Gripten korunmanın yolları

Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, doğru beslenme yoluyla gripten nasıl korunulabileceğini anlattı.

Gripten korunmanın yolları
Abone Ol google-news
CHA
Yayınlanma: 15.01.2016 - 09:48

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Program Sorumlusu Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, “Hastalıklardan korunma, tedaviden çok daha önemli bir yere sahip. Bu nedenle bağışıklık sistemimizi güçlendiren, vücut direncini arttıran, protein, mineral ve vitamin içeren gıdaların yeterli ve dengeli miktarda alımı ile düzenli ve kaliteli bir uyku şart.” dedi.

'YETERLİ UYUMAZSAN VÜCUT DİRENCİN DÜŞER'

Melatonin hormonunun, hücreleri yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyici etkiye sahip olduğunu belirten Dr. Fadıloğlu, “Melatonin, uyku sırasında vücut tarafından salgılanır. Işıklı ortamlar ve stres, melatonin hormonunun seviyesini düşürür. Yeterli uyumayan, strese ve depresyona giren kişilerde yeterli melatonin hormonu salgılanamaz ve vücut direnci düşer, bağışıklık sistemi zayıflar. İnsan vücudunda melatonin üretimi için gerekli olan yiyeceklere örnek olarak ise domates, yulaf, zencefil, muz verilebilir. Gün içinde belirli bir zamanı spor, meditasyon gibi rahatlatıcı aktivitelere ayırarak, stres ve üzüntüden uzaklaşabiliriz. D vitamini alımı için de güneşli günlerde güneşten yararlanılmalı ve balık tüketilmelidir.” bilgisini verdi.

'ÇİNKO ŞART'

Çinkonun da bağışıklık sistemini güçlendiren, soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme oranını düşüren etkiye sahip çok önemli bir mineral olduğunun altını çizen Fadıloğlu, “Kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri, yumurta, süt, kuru baklagiller, fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, kabak çekirdeği ve yeşil yapraklı sebzeler, çinko yönünden zengin gıdalardır. Bağırsak florasını güçlendiren, enfeksiyonlara karşı direnç oluşturan ve mikroplara karşı koruyan probiyotik ve prebiyotik içeren yoğurt ve ayran da öğünlerde mutlaka düzenli olarak tüketilmeli.” dedi.

NELER YENMELİ?

Gripten korunmak için neler yenmesi gerektiğini de anlatan Eylem Ezgi Fadıloğlu, şu önerileri sundu: “Kivi, nar gibi turunçgillerde, koyu yeşil yapraklı sebzelerde yüksek miktarda bulunan ve çinkonun bağırsaktan emilimini hızlandıran C vitamini, avokado, muz, karaciğer ve havuçta yüksek miktarda bulunan B6 vitamini, kuşkonmaz, yumurta, ıspanak, lahana gibi gıdalarda yüksek miktarda bulunan folik asit, sardalya, somon, ceviz, semizotu, kuru fasulye, keten tohumu ve brüksel lahanası gibi omega 3 içeren besinlerin tüketimine önem verilmelidir. Vücut ısısını dengede tutabilmek için günde en az 2 litre su içilmelidir. Bağışıklık sistemini bozan, akyuvarların görevini etkileyen şekerli gıdalar ise mümkün olduğunca az tüketilmelidir.”

Dr. Fadıloğlu, ayrıca salgın hastalıklara yol açmamak ve başkalarına bulaştırmamak için kapalı ve havasız yerlerde uzun süre kalınmaması, hastalık belirtisi taşıyan kişilerin mutlaka evinde dinlenmesi, ellerin sabunla yıkanması ve kağıt mendil kullanmaya özen gösterilmesini tavsiye etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon