Hemen antibiyotiğe sarılmayın
Uzmanlar, "Ateş yükseldiğinde, burnunuz aktığında hemen antibiyotiğe sarılmayın. Gereksiz antibiyotik kullanımında mikroplar bağışıklık kazanır, direnç gösterir ve antibiyotik etki etmemeye başlar" diye uyardı.
Grip, nezle, bademcik gibi hastalıkların sık görüldüğü bugünlerde uzmanlar uyardı: “Ateş yükseldiğinde, burnunuz aktığında hemen antibiyotiğe sarılmayın. Gereksiz antibiyotik kullanımında mikroplar bağışıklık kazanır, direnç gösterir ve antibiyotik etki etmemeye başlar. Alerjik reaksiyonlar, bağırsak dengesinin bozulması, karaciğer hastalıkları gibi reaksiyonlar ortaya çıkar, böbrekte kalıcı hasar oluşur. ”
Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman, antibiyotiğin bir hastada fazla kullanılması durumunda günün birinde başka bir hastada dirençli mikrop enfeksiyonunun gelişmesine ve hastanın tedavisiz kalmasına neden olabileceğini söyledi. En çok tüketilen ilaçlar listesine bakıldığında Türkiye’de antibiyotiklerin hep ilk sırada geldiğini anımsatan Arman, “Ne kadar çok antibiyotik kullanılırsa mikroplara karşı çok kadar fazla direnç oluşur” dedi. Virütik hastalıklarda değil bakteriyel hastalıklarda antibiyotik kullanılması gerektiğini anlatan Arman, rinit denilen nezle tablosunun viral olduğunu yani bakteriyel olmadığını, bu nedenle antibiyotikten etkilenmediğini kaydederek şöyle devam etti: “Bakteri dediğimiz, virüsten büyük olan mikroplarla gelişen enfeksiyonlarda, bazı sinüzitlerde, bazı bademcik iltihaplarında ve zatürreede hızlıca antibiyotik kullanımına başlamak gerek. Ancak grip ve nezle gibi virütik hastalıklarda antibiyotik kullanmamaya özen göstermek gerekiyor. Ateşi düşürmek için antibiyotik kullanılıyor, antibiyotik ateş düşürücü değildir. Gereksiz antibiyotik kullanımının her yaş grubunda tehlikeli ancak çocuklar ve yaşlılar da daha riskli. Soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlar viral enfeksiyonlardır, antibiyotik kullanılmasına gerek yoktur. Özellikle salya sümük hastalıklarında antibiyotik kullanmak, hem kişinin boğazındaki ve burnundaki mikroplarda direnç gelişmesine, hem de salyalarla dirençli mikropların toplumda yayılmasına neden olur. Bademcik, grip gibi hastalıklarda, gereksiz antibiyotik kullanmak yerine boğazı rahatlatacak pastil, limon ve bal gibi basit çözümlerden yararlanılabilir. Hatta bunlar bazen lokal etkisi olan öksürük nöbetlerini ne azaltır. Ama eğer ateş üç günden fazla sürdüyse, ateş düştükten sonra yeniden çıktıysa, şuur değişiklikleri gözlendiyse mutlaka hekime başvurulmalıdır.”
En Çok Okunan Haberler
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Mahruki yine yandı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- Özel görüşmenin ayrıntılarını açıkladı!