Gül yaprağı sigortalanacak
TARSİM Genel Müdürü Satıkoğlu’nun verdiği bilgiye göre asma ve gül yaprağına sigorta geliyor.
Az zamanda oldukça ciddi adımlar atılarak belli bir büyüklüğe ulaşan tarım sigortaları havuzu, insanlar sevindirecek uygulamalara imza atmaya hazırlanıyor. Örneğin birer ekonomik değer oluşturan asma ve gül yapraklarına teminat verecek düzenlemeler yapılıyor. İnsan, madenlerde, inşaatların asansörlerinde yaşamlarını yitiren canlardan esgirgenen bu teminatı duyunca hüzünlenmeden edemiyor.
Bu yıl özellikle Malatya’da kayısı, Giresun’da fındık, Manisa’da üzüm başta olmak üzere yaşanan don nedeniyle tarımsal üretimde son yılların en büyük hasarları yaşandı.
TARSİM’e (Tarım Sigortaları Havuzu), yıl başından bu yana 252 bin hasar ihbarı geldi. Şu ana kadar 300 milyon TL hasar ödemesi yapan TARSİM’in yıl sonuna kadar ödemelerin devam etmesi bekleniyor. Hasarlarda geçen yıla göre, yüzde 50-60 artış olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan TARSİM’in teminat kapsamına kuraklığın da eklenerek genişletilmesi planlanıyor. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. TARSİM Genel Müdürü Yusuf Satoğlu, kuraklık teminatının verilebilmesi için geçmişe dönük ciddi bir veri olması gerekliğini hatırlatarak Tarım Bakanlığı, Hazine ve reasürörlerin bu konuda çalıştığını kaydetti. Reasürörlerden taleplerinin “Türkiye’ye özgü bir modelin geliştirilmesi” olduğunu belirten Satoğlu, “Onların Hindistan, Afrika ve diğer ülkelerde uyguladıkları modeller var. Bize özel bir model geliştirilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Cana yok, yaprağa var
Yoğun yağmurların da şu anda teminat dışında olduğunu belirten Satoğlu, “Onu önümüzdeki yıl teminat kapsamına almayı planlıyoruz. Özellikle yoğun yağış kirazda çatlaklara yol açıyor. Bu da kalite kaybına yol açıyor. Bu konudaki çalışmamız devam ediyor. Bakanlar Kurulu onayı gerekiyor, dolayısıyla eğer uygun görülürse bu teminatı da vereceğiz” dedi.
Satoğlu, asma yaprağı ve gül yaprağına da teminat verme çalışmaları yaptıkları bilgisini verdi.
Ana teminat dolu
Bitkisel ürünlerde ana teminat dolu. İlave teminat olarak fırtına, yangın, deprem, sel ve su basması da veriliyor. Don teminatının açık arazideki meyveler için verildiğini kaydeden Satoğlu, “Miktar kaybı sigortası bu. Önümüzdeki yıllarda gelir kaybını da içeren bir teminat verilebilir” dedi.
200 yeni eksper geliyor
Satoğlu, dolu olaylarının yaşandığı dönemde bir gün içinde 25-30 bin hasar bildirimi geldiğini belirterek “2014 yılında TARSİM önemli bir sınavdan geçti” dedi. Satoğlu’nun verdiği bilgiye göre, yaklaşık 2 bin eksperin yarısı hasar tespiti için çalıştı. Satoğlu, bu yıl yaklaşık 200 yeni eksperin de işe alınacağını söyledi.
Hasarların sigortalılık bilincini artırdığına dikkat çeken Yusuf Satoğlu şu bilgileri verdi: “Yıl başından bu yana tüm tarım sigortası branşlarındaki poliçe sayısı 1 milyon adedi geçti. Sigortalı büyükbaş ve küçükbaş hayvanların adedi 700 bine yaklaştı. 16 bin dekara yakın alan da sigortalandı. Sigortalılara sağlanan teminat ise 12 milyar TL’ye yakın. En hızlı büyümeyi bu yıl gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl da poliçe adetlerinde bir artış bekliyoruz.”
TARSİM’de 2006’dan bu yana 4.4 milyon adedin üzerinde poliçe düzenlendi. 401 bin hasarlı poliçenin sahibi olan üreticiye de yaklaşık 1.4 milyar TL’nin üzerinde tazminat ödemesi yapıldı. Yaklaşık 72 milyon dekar alan ve 3 milyon adedin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalandı. 2014 itibarıyla teminat kapsamına alınan Arıcılık (Arılı Kovan) Sigortası ile Arıcılık Kayıt Sistemi’ne (AKS’ye) kayıtlı olan yaklaşık 5.5 milyon adet arılı kovanın 1 milyon adetten fazlası sigortalandı.
Bitkisel ürünlerde öne çıkan iller, Manisa, Konya, Tekirdağ, Bursa, Adana, Edirne, İzmir, Aydın, Mersin, Mardin; en fazla sigortalanan ürünler buğday, üzüm, arpa, ayçiçeği, mısır, zeytin, çeltik, pamuk, fındık, elma olarak sıralanıyor. Hayvan sigortasında öne çıkan iller ise Konya, Balıkesir, Bursa, Kırklareli, İzmir, Ankara, Denizli, Kayseri, Aydın ve Manisa.
TARSİM modeli örnek alınıyor
“TARSİM modeline dünyanın çeşitli ülkelerinden büyük ilgi var” diyen Yusuf Satoğlu şu bilgileri verdi: “Dünya Bankası’ndan yetkililer geldi. Dünya Bankası Kenya hükümeti ile TARSİM modeline benzer bir model oluşturmaya çalışıyor. Bunun için TARSİM’i incelediler. Ondan önce Cezayir, Güney Afrika’dan bir heyet gelmişti. TARSİM’in örnek teşkil etmesi gurur verici bir olay. Aynı şekilde Çin inceliyor.”
En Çok Okunan Haberler
- 'Ben o gün tecavüze uğramadım diye...'
- MSB'den açıklama geldi
- İmamoğlu'ndan Bakan Tekin'e sert tepki
- Saat verildi, sayı istendi
- TCMB ve TBB'den açıklama
- Bakanlığın web sitesinde farklı çıktı!
- İstanbul'da sahilde 2 ceset bulundu
- S Sport'tan yayınları durdurma kararı!
- Ancelotti'nin Arda Güler tepkisi dikkat çekti!
- Ardahan'da kayyum atanan Muhtar Cumhuriyet'e konuştu: