Hafriyat alanları ilçeleri geçti

Hafriyat alanı İstanbul'da 7 ilçeden daha büyük alanı kapsıyor...

Hafriyat alanları ilçeleri geçti
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.08.2017 - 23:10

Kentsel dönüşümün hızla devam ettiği İstanbul’da her ay 5 milyon ton hafriyat çıkıyor. 14 resmi hafriyat sahasından 7’sinin kapasitesi doldu. Kamyoncular ise hafriyatları, başta su toplama havzaları ve deniz kenarları olmak üzere gözden ırak alanlara boşaltıyor. Sadece çevresel kirliliğe değil, hafriyat kamyonları hayvan ve insan ölümlerine de yol açıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) CHP Grubu’nun hafriyat alanlarına ilişkin hazırladığı rapora göre 2013-2017 arasında İBB’nin ilan ettiği hafriyat alanı 15,8 km. Bu alan İstanbul’un 7 ilçesinin yüzölçümünden daha büyük. Güngören’in ise 2 katı. Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri ise dün “Hafriyat kamyonu terörünü durdurun” çağrısı yaptı.

Kuzey Ormanları Savunması aktivistleri şehir içinde ölümlere ve kazalara neden olan hafriyat kamyonları sorununa dikkat çekmek için Karaköy’deki Mimarlar Odası İstanbul Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Savunmadan Ayşa Yıkıcı tarafından yapılan basın açıklamasında son bir yılda hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalarda hayatını kaybeden insan sayısının resmi rakamlara göre 25 olduğu açıklandı. Ancak kayıpların bu rakamdan fazla olduğunu ve kamyonların ekosistem dengesini tehdit ettiği de anlatıldı.

Öneriler sıralandı

Açıklamada “şoförlere sefer başına ücretlendirme sistemine son verilmesi” gerektiğine dikkat çekerek özetle şu çözüm önerileri sıralandı:

* Rüşvet veren şirket yetkilileri başta olmak üzere tüm sorumlular yargılanmalıdır.

* Çevre kirliliğinin önlemesine yönelik önlemlerin sürekli kontrolü sağlanmalıdır.

* Ekolojik yıkıma neden olan mega projeler durdurulmalı

* Kent içi yollarda araçların şantiye giriş ve çıkışlarında kontrol sağlanmalı ve yaya ile karşılaşması muhtemel güzergah boyunca eskort eşliğinde hareket etmeleri sağlanmalıdır.”

Çarpıcı veriler

İBB’nin CHP’li Meclis Üyesi ve İBB CHP Grubu Basın sözcüsü Tarık Balyalı, İBB Meclis Grubu olarak hafriyat alanlarıyla ilgili yaptıkları çalışmaların raporunu sundu. Rapora göre ilan edilen toplam 15,8 km alanın 150 milyon metreküp hafriyat atığı alabilecek kapasitesi var. Bu kadar atığı kamyonların taşıyabilmesi için İstanbul içerisinde milyonlarca kez sefer yapması gerek. İstanbul’un çeşitli noktalarında hafriyat alanlarına son 4 yılda en az 11 milyon 500 bin hafriyat kamyonu seferi yapıldı. Son 5 yılda İBB’de toplam 835 bin 698 metrekare hafriyat alanı tahsis edildi.

İstanbul, Yoğurtçu Parkı’nda 12 Mayıs 2016’da bir hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin annesi Nesrin Aslan Dere yürüttüğü dava sürecine ilişkin bilgi verdi. Aslan özetle şöyle konuştu: “Bu ülkede devlet güvencesi diye bir şey yok. Bu olay, İBB’nin sorumluluğundadır. Bu kadar aleni bir suçu devlet bütün gücü ve kurumlarıyla örtbas ediyor. Ama ben bıkmayacağım. Herkese soruyorum; sesinizi çıkarmak için hafriyat terörünün evinize girmesini mi bekliyorsunuz? Benim kızım kucağıma öyle bir şey bıraktı ki ölene kadar bu işin peşini bırakmayacağım.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler