Göz sağlığı için vitamin ağırlıklı beslenin

Sağlıklı ve dengeli beslenme göz sağlığını da yakından etkiliyor. Özellikle vitamin yönünden zengin olan besinler göz hastalıklarına karşı koruma sağlıyor.

Göz sağlığı için vitamin ağırlıklı beslenin
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 16.02.2016 - 11:11

Gözün ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında A, E, C ve B2 vitaminlerinin geldiği belirten uzmanlar, omega 3 ve 6 yağ asitleriyle birlikte çinko ve magnezyum gibi minerallerin de oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Ülkemizde göz sağlığı ve beslenme denilince akla ilk olarak havucun geldiğini söyleyen Dünyagöz Etiler’den Doç. Dr. Nur Acar havucun göz sağlığı için önemli bir besin olduğunu ancak faydalı olan tek besin olmadığını ifade ederek konu hakkında bilgiler verdi.

GECE KÖRLÜĞÜNDEN A VİTAMİNİYLE KORUNUN!

Hayvansal gıdalar başta olmak üzere buğday, havuç, mantar, baklagiller, fıstık, ceviz ve domates gibi besinlerin A vitamini yönünden zengin olduğunu söyleyen Doç. Dr. Acar yeterli miktarlarda tüketilen A vitamininin başta gece körlüğü olmak üzere makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumundan korunmada etkili olduğuna dikkat çekti.

Yumurta ve süt ürünleri tüketmeyen vegan kişilerde A vitamini eksikliği ile daha sık karşılaşılabildiğini belirten Acar, “Gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eden A vitamini, yetersiz alındığında ise gözde kuruluğa neden olarak görmeyi olumsuz etkileyebiliyor.” dedi.

GÖZ YORGUNLUĞUNDAN B2 VİTAMİNİYLE KURTULUN

Doç. Dr. Acar, "Karaciğer, yağsız süt, yoğurt, peynir, ısırgan otu, adaçayı, ıspanak, brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerle balık, baklagiller ve tahıllarda bol miktarda bulunan B2 vitamini cilt sağlığının yanı sıra göz sağlığı üzerinde de oldukça önemli etkilere sahip. B2 vitamininin özellikle göz yorgunluğunu ve katarakt oluşumunu önlemede etkili. B2 vitamini eksikliğinin gözlerde yanma, kaşıntı, ışığa karşı hassasiyet ve kornea hastalıkları gibi göz rahatsızlıklarına neden olabiliyor." diye konuştu.

KRONİK GÖZ HASTALIKLARINA E VİTAMİNİ KALKAN

Zeytinyağı, ceviz, badem, tereyağı, kırmızı et, brokoli, ıspanak gibi yeşil yapraklı bitkiler ile kivi, mango ve muzda bol bulunan E vitamininin aynı zamanda güçlü bir antioksidan olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Nur Acar, “Kalp, damar, beyin ve sinir fonksiyonlarını düzenlemeye yardımcı olan E vitamini, kronik göz hastalıklarından korunmada ve retina dejenerasyonunu önlemede faydalı olabiliyor.” ifadelerini kullandı.

DİYABETLİ HASTALARIN GÖZ SAĞLIĞI İÇİN C VİTAMİNİ OLMAZSA OLMAZ!

C vitamininin gözleri katarakt ve makula dejenerasyonundan korumada oldukça etkili olduğunu belirten Acar, özellikle diyabet hastalarına gözlerini korumak için düzenli olarak C vitamini almalarını öneriyor. Doç. Acar, diyabet hastalarında şekerin neden olduğu sinir sistemi ve damar hasarlarını önleyen C vitamini diyabetik retinopatiye karşı da koruma sağlıyor.

OMEGA 3 VE 6 GÖZ KURULUĞUNU DA ÖNLÜYOR

Balık, ceviz ve keten tohumundan omega 3; mısırözü, soya ve ayçiçeği yağından da bol miktarda omega 6 yağ asitlerinin bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Acar, beyin ve göz sinirlerinin gelişiminde büyük önem taşıyan omega 3 ve 6 yağ asitlerinin göz kuruluğunu azaltmada da büyük oranda yardımcı olduğunu belirtiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon