Hapisten kurtarılan tarih
UNESCO 13 yıl hapiste yazılan eski solcu gerillanın günlüğünü ‘Dünya Tarih Mirası’ kabul etti.
Latin Amerika ülkesi Uruguay’da diktatörlük döneminde hapse atılan solcu bir gerillanın 13 yıl sigara sarılan kâğıtlara yazıp tahta sandaletinde sakladığı günlüğü, BM tarafından “dünya tarihi” kabul edilerek korumaya alındı. UNESCO, hapishane hücresinde geçen 4646 günün hikâyesinin yazıldığı sigara kâğıtlarını, tarihi belgeleri yok olmaktan kurtaran Dünyanın Belleği Programı’na dahil etmesini “Uzun bir tecridin yaşayan hatırası, azmin ve sebatın simgesi” diye açıkladı.
Uruguay’ı 1960 ve 70’lerde sarsan Tupamaros Ulusal Kurtuluş Hareketi’nin üyesi Jorge Tiscornia, 27 yaşında yakalanıp uzun süre gözaltında tutulduktan sonra, Ocak 1973’te hapishaneye nakledildiğinde, uzun süre kalacağını anlamıştı. Bugün 70 yaşında olan Tiscornia, günlük yazmaya başlamasını sebeplerini şöyle anlattı: “Doğal ışığın olmadığı bir hapishane hücresindeysen, zaman hissini kaybediyorsun, bir süre sonra hangi günde olduğunu bilemez hale geliyorsun. O notlar benim kılavuzumdu, belleğim için bir çapaydı.”
Önce kayda geçirmediği ilk ayları yazan, ardından ilk ziyaretçisinin geldiği, 9 ay sonra gardiyanların ilk kez mate çayı verdikleri günü, açık havaya çıkarıldıkları zamanları anlatan Tiscornia, daha hassas konulara el atınca şifreli yazmaya başlamakla kalmamış günlüğünü saklamaya karar vermiş.
Kendisine bir çift tahta sandalet yapmış, kâğıtları katlayarak naylona sarıp sandaletin tabanındaki yarıklara saklamış. “Bunlarla duşa da girerdim” diyor. “Günlük zamanla, hayatım ve hapishanedeki olaylarla doldu taştı. Çok daha karmaşık bir şeye dönüştü” diye ekliyor. Mahkûmların aşılanmasından izletilen filmlere, gardiyanlarla diyaloglardan değişen kurallara, yoldaşların ölümlerine her şey itinayla günlükleşmiş. Kendi yoluna gitme vakti Özgür kalınca, günlüğü unutmuş. Mart 1985’te Uruguay demokrasiye geçince bırakılan Tiscornia, “Toplumla yeniden bütünleştim. Bunlar uzun süre çantamda kaldı” diyor.
2000’de eski mahkûm arkadaşlarıyla konuşurken bir olayı nakletmek için günlüğüne bakma ihtiyacı hissetmiş:
“Gittik, sandaletleri çıkardık, yarığı açtık ve günlüğü kurtardık. Herkes şaştı kaldı.”
2012’de eski siyasi mahkûm Jose Pedro Charlo’nun “Almanak” adında belgesel filmini çektiği günlükler, önce eski Tupmaros gerillası Jose Mujica’nın seçildiği Uruguay Devlet Başkanlığı, şimdi de UNESCO tarafından tanındı ve koruma altına alındı. Tiscornia “Günlüğün kendi yoluna gitme vakti geldi. Umarım yeni bir dönem yaratılmasına katkısı olur” diyor.
En Çok Okunan Haberler
- İtirafçı Nevzat Bahtiyar'dan sürpriz hamle geldi
- Avrasya tüneli trafiğe kapatıldı!
- Kaynanasını hiçbir zaman sevemeyen 4 kadın burcu
- Nasuh Mahruki'nin tutuklanma gerekçesi belli oldu!
- Albaya verilen ceza belli oldu!
- Elektronik kelepçeyi kırıp cinayet işledi
- Beşiktaş'tan Talisca açıklaması: 'Karar verilmiştir'
- Cem Garipoğlu soruşturmasında karar!
- Teğmenlerin avukatlarından açıklama geldi!
- MSB açıklamasında 'Erdoğan' ayrıntısı