HDP'ye yönelik operasyona dünyadan tepki yağdı
HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekilinin polis tarafından gözaltına alınması dünyada da yankı buldu.
Schulz: Türkiye AB’ye sırtını dönüyor
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz yazılı bir açıklama yayımladı. Schulz, “Gözaltılar, Türkiye’de siyasi çoğulculuğun durumuyla ilgili tüyler ürpertici bir işaret veriyor. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve HDP milletvekilleri Türk toplumunun meşru ve demokratik temsilcileridir, HDP de TBMM’deki üçüncü büyük partidir. Demirtaş ile birçok kez görüştüm. Barış sürecine, şiddete başvurulmamasına, siyasi diyaloğa ve hukukun üstünlüğüne bağlı bir lider. Eylül sonundaki son görüşmemizde gözaltına alınma sırasının kendisine geldiğinden korkuyordu. HDP’ye baskının devamı olan bu son üst düzey gözaltı serisiyle Türk yetkililer Türkiye’yi demokrasiden daha da uzaklaştırmanın yanı sıra AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan değerlere, ilkelere, normlara ve kurallara sırtlarını dönüyor” uyarısında bulundu.
Schulz, gelişmeleri AB Yüksek Temsilcisi Mogherini, Avrupa Komisyonu’nun genişleme sorumlusu Hahn ve AP üyeleriyle sürekli görüştüğünü belirtip “Bu meselelerin üzerine gitmenin aciliyeti var” vurgusu yaptı.
Türkiye sorgulanıyor
Türkiye’nin Gümrük Birliği’nde olduğunu ve AB adaylığını hatırlatan AP Başkanı, “Türk hükümetinin eylem rotası, AB ile Türkiye arasındaki sürdürülebilir ilişkinin temelini ve Türk hükümetinin demokratik değerlere ve Avrupa emellerine bağlılığını sorguya açıyor” dedi.
ABD: Derinden rahatsız etti
HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin tutuklanması kararına ABD’den “Bizi derinden rahatsız etti” tepkileri geldi. Beyaz Saray sözcüsü Josh Earnest, tutuklamalara ilişkin, “Bu, Türkiye’deki muhalif yayınlara yönelik artan baskının hemen ardından geldi” açıklamasında bulunurken, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Blinken’in Türkiye’deki yetkililerle konuştuğu, gözaltılar, internete erişim konusunda derin kaygılarını ilettiklerini söylediği belirtildi.
ABD Demokrasi ve İnsan Haklarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Tom Malinowski ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Türk hükümetinin, HDP milletvekillerini tutuklayıp, internete erişimi engellemesi dost ve müttefik olarak bizi derinden rahatsız etti. Demokrasilerin seçilmiş milletvekillerine karşı yasal işlemde bulunurken, adalete güveni koruma görevi vardır” dedi.
Piri: Müzakereler askıya alınsın
Avrupa Parlamentosu Türkiye raportörü Kati Piri önce Twitter’dan “Türkiye için çok kötü bir haber. Yeniden. HDP milletvekilleri gözaltında” mesajını paylaştı. Ardından Hollanda Radyosu’na konuşan Piri, Türkiye’nin “çizgiyi aştığını” söyleyerek AB’ye Türkiye ile üyelik müzakerelerini derhal askıya alması çağrısı yaptı. Gözaltı kararlarını “saçmalık” olarak nitelendirerek Türkiye’nin hızla diktatörlüğe kaydığını savundu.
Kahraman’la görüşecek
Avrupa Konsey Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Pedro Agramunt, “Son derece endişeliyim. Meseleyi TBMM Başkanı ile görüşüp vekillere karşı bu kadar aşırı bir önlemle ilgili ayrıntılı açıklama talep edeceğim” dedi. Ayrıca AKPM’nin “basın özgürlüğüne saldırı” raportörü ile “siyasi işler ve demokrasi” komisyonunun yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret edip OHAL’i görüşeceğini duyurdu. Venedik Komisyonu’nun raporunu hatırlatan Agramunt, “15 Kürt medya organının kapatılması ve ulusal gazete Cumhuriyet’e baskın yapılmasının ardından vekillerin gözaltına alınması tam tersi mesaj veriyor. Avrupa Konseyi’nin çeşitli organlarının iyi niyetli tavsiyelerine uyulmalıdır” dedi.
