Gülen kararıyla beraat talebi

28 Şubat davası için dilekçe veren karadayı 2004 MGK belgesini gerekçe gösterdi.

Gülen kararıyla beraat talebi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.12.2013 - 04:00

28 Şubat davasında mahkemeye başvuran dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 2004 yılında yapılan MGK toplantısında Gülen cemaatine karşı alınan kararları gerekçe göstererek beraat talebinde bulundu.

Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 28 Şubat davasının dünkü duruşmasında iddianamenin bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Karadayı, avukatı Erol Aras aracılığıyla dilekçe verdi. Dilekçesinde, 25 Ağustos 2004 MGK toplantısında alınan kararı özetleyen Karadayı, bu belgede “Fethullah Gülen grubunun dini esaslara dayalı bir devlet kurma hedefi ve ılımlı görünümünün yanıltıcı olduğuna yönelik gerçekler, psikolojik harekât boyutu da göz önüne alınarak kamuoyuna zamanında iletilmelidir. Gülen grubunun yurtiçi ve yurtdışı faaliyetleri, Başbakanlık Uygulamayı Takip ve Koordinasyon Kurulu koordinesinde, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, MİT Müşteşarlığı ve ilgili diğer kurumlar aracılığıyla yakın takip edilmelidir” kararlarının yer aldığını belirtti.

2004 MGK’si ile 28 Şubat 1997’deki toplantıda alınan kararların örtüştüğünü belirten Karadayı, şöyle dedi:

“Haberlere yansıyan gazete kupürlerinde bu karar Başbakanlıkça uygulamaya konulmuştur. Biz bu kararların başından beri yasal ve anayasal olduğunu BÇG’nin irtica ile mücadelede bu kararlara dayandığını iddia ettik. Eğitim kurumları, dernekler ve bazı gruplar askeri darbe gerekçesi oluşturmak için değil, anayasanın temel niteliği olan ‘laiklik’ ilkesini korumak için irtica tehdidine karşı devletin aldığı önlemler çerçevesinde takip altında olduğunu iddia ettik. Gerek bu yeni belgeler gerekse sorgularda ileri sürülen düşünce ve belgeler iddianameyi çökertmiştir. Bu nedenlerle beraat kararım verilerek davanın sona erdirilmesine karar verilsin.”

Alan: O tarihte Kuzey Irak’taydım 

Davanın dünkü duruşmasında dönemin Özel Kuvvetler Komutanı, MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan savunma yaptı. Hakkındaki suçlamaları reddeden Alan, “İrtica ile mücadele eylem planı toplantısına katıldığımı hatırlamıyorum ama Genelkurmay Başkanlığı katılmamı emrettiyse bir asker olarak görevi yerine getirdim. Toplantılarda bana ait beyan yok. Toplantılara katılmışsam sadece izlemişimdir. Toplantılarda hükümete karşı cebir ve şiddet içeren beyanlarda bulunduğum söyleniyor. BÇG’ye ait olduğu söylenen telefon rehberinde de ismim yok. Neresinden bakarsanız bakın iddianame benim BÇG’nin hiçbir yerinde olmadığımı söylüyor. Özel Kuvvetler Komutanlığı BÇG ile hiçbir yazışma yapmamış” dedi.

Batı Eylem Planı’nın Özel Kuvvetler Komutanlığı’na dağıtımının yapılmadığını savunan Alan, “Bana kişiye özel bir belge gelmemiş. Bu dokümanın yayımlandığı sırada Kuzey Irak’ta PKK terör örgütü ile mücadele ediyordum. Hazırlamadığım, ilgim, imzam, parafım olmayan, Kuzey Irak’ta ve Güneydoğu’da bulunduğum dönemlerde böyle bir belgeyle benim bir sorumluluğum olamaz. BÇG psikolojik harekât planları iddianamede sıralandı. Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın psikolojik harekât diye bir görevi yoktur. Bu Psikolojik Harekât Dairesi’ne aitti. Bildiğim kadarıyla o gün de yoktu bu gün de yok” ifadelerini kullandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler