Hayatın her alanında kadın var
Konuk Yazar: İzmir İş Kadınları Derneği Başkanı Huriye Serter, Cumhuriyet Ege için yazdı...
Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, kurduğu laik, demokratik Cumhuriyet ile bir anlamda kadına da kurtuluşunu armağan etti. Çok sayıda Avrupa ülkesinden önce, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkını veren bir ülkeden bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda inanılmaz bir değişim görüyoruz. Atatürk’ün bizlere daima ileriye bakmayı, gelişmişliği örnek almayı nasihat ettiğini unutmuş olmalıyız. Öyle ki bugün ülke gündeminde kadının adını maalesef çok az görüyoruz. Bu az sayıda haberin büyük çoğunluğu ise bizi oldukça üzüyor.
Söz konusu kadın olunca söyleyecek çok şey var. İlk olarak erkek şiddetiyle başlamak istiyorum. Yazımı kaleme aldığım süreçte “Anıt Sayaç” 2019 yılının ilk sekiz ayında 263 kadının öldürüldüğünü gösteriyordu ve korkarım ki siz bu satırları okurken birer sayı olarak cümlelere sığdırmaya çalıştığımız, erkek şiddetiyle hayatını kaybeden kadınlara başka isimler de eklendi. Kimisini ismiyle kimisini fotoğrafıyla kimisini de hikâyesiyle birkaç gün konuşarak unuttuğumuz yüzlerce kadın artık aramızda değil. Pek çoğu en yakınları tarafından katledilen kadınların kaderini başka kadınlar yaşamasın diye her fırsatta dile getirdiğimiz gibi hayatın her alanında büyük bir dönüşüm yaşanmalı. Bu dönüşümün içinde hukuki yaptırımlardan eğitim sistemine, ailelerin çocuk yetiştirme şekillerinden kadının sosyal hayatındaki konumuna kadar birçok şeyi sayabiliriz. Bunu bir süreç olarak görmek değil artık zaman kaybetmeden harekete geçmek yapılması gereken en önemli adımdır.
Hayatın her alanında kadının var olması gerektiğini savunuyoruz. Kadınların iş hayatına daha fazla katıldığı bir süreçte maalesef birçok olumsuz gelişme yaşanıyor. İlk olarak iş yaşamında belli bir noktaya geldikten sonra “cam tavan” engeliyle karşılaşan kadınlar, kariyerini bir basamak daha ileriyle götüremiyor. Yönetici pozisyonunda erkeklerin egemen olduğu iş hayatında, yüksek mevkilere gelen kadınların maaşları da aynı pozisyonda görev alan erkeklere oranla oldukça düşük kalıyor. Ayrıca kadının domestik alana ait bir birey olduğu algısını yıkmadığımız, “kadın annedir” yaklaşımını aşamadığımız sürece iş yaşamında cinsiyet eşitliğini yakalamak pek mümkün olmayacak. Çocuk sahibi olduğu için kariyerinin önüne birçok engel çıkarılan kadınlar, kreşlerin yetersizliği başta olmak üzere bazı nedenlerden dolayı çalışma hayatından uzaklaşmak zorunda kalıyor. Bu anlamda yapılacak tüm çalışmaların ivedilikle hayata geçirilmesi taraftarıyız.
Kuruluşundan bugüne kadının her alanda görünür olması hedefiyle çalışmalarına devam eden İzmir İş Kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı olarak, iş hayatında daha fazla kadının olması için var gücümüzle çalışıyoruz. Genç İZİKAD projesiyle üniversite öğrencisi ve mezunu genç kızların girişimciliklerini destekliyor, düzenlediği eğitimlerle kadınlara hayatın her alanından paylaşımda bulunuyoruz. Ayrıca “İş Hayatında Kadın Statüsünün Güçlendirilmesi” projesi kapsamında kadınlara “Liderlik Gelişim Programı” ve “Kızlar Okulu Yönetiyor” eğitimleri vermeyi planladık. “Liderlik Gelişim Programı” eğitimleri, İzmir’de kadının ve İzmir’de yaşayan kadın statüsünün güçlendirilmesi konusunda çalışan 20 dernek üyesi ve 25-40 yaş arası üst düzey yönetici kadınlarımıza 40 saatlik bir eğitim verecek. Bu eğitimlerle birlikte kadının iş yaşamında karşılaştığı ya da karşılaşabileceği sıkıntılar üzerinde durularak, kadınlara liderlik eğitimi verilecek. Bu ve benzeri birçok çalışmaya imza atan İzmir İş Kadınları Derneği, hayatın her alanında kadının yanında olmayı sürdürecek.
En Çok Okunan Haberler
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- CHP, belediye operasyonlarına karşı kartını çekti
- Zahide Yetiş canlı yayında cinsel ilişki videosu izletti
- 'Madem hedefiniz benim...'
- Suriye'den Türkiye'ye görülmemiş gümrük vergisi!
- Evde boğazları kesilmiş halde bulundular!
- Özlem Gürses'ten 'Bahçeli' itirafı
- Kürsüde Kürşad Yılmaz'a sert yanıt!
- Gözaltındaki Rıza Akpolat’tan mesaj var!
- Kasım Gülpınar ve Kürşad Zorlu ne yapacak?