'Halkı izlemekten vazgeçin'

İstihbarat eski görevlisi Edward Snowden vatandaşların mahremiyet haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

'Halkı izlemekten vazgeçin'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 26.12.2013 - 10:28

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere'nin gizli elektronik izleme programlarını ifşa ettikten sonra Rusya'ya iltica eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden vatandaşların mahremiyet haklarına saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Snowden, İngiltere'ye gönderdiği "alternatif Noel mesajında" izleme programlarına son verilmesini istedi. 

İngiliz Channel 4 televizyonu, her yıl Kraliçe'nin geleneksel Noel mesajına alternatif mesajlar yayımlıyor. Daha önce dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İngiliz komedyen Sacha Baron Cohen'in canlandırdığı Ali G. karakterinin mesajını yayımlamıştı.

'Vatandaşa sormak casusluktan ucuza gelir'
Edward Snowden, iki dakikalık mesajında milyonlarca kişinin cep telefonu ve elektronik postalarının izlendiği programa gönderme yaparak "Bugün doğan bir çocuğun, mahremiyet diye bir kavramdan haberi olmayacak." dedi.

George Orwell'ın "1984" adlı romanına atıfta bulunan Snowden, kitapta sözü edilen izleme teknolojisinin "bugünkünün yanında hiçbir şey olduğunu" söyledi, "Birlikte daha iyi bir denge kurabilir, izleme programına son verebilir, hükümetlere ne hissettiğimizi öğrenmek istiyorsa, sormanın casusluk yapmaktan daha ucuz olduğunu hatırlatabiliriz" diye konuştu.

Snowden, hafta başında Washington Post gazetesine açıklamasında ABD'nin sırlarını ifşa ederek amacına ulaştığını belirtmiş ve "Ben zaten kazandım" demişti. 

Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerde ABD'nin birçok ülkede elçiliklerinde ya da müttefiki olan ülkelerin elçiliklerinde kurduğu istasyonlarda yıllardır Almanya Başbakanı Angela Merkel'in cep telefonu dâhil her türlü elektronik iletişimi izlemeye aldığı belirtiliyor.

Snowden, bu ifşaatlardan sonra Haziran'da Rusya'ya kaçmıştı. Rusya Temmuz 2014'e kadar Snowden'a sığınma hakkı tanıdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon