Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor

Emrah Günay’ın fotoğraf ve baskı resimlerden oluşan “Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor” sergisi 18 Şubat’ta Yıldız Teknik Üniversitesi Yüksel Sabancı Sanat Merkezi’nde açıldı.

Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 21.02.2014 - 00:00

 

Toplumsal duyarlılıkla, 28 Kasım 2010 günü Haydarpaşa Gar’ı yangının söndürülme çalışmaları sürerken denklanşöre basan ve üç yıl boyunca da Haydarpaşa Gar’ını izlemiş olan Emrah Günay,  çok yönlü sanat birikimiyle tanıklıklarını aktardığı 22 fotoğraf, 22 de baskı resmi(gravür) İstanbullularla paylaşıyor.
 
 
 
Anadolu yollarının buluştuğu, deniz yoluyla batıya açılan, Türkiye’nin en önemli, köklü yayalaştırma projesinin görkemli merkezi Haydarpaşa Garı’nın, çatısında çıkan ağır hasarlı yangından dolayı çatısı çöktü ve 4. katı kullanılamaz hale geldi. Ardından Ankara-İstanbul " Yüksek Hızlı Tren" projesi bahanesiyle 01 Şubat 2012 tarihinden itibaren 24 ay süreyle Anadolu’nun bağrından gelen tüm tren seferlerine ara verilerek tamamen “işlevsiz” kılındı. Sivil toplum, akademisyenler, meslek örgütleri Haydarpaşa Garı bağlamında tarihi mega-proje demiryollarımızı koruma ve yaşatma mücadelesini çeşitli platformlarda aralıksız sürdürüyor.
 
 
 
İşte, Emrah Günay, dijital teknolojinin artısı, büyük emek ve incelik isteyen gravürün gücünü kullanarak kentsel coğrafya içinde farklı perspektiflerden Haydarpaşa Garı’nın değerinin altını çiziyor. Fotoğrafların tümünün ortak paydası “Haydarpaşa” yı ve yürekleri saran yangın kırmızısı ile ardında bıraktı ateş karası. Gravürler ise umudu simgeliyor…
 
 
 
Toplumsal hafızaya sanatsal değeri yüksek belgeler sunan “Haydarpaşa Yanıyor, İstanbul Seyrediyor” sergisi 7 Mart’a dek YTK Yüksel Sabancı Sanat Merkezi’nde izleyiciyle buluşuyor.
 
 Emrah Günay
 
1956 yılında Hekimhan-Malatya’da doğan Emrah Günay, 1977’de İstanbul Çapa İlköğretmen Okulu’nu bitirdi. Aynı yıl İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümü’ ne girdi.
 
1984 yılında Yüksek Resim Bölümü’nden mezun olan Günay, 1997’de Yıldız Teknik Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nde Resim Okutmanı olarak göreve başladı. 1998 yılından beri YTÜ Sanat ve Tasarım Fakültesi Sanat Bölümü “Bileşik Sanatlar Programı”nda öğretim görevlisi olarak çalışan sanatçı 2002 yılında İTÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Bölümü’nde Doktora programına başladı. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nin kuruluş aşamasında Sanat Bölümü Başkan Yard. ve Bileşik Sanatlar Program Yürütücüsü Yard. görevlerini üstlendi. Bölümünün adından da anlaşılacağı gibi farklı sanat dallarında ürünler veren Emrah Günay’ın çalışmaları ulusal ve uluslararası özel ve kurumsal koleksiyonlarda yer alıyor. Sanatçı, YTÜ deki görevinin yanı sıra çalışmalarını Beyoğlu’ndaki atölyesinde sürdürüyor.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon