'Görevimi yaptım ölüme hazırım'

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan aramızdan ayrıldı. Doktoru Saylan'ın ölmeden önceki mesajında 'bana düşen tüm görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım' dediğini söyledi.

'Görevimi yaptım ölüme hazırım'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.05.2009 - 04:06

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, tedavi gördüğü hastanade sabaha karşı vefat etti.

17 yıldır mücadele ettiği kansere bugün saat 04.45'de yenik düşen ÇYDD Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın 20 Mayıs Çarşamba günü yapılacağı açıklanan cenaze töreni, yarına alındı. Prof. Dr. Türkan Saylan yarın Teşvikiye Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından, İstanbul Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Böylece Saylan, yarına denk gelen 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nda defnedilmiş olacak.

Programa göre, Saylan için yarın saat 14.00'te Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde anma toplantısı düzenlenecek. Toplantının ardından Teşvikiye Camisi'ne yürüyüş yapılacak. Saylan'ın cenazesi, Teşvikiye Camisi'nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazından sonra Halaskargazi ve Büyükdere Caddesi üzerinden Zincirlikuyu Mezarlığı'na yürüyerek götürülecek. Cenazeye çelenk göndermek yerine ÇYDD'ye bağışta bulunulması istendi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) 2. Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Saylan'ın cenazesinin toprağa verilmesiyle ilgili tarih değişikliğini, Saylan'ın çocuklarıyla birlikte aldıkları karar üzerine yaptıklarını söyledi.

Saylan'ın yarın Teşvikiye Camisi'nde ikindi vakti düzenlenecek törenin ardından Zincirlikuyu Mezarlığında toprağa verileceğini belirten Yüksel, ''Bugünün 19 Mayısa denk gelmesi hepimiz için çok anlamlı. 19 Mayıs, Atatürk'ün Kurtuluş Savaşını başlatmak için Samsun'a çıktığı tarih. Ben bunu Türkan hocamızın bu anlamlı günde belki Ata'sına kavuşması gibi algıladım'' dedi.
 

"Ölüme hazırım"

ÇYDD Genel Başkanı Prof. Türkan Saylan'ın doktoru yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Saylan'ın bilinci son 24 saate kadar açıktı. Cumartesi dondurma yiyip su içti, sorularımıza mantıklı cevap veriyordu. Bilinci son 24 saatte kapandı. Mesajı 'bana düşen tüm görevleri yerine getirdim, ölüme hazırım'' oldu.

Bu sabaha karşı hayatını kaybeden Türkan Saylan'ın bilinci kapanmadan önce Cuma günü ailesi ve ÇYDD yöneticilerinden bir dizi istekte bulunduğu bildirildi. Vasiyet niteliğinde olan isteklerin arasında: "Kız öğrenci sayısının 36 binden 100 bine çıkarılması, Türkiye'deki her köye bir okul yapılması ve her kasabada kız öğrenci yurdu yapılması"

 

"Devlet özür dilesin"

ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ergenekon Soruşturması kapsamında "haksız uygulamalara maruz kalan" Saylan'dan devletin özür dilemesini istedi. ÇYDD Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Kaboğlu, gazetecilerin Saylan'ın ölümüyle, gözaltın alınmasının bir ilişkisi olup olmadığını sorması üzerine şunları dedi:
"Hiç kuşkum yoktur ki ömrünü yaşamanı, bütün etkinliklerini Türkiye'ye adamış, Türk insanın geleceği için özgürlüğü ve mutluluğuna adamış bir kişinin hukuk dışı olaylara bulaşmış görüntüsünün resmen verilmesi, tabiî ki bu ölüm sürecini etkilemiştir. Ama kişiliği o kadar farklı, o kadar kamuya yönelik bir tepkisi var ki; ilk tepkisi uğradığı haksızlığa değil, yakın arkadaşları olmak üzere ÇYDD şubeleri ve yöneticilerine yapılan hukuk dışı müdahale karşısında tepki göstermek olmuştur. Bu başlı başına Türkiye'nin yaşadığı 5-6 içinde bir hukuk skandalıdır ve bunun en iyi tezahürü de ÇYDD'dir." 

 

Saylan'ın cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı morguna kaldırıldı

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan'ın cenazesi, hastaneden alınarak Zincirlikuyu Mezarlığı morguna kaldırıldı.

