Google'da Türkiye listenin başında

New York Times, Türkiye'nin 12 binden fazla içeriğin silinmesini isteyerek geçen yılın Haziran ayında Google tarafından yayınlanan ‘içeriği kaldırma talepleri” listesinin başında yer aldığını yazdı.

Google'da Türkiye listenin başında
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 24.02.2014 - 11:36

Türkiye’de tartışmalı internet yasası ve buna karşı hafta sonunda İstanbul’da düzenlenen protesto gösterisi, New York Times gazetesinin sitesinde “Türkler yeni internet kısıtlamalarını sokakta ve internette protesto ediyor” başlığı ile yer buluyor.

The Lede bloğunda yayımlanan haberde İstanbul’da protesto eyleminin ardından ”son aylarda yolsuzlukla suçlanan yetkililer ile ilgili sızmaların yayımlanması üzerine hükümet için bir rahatsızlık kaynağı oluşturan sosyal medyanın fotoğraf ve videolarla dolduğuna” dikkat çekiliyor.

New York Times, geçen hafta TBMM tarafından onaylanan internet yasasının “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın otokratik eğilimlerinin bir kanıtı” olarak yaygın biçimde eleştirildiğini kaydettiği İstanbul kaynaklı haberinde “Birçok kişi, daha önce internet özgürlüklerini destekleyici açıklamalarının ışığında Abdullah Gül’den yasayı veto etmesini bekliyordu” dedikten sonra ancak Gül’ün hükümetin yasadaki bazı noksanları çıkarttığı “sözünü vererek” yasayı onayladığını kaydetti.

Türk hükümetinin bazen sosyal ağlara karşı takındığı sert tutumuna rağmen hem Erdoğan hem de Gül’ün Twitter'da çok sayıda takipçisinin bulunduğuna işaret edilirken Erdoğan’ın takipçilerinin 4 milyonu aştığı, Gül’ün ise Başbakan’ın bir miktar önde bulunduğuna dikkat çekiliyor.

“GÜL İNTERNET PROTESTOSU İLE CEZALANDIRILDI”

Ancak Gül’ün yasayı onaylaması üzerine “birkaç saat içinde 80 binden fazla takipçisini kaybetmesine yol açan bir internet protestosu ile cezalandırıldığını” yazan NYT, hem Gül’ün karanına karşı hem de yasanın olası etkilerine dikkat çekmek üzere internette düzenlenen protesto kampanyalarına ilişkin bilgi aktarıyor. İnternet yasası ile getirilen sınırlamalarını by pass etmek için internette yayımlanan “kullanıcılar el kitabı”na da vurgu yapılan haberde şöyle deniliyor:

“ŞİMDİDEN 30 BİNDEN FAZLA SİTENİN BLOKE EDİLDİĞİ TAHMİN EDİLİYOR”
“Otoritelerce kesin rakamlar yayınlanmamış olsa da Türkiye’de şimdiden 30 binden fazla sitenin bloke edildiği tahmin ediliyor. Türkiye, önceki altı ayda 12 binden fazla içeriğin silinmesini isteyerek geçen yılın Haziran ayında Google tarafından yayınlanan ‘içeriği kaldırma talepleri” listesinin başında yer aldı.“

NYT haberine son verirken de ABD Dışişleri Bakanlığı’nın insan hakları örgütleri ve AGİT’ten gelen eleştirilerini yansıttığını belirterek geçen Çarşamba günü Bakanlık Sözcüsü Marie Harf’ın “ciddi kaygıları paylaşıyoruz” yönündeki ifadelerine de vurgu yapıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon