Haksız işten atılma intiharın eşiğine getirdi

Avcılar Belediyesi’nde taşeronun, sendikaya üye olduktan sonra çıkardığı işçilerden biri ‘Yüz kızartıcı suçlar’dan atıldığı gerekçesini içine sindiremeyerek minareden atlamak istedi

Yayınlanma: 08.09.2016 - 21:36
Abone Ol google-news

Zam bile istemeyen işçiler taleplerini “İşe alınalım, maaşlarımız zamanında verilsin ve anayasal hakkımız olan sendikaya üye olarak çalışalım” şeklinde sıraladı.

Avcılar’da yaklaşık 7 aydır örgütlenmeye çalışan ve sendikaya üye olduktan sonra da işten atılan 320 temizlik işçisinden şoförlük yapan 38 yaşındaki Yusuf Karabulut, intihar girişiminde bulundu. Cami minaresine çıkarak intihar girişiminde bulunan Karabulut’un, 25/2 maddesinden (Ahlak ve iyi niyet kurallara uymayan haller) suçlanarak işten atıldığı için bunalıma girdiği belirtildi.

İşçilerin 4 aydır eylem yaptıklarını belirten Belediye- İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkan Yardımcısı Ercan Gürünlü’nün aktardığına göre, Avcılar Kaymakamı Hulusi Doğan ve Avcılar Belediyesi’ndeki 3 meclis üyesi ikna etmek için girişimde bulundu. Gürünlü, zor ikna edilen işçinin ‘yüz kızartıcı suçlar’ dan atıldığını ailesine söyleyemediğini ancak ailesinin, “Hırsızlık mı yaptın” demesinin ardından bunalıma girdiğini söyledi.

‘İNCİR YEDİĞİ İÇİN’

Karabulut’un atılma sürecini anlatan Gürünlü, işçilerin 15 dakikalık bir molası sırasında incir ağacından incir koparıp yemesini işverenin bahane olarak gösterdiğini ifade etti. Gürünlü, temizlik için kullanılan aracın egzoz temizleme modunun olduğunu ve bu modda da aracın 15 dakika dinlenmesi gerektiğini belirterek; “İşçiler bu 15 dakikalık arada bulundukları yerdeki ağaçtan incir yiyorlar. İşveren de bunu görüyor. Daha sonra bu ‘yüz kızartıcı suç’ olarak işçilerin karşısına çıktı. İşçilerin hiçbirisi yüz kızartıcı bir suçta bulunmamıştır” dedi.

‘BU BAYRAM DA ZEHİR OLACAK’

Süreci anlatan temizlik işçisi Onur Becermen, atılmaların 19 Nisan’da başladığını anlatarak, taşeron firmanın maaşlarında yaptıkları kesintilerden dolayı sendikaya üye olduklarını söyledi. Temizlik işçilerinin zor koşullarda çalıştıklarını ifade eden Becermen, koşulların düzelmesini ve maaşların zamanında yatmasını istediklerini belirttiler.

GÜVENCEMİZ OLSUN İSTEDİK

Zorlu çalışma koşularına değinen Becermen, başından geçen bir olayı şöyle anlattı: “İşimi yaparken çöpün yanındaki bir poşet patladı. Ne kadar pislik varsa bacağıma döküldü. Hava sıcak olduğu için ne kadar yıkasam da koku kaldı. O gün evime dönerken otobüsteki insanlar benden kaçıyordu. Şantiyelerde bile hayvan barınakları var ama bizim durumumuz bu. Bizi sendikalaşmaya iten bu yaşadıklarımızdır.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler