‘Hak gaspı arttı, gelmiyoruz’
ILO’nun 10. Bölge Toplantısı için İstanbul’a gelmeyeceklerini açıklayan Rusya Sendikalar Konfederasyonu, Cumhuriyet’in mahpus çalışanlarını selamladı.
İstanbul’da 2-5 Ekim tarihlerinde yapılacak Ulusrarası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 10. Bölge Toplantısı için ardı ardına gelen boykot açıklamalarına Rusya sendikaları da katıldı. Rusya Sendikalar Konfederasyonu (KTR) Genel Başkanı Boris Kravchenko, toplantıya katılmak üzere İstanbul’a gelmeyeceklerini dile getirirken kendi deyimiyle komik gerekçelerle hapishanede tutulan Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına da selam gönderdi. KTR olarak, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri ve Türkiye-Rusya ilişkilerini yakından takip ettiklerini anlatan Kravchenko’nun sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle:
-Rusya’daki ve Türkiye’deki işçilerin haklarının gelişmesi için kampanyalar düzenliyoruz. Üyesi olduğumuz Uluslarararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC), Türk hükümetine gönderdiği sayısız mektup ve raporda muhaliflere, gazetecilere ve sendikacılara yönelik baskılar hakkında endişelerini vurguladı.
-Toplantıya katılmamamızın ana nedenleri şöyle: ITUC liderleri Çalışma Bakanlığı’yla çeşitli görüşmeler yaptı. Ancak uluslararası işçi hareketinin hiçbir endişesi giderilmedi. Hatta işçi haklarına yönelik ihlallerin arttığını gözlemliyoruz. Bu çerçevede ITUC, istanbul’da yapılması planlanan ILO Avrupa Bölge Toplantısına katılmama kararı almıştır. Biz de 2 milyon üyemiz adına KTR olarak İstanbul’daki toplantıya katılmayacağız.
-Hukuksuz biçimde işten atılan işçilerin ve kamu çalışanlarının işlerine geri dönmeleri gerekiyor. Tutukluların adil biçimde yargılanması ve OHAL’in yurttaş haklarını gasp etmek için suiistimal edilmemesi lazım.
İhlaller konuşulmalı
20 milyon işçiyi temsil eden Rusya İşçi Sendikaları Federasyonu (FNPR) Genel Başkanı Mikhail Shmakov, Türkiye’deki sendikaların çoğunun toplantının İstanbul’da yapılmasını istediğini belirterek, Avrupa sendikaların çeşitli temsilcileriyle toplantıya katılarak, Türkiye’deki temel işçi haklarına ve sendikal özgürlüklere yönelik ciddi ihlalleri gündeme getirmesinin uygun olacağını ifade etti. Shmakov ayrıca toplantıyı düzenleyenin Türkiye hükümeti değil ILO olduğunu belirterek yer seçiminin ev sahibi ülkenin politikalarının onaylandığı anlamına gelmediğini aksine İstanbul’un ülkedeki mevcut ihlalleri kınamak ile ilgili çalışmaları güçlendirmek için iyi bir vesile olabileceğini iletti. FNPR, ITUC’un nihai kararına uyacak düşük profilli katılım yaparak Türkiye’deki ihlallerin eleştirilmesini öneriyor.
En Çok Okunan Haberler
- Birşah Süt’teki su sandığınız gibi değil!
- Şimşek’in talimatıyla o ödemeler sonlandırıldı
- Özel'den emeklilere 'kırmızı kart' çağrısı
- Çok fazla ölüm yaşanabilir
- Edip Akbayram'ın ailesinden açıklama
- CHP lideri Özel, saat verdi!
- Yeni bedelli askerlik ücreti belli oldu!
- Şirin'in davasında karar açıklandı
- İmamoğlu canlı yayında açıkladı
- Emekliye ek zam yapılacak mı?