‘Gülsuyu kaderine terk edilemez
Başkan Ali Kılıç ‘Birilerinin Gülsuyu’na iştahı kabarmış olabilir, buna fırsat vermeden kentsel yenilenmeye gideceğiz’ diyor
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Gülsuyu’nda yerinde bir kentsel dönüşüm yapılması gerektiğine dikkat çekerek dönüşüm için kaybedecek zaman kalmadığını söylüyor. Kılıç’la Maltepe’yi konuştuk.
-Göreve geldiğiniz günden bugüne Maltepe’de neler değişti?
Kimsenin ötekileştirilmediği ayrıştırılmadığı bir Maltepe hayal ediyorduk. Bunun da oturduğunu görmek beni mutlu ediyor. Maltepe merkezde tüm partilerin siyasi grupları saygı içinde propagandalarını yapıyorlar. Bütün inaçlar saygıyla yaşanıyor.
-Maltepe ilçesinin sorunu nedir?
Maltepe’nin temel iki sorunu var. Birisi işsizlik diğeri de altyapı kentsel yenilenme. Bu iki sorun iç içe girmiş durumda insanlar ev satın alıyorlar. Gecekondularını arsalarını kentsel dönüşüm çerçevesinde yeniliyorlar daha fazla altyapı oluşturmadan yapıyorlar. Çok eskiden çizilen şehir planı gereği sokaklarımızı caddelerimizin dar olması nedeniyle binaların altına da otopark zorunluluğu getirilmediği için insanlar araçlarını sokakta park ediyor ve böylece altyapı sorunuyla karşı karşıya kalıyoruz. Bunu tetikleyen diğer konu da işsizlik.
‘İşsizlik büyük sorun‘
Şu anda belediyeye 10 bin üzerinde işsizlik başvurusu var. Vahim bir durum. 2 temel sorunun ivedilikle çözülmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm ve yenilemeye giderken aynı zamanda işsizlik sorununu da çözebilecek adımlar atmamız gerekiyor. Bunun için kafa yoruyoruz. Maltepe konumu gereği bir tarım, sanayi ya da turizm ilçesi değil. Bir yerleşim ilçesi olarak öne çıkıyor. Geniş ve hareketli bir nüfusun olduğu bir ilçe olarak görünüyor.
-M’Expo’dan biraz bahseder misiniz?
Maltepe Uluslararası Fuar Kongre ve Yaşam Merkezi olarak planlandı. 1 milyon 200 bin metrekarelik bir alana kurulacak. 200 bin metrekaresi kapalı olacak. Türkiye’deki en büyük kapalı alana sahip olacağız.
Dışarıda da sergi alanlarımız olacak. 5 bin kişilik bir kongre merkezi düşünüyoruz. 750 dönüm üzerine ulusalarası golf federasyonunun şartlarına göre 18 çukurlu golf sahası planlıyoruz. Böylece Avrupa Asya arasında İstanbul köprü vazifesi görecek. Burası bir buluşma merkezi olabilir. Sadece Maltepe’ye katkı sağlamaz bu merkez Anadolu yakasındaki 14 ilçemize, 7 milyon insanımıza hizmet götürecek. Bu fuara gelecek olan insanlar sadece Maltepe’de kalmayacaklar. Diğer ilçelere de gidecekler. Orada da ekonomik döngüye katkı sağlanabilir.
950 milyon Avro’ya mal olması hesaplanıyor. Türkiye ekonomisi de yılda getirisi 1 buçuk milyar dolarla 2 milyar dolar ara- sı hesaplanıyor. Anadolu Yakası’nda yaşayan belediye başkanlarımızın ortak projesine dönüştürelebilir.
Biz buna açığız. Sadece Maltepe’nin değil Anadolu Yakası’nın projesi olsun. Hepsine çağrıda bulunuyorum. Bu projeye el atmalarını istiyorum. Bütün yatırımlarımız Avrupa Yakası’nda. Çekim merkezi orada. Anadolu Yakası’na da artık üvey evlat muamelesinden kurtarıp yatırımlara dönüştürülmesine doğru buluyorum. İstanbul’u bir tarafa çekmemek lazım. Yükü dağıtmak lazım. Bütün kurumlarla görüştük. Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Başbakanımıza takdim edeceğiz. Bir Türkiye projesine dönüşmesini ümit ediyoruz. Bu projeyle buradaki işsizlik sorununu da kökünden çözebiliriz diye düşünüyorum.
‘2 yıl çalıştık’
-Gülsuyu planları iade edildi. Ne düşünüyorsunuz?
Kimine göre 30 kimine göre 40 yıldır devam eden bir süreç var. Son dönemlerde daha çok ön plana çıkmaya başladı. Gülsuyu, Gülensu, Başıbüyük, Esenkent, Maltepe’deki bu mahallelerimizde ciddi talep var. İnsanların yaşam koşullarını değiştirmemiz gerekiyor. Daha modern daha rahat edebilecekleri bir değişimin kendilerine sunulması gerekiyor.
Biz burada İBB Başkanı Sayın Topbaş’ın da öngörüsüyle ‘parsel bazında değil, ada bazında kentsel dönüşüme gidelim’ demişti bana. Ben de buradan çıkarak tavsiyelerini dikkate aldım. Mahalle sakinlerini, sivil toplum kuruluşlarını, kanat önderlerini, odaları, muhtarları, belediye meclis üyelerimizle kim ilgiliyse 2 yıl beraber çalıştık. Bir ilki gerçekleştirdik. Maltepe Belediyesi kendi bünyesinde bu planları yaptı. Eksikleri olan bir plan olabilir.
‘İstanbul’un balkonu‘
Tüm sorunlar yumağını da göz önünde bulundurarak mahalle sakinlerinin de öngürüleri ve talepleri doğrultusunda bir plan hazırladık. Bu planı halk ile beraber hazırladık. Yeniden tartışmaya açıldı. Çalıştaylar yaptık. Hiç kimsenin yapmadığı bir şekilde muhataplarımıza verdik. Konuyla ilgili olan herkes inceledi.
AKP siyasi gruplarına brifing verildi. En son mahalle halkıyla toplantı yaparak onlara brifing verildi. Ve ayakta alkışlanarak İBB’ye gönderildi. Maltepe Belediyesi’nden de oybirliğiyle İBB’ye gönderdik. Müdürlüğüne iade edildi. Bize göre bu sıkıntı değil. Yeniden tartışıp eksiklerini gidereceğiz. Donatı alanları başta olmak üzere eksikler giderilebilir. İBB’deki arkadaşların da plana sıcak bakacağına inanıyorum. Daha fazla kaybedecek zaman yok. Bunun bir an önce planlanması gerek. İstanbul’un balkonu böyle atıl durumda daha fazla bırakılamaz. Kendi kaderine terk edilemez.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu