Gözler Özhaseki'de! FETÖ'ye destek gerekçeli kararda
Fethullah Gülen’in sanığı olduğu FETÖ Çatı Davası’nda Kayseri Belediyesi’nin örgütün açtığı üniversite lehine yaptığı imar değişiklikleri ‘FETÖ’nün hukuka aykırı diğer gelirleri’ arasında sayıldı.
Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) ilişkin Ankara’da sonuçlanan Çatı Davası’nın gerekçeli kararından AKP ve MHP’nin Ankara adayı Mehmet Özhaseki’nin başkan olduğu dönemde Kayseri Belediyesi’nin FETÖ’ye verdiği destek çıktı.
“FETÖ’nün hukuka aykırı diğer gelirleri” başlığı altında “cebren arsa toplamak”ın sayıldığı kararda, buna örnek olarak, Kayseri Belediye Meclisi’nin FETÖ tarafından kurulan Melikşah Üniversitesi arazisi için 2005-2010-2011 ve 2012 yıllarında imar değişiklikleri yaptığı vurguladı. Kararda, örgütün de bu sayede vatandaşlardan arsalarını tehdit ve zorbalıkla düşük fiyattan topladığı belirtildi.
Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’si tutuklu 75 sanık hakkında görülen FETÖ Çatı Davası’nda sanıklar Hidayet Karaca, Alaeddin Kaya ve Kazım Avcı’yı “anayasayı ihlale teşebbüs” suçundan “ağırlaştırılmış müebbet hapis”, Gülen’in avukatlarından Abdülkadir Aksoy, avukat Ali Çelik ve iş insanı Dilaver Azim’i de “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan 10 yıl 6’şar ay hapse çarptırmıştı. 15 Ocak 2019’da açıklanan gerekçeli karara, Mehmet Özhaseki’nin Kayseri Belediye Başkanlığı dönemi de girdi.
Kararda, FETÖ’nün kişilerden örgütün gücünü kullanarak zorla arsa topladığı belirtilerek, buna ilişkin Kayseri Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturmanın detaylarından bahsedildi. Kararda, Kayseri’deki FETÖ’ye ait Melikşah Üniversitesi’nin kurulduğu araziye ilişkin, AKP’nin Ankara Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Özhaseki’nin Kayseri belediye başkanı olduğu dönemde yapılan imar değişiklikleri ve sonrasında yaşanılanlar anlatıldı.
İmar planları değiştirildi
Karara göre, FETÖ’ye ait Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Kayseri Talas Haramidere mevkiinde, ticaret ve konut alanı olarak belirlenen yerden 2003’te 3 bin m2 arsa aldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, 10 Ocak 2005’te imar planı değişikliği yaparak arsanın eğitim tesisi alanı olarak planlanmasına karar verdi. Melikşah Üniversitesi olarak kurulmaya başlanan üniversite çevresindeki arsalar da 7 Mart 2005’te eğitim alanı ilan edildi. 2008 yılında da burada Melikşah Üniversitesi kuruldu.
Daha sonra, belediye meclisi 17 Aralık 2010’da imar planında bir değişiklik daha yaparak, burayı özel (vakıf) üniversite alanı ilan etti. 13 Haziran 2011’de üniversite alanının kuzeyinde ticaret alanı olarak planlanan yerin de üniversite alanı olarak planlanmasına karar veren belediye meclisi, 14 Kasım 2011’de bir değişiklik daha yaparak, “eğitim tesisi” diye işaretlenen yeri doğrudan “Melikşah Üniversitesi” olarak ilan etti. Belediye meclisinin bu kararlarından sonra bir de Melikşah Üniversitesi Rektörlüğü’nün başvurusu üzerine, 5 Haziran 2012’de üniversite alanının etrafındaki konut alanlarının da, üniversite alanı olarak planlanmasına karar verildi.
Önce yardım dediler
Gerekçeli kararda, belediyenin imar planı değişikliğinden sonra vatandaşlara yaşatılan baskılar da şöyle anlatıldı:
Melikşah Üniversitesi ve Burç Eğitim Vakfı yetkilileri devreye girip örgütün korkutucu gücünü de kullanarak çevrede arsası bulunan kişilerden arsalarını zorla ve hile ile almaya başlamıştır. Önce üniversitenin cemaate ait olduğu, cemaatin dini bir örgütlenme olduğu, yardım yapılmasını teklif etmişler, arsaları belirledikleri fiyattan vermezlerse değerinin zamanla düşüp çok ucuza ellerine geçeceğini, şimdi belli bir yardım karşılığı arsanın ucuza verilmesini teklif etmişlerdir.
Üniversiteyi genişletmek için arsa alınacağını, hayır işine katkıda bulunulmasını, aksi takdirde arsalarını ileride daha ucuza satın alacaklarını veya arsaların kamulaştırılıp üniversiteye verileceğini, arsaların Melikşah üniversitesine satmaktan başka yol olmadığını, rıza gösterilse de gösterilmese de belirlenen parayı almak zorunda olduklarını, evlerinin yıkılacağını, belediyenin kat imarı vermediğini, arsaya tek müşterinin kendileri olduğunu söylemişlerdir.
Bu tehditlerle, birçok kişi arsalarını değerinden düşük bir fiyata satmaya zorlanmıştır. FETÖ’ye yakın kişilerin arsaları değerinden fazla fiyata satın alınırken, vatandaşa yapılan baskı ve tehdit sonuç vermiş, birçok kişi arsalarını üniversite yönetimine satmak zorunda kalmıştır. Üniversite yönetimi hiçbir hakkı ve yetkisi olmadığı halde kamulaştırma kararı bile almıştır. Kişilerin arsalarına inşaat molozu döküp üniversite tabelaları koymuştur. Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı başvurular üzerine Melikşah Üniversitesi ve Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı’nın üyelerinin kişilerden cebir ve zorla arsayı ucuz fiyata satın almaları ile ilgili soruşturma başlatmıştır.
Belediyeye suçlama
Gerekçeli kararda, suç duyuruları üzerine Kayseri’de başlatılan soruşturma kapsamında, üniversite vakfı mütevelli heyetinin gözaltına alındığı belirtilerek, “imar planında önceden ticaret ve konut alanı olarak ilan edilip değeri yüksek olan arsaların imar planı değişikliği ile sonradan eğitim alanına çevrilip değerinin düşürülmesi ile ilgili sanıkların Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ni suçladıkları” ifade edildi.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybetti
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- AKP'nin 'asgari ücret' formülünü duyurdu