Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı adayı kriterlerini açıkladı

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, "Türkiye'nin adayı olsun istiyoruz. Herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı olsun. Sadece bir partinin adayı şeklinde bir cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz. Bizim yaklaşımımızla bu aday başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir. Önemli olan demokrat olmasıdır, barışçıl olmasıdır, insan hak ve özgürlüklerini içselleştirmiş olmasıdır" dedi.

Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı adayı kriterlerini açıkladı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.05.2014 - 13:48

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi. En son olarak İstanbul'da 17 Aralık soruşturmasında görev yapmış olan iki Emniyet müdür yardımcısı veya amirinin memuriyetten ihraç edildiğini ifade eden Hamzaçebi, "Bunu kabul etmek mümkün değildir. Bir polis bir insan bir görevli 17 Aralık soruşturmasında görev yaptı, birtakım olayları açığa çıkardı diye memuriyetten ihraç ediliyorsa hükümetin gözü kara demektir. Bu yolsuzluk soruşturmasının üzerini kimse örtemeyecektir" diye konuştu.

 

BAŞBAKAN'A 'FİLM' YANITI

Hamzaçebi, şöyle devam etti: "Başbakan birilerini dışarıda film çevirmekle suçluyor, o film nedir, bilemiyorum ama asıl filmi kendisi burada çeviriyor; müdürleri görevden alarak, polisleri görevden alarak ve soruşturmaya müdahale etmeyi suç olmaktan çıkararak. Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan tasarıda 17 Aralık soruşturması nedeniyle sorumlu olacak olan o soruşturmaya müdahale etmiş olması nedeniyle sorumlu olacak olan Başbakan ve arkadaşları Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan tasarıyla kurtulmayı planlıyorlar."

 

CHP'DEN ENGİN ALAN ÖNERGESİ

Adalet Komisyonu'nda görüşülecek tasarıya Engin Alan'a ilişkin önerge vereceklerine işaret eden Hamzaçebi şöyle devam etti: "Adalet Komisyonu'nda görüşülmekte olan tasarıya bir madde ilave edilmesini öneriyorum. Engin Alan ile ilgili. Engin Alan'a yapılan zulümdür. Törende ayağa kalkmadı diye bir basit hesap hala Engin Alan üzerinden görülüyorsa bu tek kelimeyle çirkinliktir. Gelin hep beraber Engin Alan'ı cezaevinden çıkaralım. TBMM'ye gelsin, yeminini yapsın, göreve başlasın. Bugün Adalet Komisyonu'nda görüşülecek tasarıya Engin Alan'ın serbest kalıp TBMM'ye gelip yeminini yapıp görevine başlaması için bir önerge vereceğiz. Meclis tatile girmeden bunu yasalaştıralım."

Önergelerine ilişkin bir soruya da Hamzaçebi, "Cezasının dönem sonuna ertelenmesidir. Eğer anayasal sıkıntı olur diyorsa Başbakan anayasa ile bunu çözelim" yanıtını verdi.

 

'MECLİS'İ APAR TOPAR KAPATTILAR'

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar'ın taşeronluğa ilişkin teklifine değinen Hamzaçebi, "Sıra o teklifin görüşülmesine gelince Meclis'i apar topar kapattılar. Adalet ve Kalkınma Partisi Grubu, Haydar Akar'ın teklifinin görüşülmemesi için kendisi bir önerge verdi. Kendi çoğunlukları olmadığı için yoklama istediler, Genel Kurul'da çoğunluk olmadığı için dün Meclis kapandı" dedi.

 

CHP'NİN CUMHURBAŞKANI PROFİLİ

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin çatı aday önerisi ve cumhurbaşkanı adayına ilişkin soruya Hamzaçebi, "Biz Türkiye'nin adayını belirlemeye çalışıyoruz. Sayın Bahçeli gelsin önerilerini yapsın, değerlendiririz, gerekli açıklamayı o zaman yaparız. Türkiye'nin adayı olsun istiyoruz. Yani sabah vatandaşımız televizyonu açtığında öfke ile dolu bir sesle uyanmasın istiyoruz. Öfke dolu bir sesle güne gergin başlamasın istiyoruz. Herkesi kucaklayan bir cumhurbaşkanı olsun. Barış içinde huzur içinde yaşayalım istiyoruz. Cumhurbaşkanı cumhurun yani halkın başıdır. Halkın bütün renklerini kucaklayabilen, onları tolere edebilen, onlarla barış içinde bir arada yaşayabilen bir kişi olsun istiyoruz. Sadece bir partinin adayı şeklinde bir cumhurbaşkanı tarifini doğru bulmuyoruz. Bizim yaklaşımımızla bu aday başka siyasi görüşlere bile mensup olabilir. Önemli olan demokrat olmasıdır, barışçıl olmasıdır, insan hak ve özgürlüklerini içselleştirmiş olmasıdır" yanıtını verdi.

 

'SEÇİM SONRASINA BIRAKMA NİYETİNDELER'

"4 eski bakanla ilgili kurulan soruşturma komisyonunun seçim sonrasına kalacağı ifade ediliyor, ne diyorsunuz?" sorusuna Hamzaçebi, "Kesinlikle AKP'nin izlediği strateji odur. AKP, Meclis Başkanlığı ile bir ittifak içerisinde bu komisyonun kurulmasını seçim sonrasına bırakma niyetindedir" dedi.

 

TSE'YE 'HELAL KAZANÇ SERTİFİKASI VERİN' ÇAĞRISINI YAPTI

TSE'nin 2 yılı aşkın bir zamandır helal gıda sertifikası verdiğini ifade eden Hamzaçebi, "Ben TSE'ye çağrıda bulunuyorum, bir de helal kazanç sertifikası versin, yani hangi kazanç helaldir" diye konuştu.

Kaçırılan çocuklara ilişkin soruya da Hamzaçebi, "Başbakan, koyunlardan kendisini sorumlu tutan Başbakan kaçırılan çocuklardan kendisini değil, HDP'yi sorumlu tutuyor ve onları göreve çağırıyor. HDP, Başbakan'ın bu çağrısına cevap verdi. 'Bu kaçırılan çocukların adreslerini hükümet bizden daha iyi biliyor, sorumluluğu bize niye atıyor, bilemiyoruz', eğer bunları gidip almak gerekiyorsa Başbakan'a çağrı yapıyor 'gelin gidip beraber alalım gelelim'. Ben merak ediyorum Başbakan ne cevap verecek" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler