Hak arayan ‘kara’ listede
Hakkını talep eden öğretmenler, özel okul sahipleri tarafından “kara liste” ye alınıyor. Öğretmenler ise MEB’in ilgisizliğinden yakındı.
Kamudaki ücretli ve özel rehabilitasyon merkezlerindeki öğretmenler, çalışma koşulları nedeniyle isyan noktasına geldi. Hakkını talep eden öğretmenlere, özel okul sahipleri tarafından “kara liste” uygulaması hazırlığı yapıldığı öğrenildi. Yaşadıklarını Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) duyuramayan özeldeki öğretmenler de “Asgari ücrete öğretmenlik olmaz” diyerek çaresizliklerini aktardı.
Okullardaki kadrolu, sözleşmeli ve ücretli öğretmen farkından kurtulamayan bakanlık, özel okullardaki öğretmenlerin koşulları için de adım atamıyor. Yeni Öğretmenlik Meslek Kanun taslağını “5.2 milyar bütçe gerekiyor” diyerek rafa kaldıran MEB, açlık sınırının altında yaşamak zorunda kalan öğretmenlere gözlerini kapattı.
MEB, öğretmen açığı olan ve ataması yapılmayan öğretmenlerin en az 70 bin atama talebine karşın 2020’de sadece 20 bin öğretmen ataması için bütçe planlandığını duyurdu. Okullarda görev alan 100 bine yakın ücretli öğretmen ise kaderine terk edildi. Aynı ders saati kadar eğitim vermelerine karşın kadrolu ve sözleşmeli öğretmenlerle maaşlarına göre üçte bir oranında ücret alan, eğitim ödeneğinden yararlanamayan, maaş promosyonu alamayan, aylık SGK primleri yarı oranda yatırılan ve eğitim öğretime ara verildiği dönemleri sigortasız geçirmek zorunda kalan ve nöbet ücreti de alamayan ücretli öğretmenler, kendilerini “ücretli köleler” olarak tanımladı.
ÖZELDE HAK YOK
Özel kurumlarda çalışan öğretmenlerin sorunları da artarak büyüyor. Cumhuriyet’in ulaştığı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde çalışan bir öğretmen yaşadıklarını, “Evlilikten dolayı eski işyerimden ayrılmak zorunda kaldım ama ayrılırken kıdem tazminatımı alamadım. Vermediler. Üstüne son maaşımın bir kısmını da ödemediler. Her iki durum için mahkemeye verdim. Davalarım sürüyor” diyerek anlattı. Hamile öğretmen, çalıştığı son özel okulda da benzer uygulamaların olduğunu belirterek “Riskli gebelik geçiriyordum. Asla işime yansımayacak şekilde de kontrollerimi halletmeye çalışıyordum, ancak müdürden birkaç saat izin istedim. Zorunlu olarak tam gün izinli sayıldım” dedi. Öğretmen, kesinti yapmak yerine sözleşmesinin yenilenmeyerek işten çıkarıldığını söyledi. Özel kurumlardaki diğer öğretmenler de benzer koşullara sahip olduklarını, MEB’e dertlerini anlatmak için ulaşamadıklarını, okullarda denetim yapılmadığını vurgulayarak “Asgari ücrete öğretmenlik olmaz” diyerek çaresizliklerini anlattı.
Özel okullarda aylardır maaşları ödenmeyen, sigortaları tam yatırılmayan öğretmenler, sosyal medyada örgütlenirken özel okul yöneticileri de harekete geçti. Özel okul yönecilerinden oluşan bir platformda, “Kara liste” başlıklı önerinin altında yer alan “Değerli kurucu arkadaşlar, madem çalışanlarımız bizden memnun değil ve elbirliği içinde bindikleri dalı kesmekte, bizlerin de memnun olmadığımız personeli yazdığımız ortak bir liste oluşturmakta hakkımız var. Adını, ilini yazarız artar gider liste ve alım yaparken sektörü beğenmeyen bu kişilerle çalışılmaz. Zaten onlar da çalışmak istemiyor. En azından bu dertten onları kurtarmış oluruz” ifadeleri, öğretmenlere karşı tutumu da gözler önüne serdi.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- Yıkılması gerekiyor!