Tedavi gördüğü İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü'nde hayatını bu sabah kaybeden Prof. Dr. Saylan'ın cenazesi, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Aysel Çelikel, dernek yönetim kurulu üyesi Dr. Filiz Meriçli ile Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de aralarında bulunduğu kişilerce hastaneden alındı.

Saylan'ın cenazesi, Meriçli'nin içinde bulunduğu bir ambulans ile Zincirlikuyu Mezarlığı morguna kaldırıldı.

 

"Ağlanmak sızlanmak bize yakışmıyor"

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) 2. Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, ''Türkan Saylan'ın arkasında çok ağlamak sızlanmak bize yakışmıyor, o da bunu istemezdi'' dedi.

Tedavi gördüğü hastanede bu sabah vefat eden Prof. Dr. Türkan Saylan için Şişhane'de bulunan ÇYDD Genel Merkezi'ne taziye ziyaretleri yapılıyor.

Derneğin kurucularından Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile genel merkezden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan ÇYDD 2. Başkanı Yüksel, Saylan'ı yaşatmak için herkesin görevlerini belirlemesi ve yerine getirmesi gerektiğini kaydetti. Yüksel, ''Türkan Hoca Atatürk demokrasisini son derece anlamış hayata geçirmiş bir kişiydi ve en büyük arzusu 'ben okumak istiyorum ama maddi durumum yok' diyen kimse kalmayana kadar çalışmaya devam etmekti. Herkesin çağdaş yaşama ulaşma ereğinde yer almasını diliyoruz. O hepimizin içinde sonsuza kadar bizimle birlikte yaşayacak'' diye konuştu.

''Bundan sonra kendisine, Saylan'ın öğrencisi yol arkadaşı ve bir ölçüde 'manevi kızı'' olarak çok büyük sorumluluk yüklendiğini'' anlatan Yüksel, Saylan'ın hasta olduğunu kabul ettiğini ancak hasta gibi davranmadığını ve hastalığına böyle yaklaştığını bütün amacının da öğrencilerin eğitimine yönelik olduğunu ifade etti. Yüksel, ''Türkan Saylan'ın arkasından çok ağlamak sızlanmak bize yakışmıyor. O da bunu istemezdi. Onu mutlu etmek, huzur içinde olmasını istiyorsak onun amaçlarını yerine getirmeliyiz'' dedi.

ÇYDD kurucu üyelerinden Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu da sözlerine ''hukukçu kimliğimle bir şey ifade etmek istiyorum. Tam 5 hafta önce bu saatlerde gerek Türkan hocamızın gerek evinin, gerek dernek merkezinin, devlet görevlilerince aranmasıyla Türkan Hoca hukuk dışı bir işlemle karşı karşıya geldi. 5 hafta sonra hocamızı kaybettik'' diyerek başladı.
 

Saylan'ın evindeki aramanın sağlığına etkisi

Saylan'ın hukuk dışı eylemlere sürüklenmesinin tasavvur ve tahayyül dahi edilemeyeceğini söyleyen Kaboğlu, bu aramanın nedeni olarak 2 olasılık bulunduğunu belirterek, ''Birincisi ÇYDD amaçlarını devlet görevlilerinin kavrayamamış ve hala ÇYDD'den şüphe ediyor olabilir. İkincisi ise ÇYDD'nin etkinlikleri birileri rahatsız etmiş ve bu rahatsızlık ağında devlet görevlileri de var. Bugün ki beklentim sevgili Saylan'ı uğurlamadan devlet görevlilerinden bir hukuki özür borcu'' diye konuştu.

Evine arama yapıldığında Saylan'ın ilk tepkisinin 20 yıllık ajandalarının götürülmesine yönelik olduğunu anlatan Kaboğlu, yapılan aramanın hastalığını etkileyip etkilemediğine yönelik bir soru üzerine, ''Etkilemiştir, evet... Bu bir hukuk skandalıdır. Hiç kuşku yoktur ki ömrünü yaşamını bütün etkinliklerini Türkiye'ye adamış Türk insanın geleceği için özgürlüğüne ve mutluluğuna adamış bir kişin hukuk dışı olaylara bulaştığı görüntüsünün verilmesi hastalığına elbet etkilemiştir. Ama ilk tepkisi kendisinin uğradığı haksızlığa değildi. ÇYDD yöneticilerine yapılan muamelenin karşısında tepki göstermiştir'' dedi.

 

FOTO GALERİ İÇİN: http://www.cumhuriyet.com.tr/?im=galeri&kid=256&sn=1#sd


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler