Halk geri adım attırdı
Taksim Gezi Parkı'nın yakınındaki İETT durağı bir gece yarısı operasyonuyla Gezi Parkı'na doğru çekilmek istendi. Taksim Dayanışması üyeleri ve yurttaşların tepkisinin ardından çevreciler kazının durdurulması için nöbet tuttu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Avrupa Yakası Park ve Bahçelar Müdürlüğü çalışanları dün öğle saatlerinde çalışmayı durdurdu ve kazılan alanı kapattı. Beyoğlu Kent Savunması adına konuşan Deniz Özgür "Gezi Parkında yapılan bu işlem nabız yoklamadır" dedi.
Gezi Parkı'nın Cumhuriyet Caddesi tarafındaki bir bölümünün kazılmış halde olduğunu fark eden 20 kişilik grup, caddedeki otobüs durağının Gezi Parkı'na alınacağı gerekçesiyle önceki gece saatlerinde park etrafında toplanmaya başladı. Sabahın ilk saatleriyle birlikte sivil toplum kuruluşlarından da tepkiler gelmeye başladı. Konunun sosyal medyada yayılması üzerine Gezi Parkı'nda kalabalık arttı. Polis ekipleri de olası bir gerginliğe karşı çevrede güvenlik önlemi aldı. Saat 11.00 sıralarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir kamyon toprak getirerek kazılan alanı kapattı. Çalışanlar daha sonra durağı kaldırdı. Belediye yetkilileri duraklarının söküldüğü alana önümüzdeki günlerde bayrak durak yapılacağını söyledi.
'Hukuksuz girişim'
Taksim Dayanışması adına konuşan Cem Tüzün önceki gece bir kepçe ve bir grup inşaat işçisinin parka gelerek çalışma başlattığını belirterek, "Parkın içine doğru ağaçların köklerini ortaya çıkarmaya başladılar. Bu bölgede oturan yurttaşlarımız, daha önce Taksim Dayanışması toplantısına, Gezi eylemlerine katılan arkadaşlarımız sosyal medyada duyurulunca bir araya geldiler. Burada kendisini İETT müteahhitinin taşeronunun taşeronu diye adlandırılan herhalde hafriyat şirketinin yöneticisi. Onlar İETT’den aldıkları izinle bu çalışmayı yaptıklarını söylediler. Ellerindeki belge İETT’ nin bu çalışmayı yapmak için kendilerine verdiği talimattı. Bu talimatın ekinde bir mühendis veya mimar tarafından çizilmesine asla ihtimal vermediğim, çok komik bir kroki vardı. Oklar, şu durak bu kadar metre geri alınacak diye. Proje olarak da onu gösterdiler. Biz kendilerine dedik ki bu yaptığınız çalışma usulsüzdür. Bize gösterdiğiniz belge İETT’nin bu işi yapın diye size verdiği talimat. İmar planına işli bir çalışma olması lazım. Bunlar kesinlikle yok. Her şeyden önce imar planı yok. Koruma Kurulu’ndan onay olması lazım" diye konuştu.
'Bu bir provakosyan'
Beyoğlu Kent Savunmasından Deniz Özgür önceki gece kazıya gösterdikleri tepkinin ardından İETT'nin alt taşeron firması yetkililerinin işlemin iptal edildiğini söylediğini belirterek "1 tane meşe ağacına zarar vermişler. Polisin dahi haberi yok. Koruma iptal edilmiş bölge. Böyle bir şey yapamazsınız. Gece çalışmayı bitirmeyi umuyorlardı. Engel olduk. Sonra zaten iptal edildiğini söylediler" dedi. İBB stratejik planlarında Taksim Kışlasının yer almasına da değinen Özgür "Projenin planlara konulmasının açık bir provakasyon olduğunu düşünüyoruz. Meydan okumadır. Bu projeyi yapamayacaklar. Halkın onayı zaten yok. Seçim öncesi toplumu germe siyasetine yatırım. Rant sağlama amacı içinde. Bu projeye yapamayacaklarını onlar da biliyor. Bugün işlemin nabız yoklama olduğunu düşünüyoruz. İnsanların tepkilerini ölçmeye çalışıyorlar. Geçen sene de Gezi Parkından yol genişletmeye çalışmışlardı" diye konuştu.
İBB: İptal edilmezse halk oylamasına gideceğiz
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Gezi Parkı’nın yerine yapılması yeniden gündeme gelen Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin 2014-2019 Stratejik Planı'nda yer almasıyla ilgili dün yazılı bir açıklama yaptı. İdare mahkemesinin verdiği iptal kararının temyiz edildiğini hatırlatan İBB açıklamasında, “Her ne kadar bu plan İstanbul 1.İdare Mahkemesi’nin 2012/778 E., 2013/1084 K. sayılı ve 06.06.2013 tarihli kararı ile iptal edilmişse de, karar temyiz ve tashihi karar yapılmış olduğundan henüz kesinleşmemiştir. Bu nedenle, daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Topbaş’ın ifade ettiği “Mahkeme Süreci” henüz tamamlanmadığı için belediyenin bu projeye ilişkin yeni bir karar vermesi de söz konusu değildir. Söz konusu projeye ilişkin, mahkemenin vereceği ‘yapılamaz’ kararı doğrultusunda projenin iptali, ‘yapılabilir’ kararı doğrultusunda ise “yeniden değerlendirme ve yapılması yönünde karar alınması halinde bile halkoylamasına gidilmesi” yönündeki irade geçerlidir…” denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Mühimmat fabrikasında patlama
- AKP koridorlarında konuşulan 'erken seçim tarihi' sızdı
- 87 yaşındaki iş insanı İnan Kıraç evlendi
- Özel'den Erdoğan'a 'Esad' ve 'HTŞ' yanıtı
- Teğmenler soruşturmasında flaş gelişme
- Gayrimüslimlerin tapuları üzerinden dönen yolsuzluk
- 2 yaşındaki çocuğun 'öksürüğünün' sebebi şaşırttı
- AKP’ye katılacaklar mı?
- Bingöl'deki kazada acı ayrıntı
- Muhalif gruplarla anlaşmaya varıldı!