Sözleşme hatırlatması
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland’ın Sözcüsü Daniel Höltgen, “Avrupa Konseyi, Türkiye’nin de taraf olduğu Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesi’nin muhafızıdır. Genel Sekreter Türk liderlerle bu gelişmeleri görüşmeyi sorumluluğu olarak görüyor ve uygun kanallardan bu süreci sürdürüyor” dedi. Yeşiller Grubu Başkanı Rebecca Harms da tutuklamaların Türk demokrasisi için yeni bir darbe olduğunu söyledi.
GAUCK: DEHŞET
Alman Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Spiegel dergisine verdiği mülakatta Türkiye’deki gelişmelerin kendisini “dehşete düşürdüğünü” belirtti. Gauck “Ankara darbe girişimini örneğin basın özgürlüğünü fiili olarak ortadan kaldırmak için kullanıyorsa, yargı araç haline getiriliyor, Cumhurbaşkanı idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulmasını sağlamaya çalışıyorsa, o zaman demokratik bir hukuk devletinin en önemli temelleri yürürlükten kaldırılıyor demektir” çıkışını yaptı. Alman Cumhurbaşkanı kendisine “Bu politika Avrupa yönünden temelli geri dönüş anlamına mı geliyor” diye sorulduğunu, bunun her halükârda Avrupa’nın yanıtsız bırakamayacağı bir gerilim olduğunu söyledi.
‘Mazeret değil’
Berlin’de Britanya Dışişleri Bakanı Boris Johnson’ı ağırlayan Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, “Terörle mücadele siyasi muhalefeti susturma ve hatta hapse atmayı haklı göstecek bir bahane yapılamaz” dedi. Steinmeier, Türkiye’nin AB üyeliğini savunduğunu ama Türk hükümetinin hangi yönde yol aldığını netleştirmesi gerektiğini belirtti. Johnson da Türkiye’de ifade ve basın özgürlüğünün durumundan derin endişe duyduğunu ifade etti.
Öte yandan Türkiye’nin Berlin’deki maslahatgüzarı Alman Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.
Merkel’in yeni kavgası
HDP'ye yönelik operasyonlar dış basında da geniş yer buldu
Wall Street Journal: Erdoğan’ın yükselen Kürt siyasi hareketiyle savaşmak için attığı son adım.
New York Times: Baskı altındaki rahatlığı ve konuşma becerisi Obama ile de karşılaştırmalara neden olan Demirtaş, yakın zamana kadar, Türkiye’nin siyaset sahnesinde parlayan bir yıldız olarak değerlendiriliyordu.
Washington Post: OHAL’i kullanarak, Gülen bağlantısının olmadığı belli olan çok sayıda gazeteci, öğretmen, akademisten ve solcu aktivisti tutuklandı.
Guardian: Baskınlar OHAL’in ardından geldi. Eleştiriler, bunun darbecilerden çok öteye uzandığını söylüyor. Cumhuriyet operasyonu ile Türkiye toplumunda gerilim arttı.
Independent: OHAL koşulları, Erdoğan ve kabinesine, hak ve özgürlükleri askıya alan veya sınırlayan yeni yasalar hazırlayıp, parlementoyu by-pass etme fırsatı veriyor.
Almanya: Bild: Türkiye’de gerilim tırmanıyor: Baskınlar, gözaltılar ve patlama.
Spiegel Online: Erdoğan ile kavga. Merkel’in Türkiye sorunu geri döndü. Erdoğan gazeteci ve muhalifleri tutuklayıp, Almanya’nın buna yönelik eleştirilerine de öfkeyle karşılık veriyor. Sığınmacı anlaşmasını terk etmekle tehdit ediyor. Merkel’in Cumhuriyet ile ilgili net tavrını açıklaması iki gün sürdü.
En Çok Okunan Haberler
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!