Her partiye eşit mesafedeyiz'
Diyarbakır'da faaliyet yürüten 15 iş kadını, yaklaşan yerel seçimler öncesi 'Kadın Dostu Kent Projesi'ni başlattı.
Proje kapsamında ilk olarak BDP seçim komisyonu heyetiyle görüşen Kadın Dostu Kent Projesi Koordinatörü Reyhan Aktar, tüm partilere eşit mesafede çalışma yürüttüklerini belirterek, hedeflerinin kadınların da erkekler kadar faal olduğu bir Diyarbakır olduğunu söyledi.
Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şilan Elmaz, Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Reyhan Aktar, Diyarbakır İş Kadınları Derneği Başkanı Esra Aksu'nun da aralarında bulunduğu 15 kadın, yaklaşan yerel seçimler öncesi, tüm partilerle görüşerek kadın duyarlılığı yaratmak amacıyla Kadın Dostu Kent Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında dün ilk kez BDP seçim komisyonu ile görüşen Kadın Dostu Kent Projesi üyesi kadınlar, hedeflerini, amaç ve taleplerini iletti.
'HER PARTİYE EŞİT MESAFEDEYİZ'
Kadın Dostu Kent Projesi Koordinatörü Reyhan Aktar, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'na kayıtlı iş kadınları ile biraraya gelerek, böyle bir projeyi başlatma kararı aldıklarını söyledi. Tüm partilere eşit mesafede olduklarına dikkat çeken Aktar, proje kapsamında ilk olarak BDP seçim komisyonu üyeleriyle bir araya geldiklerini belirterek, "Projemiz için birçok partiyle görüşerek bu konuda ilk adımımızı atmış olduk. Yerel seçimler öncesi partilerin seçim komisyonları ile yapacağımız bu istişare toplantılarının sohbet havasında geçmesini, görüşmeler sonrası talep ve önerilerimizi yapacağımız geniş katılımlı bir çalıştay sonucu, hazırlayacağımız rapor ile yayınlamayı hedeflemekteyiz. Yapacağımız toplantılarda temel prensip olarak her partiye eşit mesafede durmayı, temel amaç olarak da şehrimizin bekasını önceliklerimiz olarak belirledik" dedi.
'ESAS İŞİMİZ KADIN OLMAK DEĞİL'
BDP seçim komisyonu ile yaptıkları toplantıda, Diyarbakır'da faaliyet gösteren girişimci kadın derneği üyeleri ve her parti temsilcisinin de hazır bulunduğunu ifade eden Aktar, "Neredeyse her partiden ve girişimci kadın derneklerinden üyeler BDP seçim komisyonu ile yaptığımız toplantıda yer aldı. Toplantılarımızda hiçbir dernek, kurum veya kuruluş kıstası olmadı. Bizi biraraya getiren ve temel çatı olarak kabul ettiğimiz örgüt, sadece Ticaret Odası'dır. Ben de Diyarbakır İş Kadınları Derneği adına bu işin koordinatörlüğünü üstlendim. Bu proje, beraber yola çıktığımız ve bundan sonra da artarak yola devam edeceğimizi bildiğimiz kadınların projesidir. Taleplerimiz, herhangi bir parti için değil, yerel seçimlerde adaylarını açıklayacak olan her parti için olacaktır. Amacımız kadın dostu bir kent yaratmaktır. Bizler yerel politikalarda kadın esaslı çalışmalar konusunda şanslı bir iliz. 2012 yılında Türkiye’deki kadınların yerel yönetimlerde temsil oranı maalesef binde 8.8 ama ne mutlu bu oranın içinde Diyarbakır yüzde 15 ile ulusal istatistiği yukarı çıkarmakta. Kadın kotaları yerel politikalarımıza işlenmiş durumda. Bu durum, hazırlayacağımız raporun kendini kabullendirmesini kolaylaştıracaktır diye düşünüyoruz. Bu rapor kadınların yerel politikalarda alacağı yer konusunda daha ileriyi hedeflemekte. Artık kadın seçmenlerin baskısını yerel yöneticilerin ve adayların hissetmesini istiyoruz. Çünkü bizim esas işimiz kadın olmak değildir" diye konuştu.
ÜÇ AŞAMALI PROJE
Hazırladıkları projenin 3 aşamalı olduğuna değinen Aktar, şöyle konuştu:
"Birinci aşama; şehrimizde aday gösterecek olan tüm partiler ile karşılıklı istişare yapılmasıdır. İkinci aşamada; Ticaret Odası bünyesinde yer alan özellikle kadınlarımızın katılım üstünlüğünü sağlamaya çalışacağımız meslek örgütlerinin tamamını içine alan bir çalıştay olacaktır. Bu çalıştay, raporun hazırlanmasında beyin fırtınası yapabilecek, kendine has projeleri üretebilecek bir çalıştay olacaktır. Üçüncü aşamada ise bu işin rapor haline getirilmesidir ki işte bizi en çok heyecanlandıran da budur. Umuyoruz ki hayallerimizin önce kağıda sonra realiteye dönüşmesini sağlayacak olan bu rapor olacaktır. Karar organlarında kadın sayısının artması, eşitlik planlarının hazırlanması, toplumsal cinsiyete duyarlı bütçelemelerin yapılması, kent içi ulaşım ve konut politikaları belirlenirken, kadınların ihtiyaçlarının göz önüne alınması, etkin kadın kooperatiflerinin kurulması, yerel hizmet sağlayıcılarına toplumsal cinsiyet duyarlılığı eğitimlerinin verilmesi ve daha birçok konu, birçok yaratıcı fikir şimdiden projemizin çalışma konularına girmiş durumda."
'BU PROJE, DİĞER KENTLERE DE FAYDA SAĞLAYACAK'
Proje ile bilinçli kadın seçmenlere ulaşmamayı istediklerini dile getiren Kadın Dostu Kent Projesi Koordinatörü Reyhan Aktar, "Bu kent bizim değil, geleceğimiz olan çocuklarımızın bizlere emanetidir. Bu kent evimizidir. Bize ulaşmak isteyen, bu konuda fikri olan herkese açığız. İnanıyoruz ki projemizin sonuç raporu sadece şehrimizde değil, diğer şehirlerde de fayda sağlayacak, örnek olacak bir proje olacaktır" ifadelerini kullandı.
'BDP KADIN KOTASINI YÜZDE 50'YE ÇIKARACAK'
Taleplerini ilettikleri BDP seçim komisyonu üyelerinin de kadınlara yönelik çok önemli çalışma içine girdiklerini aktaran Aktar, "BDP seçim komisyonu üyeleri de biz kadınlara, Bağlar Belediyesi bünyesinde bir kadın fuarı oluşturacaklarını söylediler. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi bünyesinde eşitlik komisyonunun zaten faaliyette olduğunu, bu komisyonun daha etkin çalışması için yeni düzenlemeye gidileceğini aktardılar. Ayrıca yüzde 40 olan kadın kotasını ise yüzde 50'ye çıkaracaklarını anlattılar" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İzmir’de 13 yaşındaki çocuk AIDS nedeniyle öldü
- Ayşe’yi siz öldürdünüz!
- Mansur Yavaş'tan ilk açıklama!
- 'Erdoğan dönemi artık kapandı'
- AKP’li üyeler bütçe oturumunu terk etti
- Mansur Yavaş'tan jet yanıt!
- İstanbul'da metro yangını
- 5 çocuğunu kaybeden anne yalanladı
- İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne soruşturma!
- AKP döneminde ne kadar harcanmıştı?