Grip kırıp geçiriyor
Hastaneler grip vakalarıyla dolup taşıyor. İyileşen gribe aldanmayın, hemen tekrarlıyor. Bağışıklığı güçlendirin.
Son günlerde grip vakalarındaki artış dikkat çekiyor. İstanbul’daki birçok hastane, gribal enfeksiyon şikâyetleri ile dolup taşıyor. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda düşmeyen, yüksek seyreden ateş, boğaz ağrısı, inatçı öksürük, halsizlik, iştahsızlık ve kas ağrısıyla kendini gösteren gribal enfeksiyona karşı uzmanlar “Bağışıklık sistemini kuvvetlendirin, C vitamini ve bol sıvı alın, istirahat edin” uyarısında bulunuyor. Havaların bir ısınıp bir soğuduğu son dönemlerde salgın hastalıklar da sinsice bedene yerleşiyor. İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Atila Tanyeli, özellikle gribal enfeksiyon şikâyetleri ile başvuran hasta sayısının arttığını belirterek “Hastalar genellikle soğuk algınlığı şeklinde hastanelere geliyorlar. İnatçı öksürük, yüksek ateş, kulağa vuran ağrı, halsizlik gibi şikâyetler görülüyor. Hastalar iyileşir gibi oluyor, 3-5 gün kendilerini iyi hissediyorlar ama sonra hastalık tekrarlıyor. Gribal enfeksiyon salgını olduğunu söylemek mümkün” diyor.
MUTLAKA DİNLENİN Hastalığın herkesi etkilediğini ancak çocuklar yaşlılarda, kanser, şeker gibi hastalığı bulunanlarda daha ağır kendini gösterdiğini vurgulayan Prof. Atilla Tanyeli “Hastalarda 3-4 hafta süren inatçı öksürük oluyor. Enfeksiyon bronşlara kadar inebiliyor. Tedavi edilmezse bronşite, hatta zatüreeye kadar ilerleyebilir. Özellikle kanser hastalarında bağışıklık sistemi bozuk olduğu için hastalık daha tehlikeli olabiliyor” uyarısını yapıyor. |
Gripten korunmak için
* Hasta olan kişilerle temastan kaçının. Bu kişilerin maske takması önemli.
* En önemli tedavi şekli yatak istirahati.
* Portakal, limon gibi C vitamini yüksek gıdalar tüketilmeli, C vitamini takviyesi yapılmalı ve bol sıvı tüketilmeli.
* Hasta kişilerin temas etmiş olabileceği şeylere dokunduktan sonra mutlaka eller yıkanmalı.
* Öksürme ve hapşırma sırasında mümkünse ağız ve burun mendille kapatılmalı, mendilin de başka kişilere ve ortamlara temas önlenmeli.
* Hastalık ağır seyretme eğiliminde olduğunda mutlaka doktora gidilmeli.
Odaları havalandırın
Pendik Bölge Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nuri Vursavaş ise bu mevsimlerde yaşlılar, çocuklar, kalp, astım, diyabet gibi sağlık sorunları olanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, aşırı terlememeye özen göstermeleri gerektiğini söylüyor ve ekliyor: “Soğuk havada kapalı alanlarda bulunmak zorunda olduğumuzdan mikroplar kolay bulabiliyor. Bu nedenle çok kalabalık yerlerde fazla bulunmamalı. Evler ve işyerleri, hergün mutlaka iki kez havalandırılmalıdır. Nezle ve soğuk bir hafta kadar sürer. Grip ise daha uzun ve ağır seyreder, tüm bedeni etkiler.”
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- İlk kez tek bir fotonun nasıl göründüğü gösterildi
- 5 yılda Türkiye'nin en büyüğü oldu: Nusret'e de satıyor
- AKOM, İstanbul için 'saat' verdi: Çok kuvvetli geliyor!
- Yıkılması gerekiyor!