'Her beş saniyede bir ölüm'
DSÖ verilerine göre, dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybediyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her 5 saniyede 1 kişi yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybediyor.
Türk Kızılayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu tarafından her yıl 189 ülkede çeşitli etkinliklerle 13 Eylül'de kutlanan Dünya İlk Yardım Günü'nün bu yılki teması, "İlk Yardım ve Yaşlanan Toplum" olarak belirlendi.
Türkiye ve dünya genelinde trafik kazaları, afet ve acil durumlar nedeniyle her yıl binlerce kişi hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, küresel düzeyde ölümlerin yüzde 90'ı yaralanmalardan kaynaklanıyor. Dünyada her 5 saniyede 1 kişi, yaralanma sonucu yaşamını yitirirken, her gün 2 binden fazla aile önlenebilir kazalar yüzünden çocuklarını kaybediyor. Bilinçli bir ilk yardımcı tarafından kalbi duran bir kişiye yapılan müdahale ile 2-3 kat oranda olumlu sonuç alınırken, olay yerinde bekleyen meraklı kişilerin sadece yüzde 32'si suni solunum-kalp masajı yapabilme bilgisine sahip.
Türkiye yaşlanıyor
DSÖ'nün verilerine göre, 2025 yılında dünyada 65 yaş üzerindeki kişi sayısı 800 milyonu bulacak.
Türkiye'de son yirmi yılda doğurganlık oranının azalması ile nüfus yaşlanmaya başladı. Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanan raporlara göre; 2005 yılında 6 milyon 147 bin olan 60 yaş ve üzerindeki kişilerin sayısı, 2015 yılında 8 milyon 442 bin 700, 2025 yılında ise 12 milyon 55 bin 400 olacak.
Türkiye'de hayatta kalma beklentisi 2005 yılı itibarıyla 70,8 yıl iken, 2015'te 72,3 yıl, 2023'te ise 74,1 yıl olacağı öngörülüyor. Türkiye'de 65 yaş ve üzerindeki nüfus, 1950 yılında tüm nüfusun yüzde 2'sini oluştururken, 2011 yılında bu oran yüzde 7'yi aştı.
100 bin kişiye ilk yardım eğitimi
Türk Kızılayı, bugüne kadar Kızılay ve gönüllü sağlık personelinden oluşan yaklaşık 1500 ilk yardım eğitimcisi yetiştirdi.
Bu eğitimciler aracılığıyla ülke düzeyinde sertifikalı ilk yardım eğitimleri verilerek, yaklaşık 100 bin kişinin ilk yardımcı olmaları sağlandı. Türk Kızılayı'nın ilk yardım eğitimleri, halen 23 ilde 32 ilk yardım eğitim merkezinde görevli uzman eğitimciler tarafından sürdürülüyor.
Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, ilk yardım eğitiminde de öncü bir kurum olduklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Bilimsel verilere göre, kaza kaynaklı ölümlerin yüzde 50'si kazanın meydana gelmesinden sonraki ilk 30 dakika içinde gerçekleşiyor. Bilinçli ve etkin ilk yardımla ölüm ve sakatlıkların önlenmesi mümkün. Bugün 32 ilk yardım merkezimizde 220 olan uzman eğitimci kadromuzu daha da büyüterek daha çok ilk yardımcı yetiştirmeyi hedefliyoruz. Başarılı olan katılımcılara tüm Avrupa ülkelerinde geçerliliği olan 'Avrupa İlk Yardım Sertifikası' veriyoruz. Türk Kızılayı, bugüne kadar ülke genelinde 100 binden fazla kişinin ilk yardımcı olmasını sağladı. Her yıl ilk yardımın önemi konusunda farkındalık oluşturacak etkinlikler düzenleyerek toplumsal bilinç oluşmasına katkı sağlıyoruz."
En Çok Okunan Haberler
- CHP'den 'İmamoğlu' çağrısı
- İhraç talebi ile disipline sevk iddiası!
- 2 çocuk vurulmuş halde ölü bulundu!
- AKP'li başkandan 'torpil' savunması
- 'Erdoğan' zirvesi sonrası MHP'den bir paylaşım daha!
- Çok konuşulacak 'Kabine değişikliği' kulisi
- Ahu Tuğba'nın ölüm nedeni belli oldu!
- Biberonla tiner içirilen bebek öldü
- Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısında yeni perde
- Canlı yayında fenalaştı: Apar topar hastaneye kaldırıldı