Haksız tutuklama cezası

Mermer dükkanı işleten Nurettin Engin’e (47), beraat ettiği davada 10 ay tutuklu yargılandığı için avukatlık ücreti dahil maddi ve manevi 17 bin TL tazminat ödenecek. Tutuklandığı için işyerini kapatmak zorunda kalan Engin’in haksız olarak özgürlüğünden yoksun bırakıldığını kabul eden mahkeme, maddi tazminat miktarını ise asgari ücret üzerinden hesapladı.

Yayınlanma: 08.01.2016 - 18:13
Abone Ol google-news
 
Engin, 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle 2011 yılında Kadıköy’de düzenlenen mitinge katıldığı gerekçesiyle, “silahlı terör örgütüne üye olmak”, “terör örgütü propagandası yapmak”, “izinsiz gösteri” suçundan 10 ay tutuklu yargılandı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Engin, örgüt üyeliği suçundan beraat etti, diğer suçlardan ise hakkındaki kovuşturmanın ertelenmesine karar verildi. Karar, 10 Şubat 2014’te kesinleşti. Engin’in  haksız tutukluluk nedeniyle Maliye Hazinesi’ne açtığı tazminat davası ise Anadolu 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
 
“Gelirini ispatlayamadı”
 
Kararda, Engin’in vergi mükellefi olduğu ancak 2011-2012 yıllarında matrahsız ve 2013 yılında ise 387.39 TL matrah beyanı olduğu belirtildi. Davacının aylık ne kadar gelir elde ettiğini ispatlayamadığı savunularak, bu nedenle maddi zararın, asgari ücret üzerinden hesaplandığı kaydedildi. Bilirkişi raporunda, davacının tutuklu kaldığı 279 gün için 6 bin 358 TL maddi tazminat miktarının belirlendiği ifade edildi.  Engin’e haksız olarak tutuklanmasından dolayı duyduğu elem ve ızdırabın telafisine yönelik, 5 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmedildi. Manevi tazminatın, zengin etmeyecek miktarda olması kuralının göz önüne alındığı belirtildi. Engin’e avukatlık ücreti olan 5 bin 900 TL ile birlikte toplam 17 bin 258 TL ödenecek.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler