paylaşınız ki onun “Başarılı olursam beni sevecekler, aksi halde sevmeyecekler” diye düşünmesine neden olmayın. Kendinizi çocuğunuzun yerine koyarak onun yaşadığı bir günü, bir haftayı ve gireceği sınavı düşünürseniz çocuğunuzun yaşadığı duyguları çok daha iyi anlarsınız. Böylece çocuğunuzla daha etkili iletişim kurabilirsiniz.

KENDİNİZİ ONUN YERİNE KOYUN

İnciten eleştiri her zaman en yakınımızdan gelen eleştiridir. “Çocuğunuza yaptığınız eleştiri size yapılsaydı ne hissederdiniz”i düşünmeden eleştirmeyin.

Çocuğunuzun sınırlarını bilinçsizce zorlamayın.

Sınavlarda başarılı olmazsa yaşayacaklarını ceza olarak göstermeyin. Aşağılama, uzaklık ve direniş yaratır. Saygı; sevgi ve yakınlık yaratır, işbirliğini davet eder. Sevgi mesajı verdiğinizden emin olun. Çocuğunuzla herhangi bir konuda konuşmak, onun duygu ve düşüncelerini öğrenmek istediğinizde, kendiniz o yaşta iken başınızdan geçen bir olayı anlatarak konuşmayı siz başlatın.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon