Göbeklitepe Unesco'ya girmeye aday
BM Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO), ''Dünya Mirası Geçici Listesi'ndeki varlıkları arasında bulunan ve 12 bin yıl öncesine ait tarihi eserleri bünyesinde barındıran Göbeklitepe'nin, en kısa zamanda asıl listeye gireceği tahmin ediliyor.
Göbeklitepe Kazıları Başkanı Prof. Dr. Klaus Schmidt, yaptığı açıklamada, Göbeklitepe'nin bir süre önce UNESCO'nun ''Dünya Mirası Geçici Listesi''ne alınmasının kendilerini çok sevindirdiğini ifade etti.
Listeye alınmayı çok hızlı bir gelişme olarak nitelendiren Schmidt, bu çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ekipleriyle bağlantılı yaptıklarını belirtti.
UNESCO ''Dünya Mirası Listesi''ne girmek için Göbeklitepe'nin gerekli bütün özelliklere sahip ve koruma durumuyla ilgili alınan önlemlerin yerinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Schmidt, şunları kaydetti:
''Göbeklitepe'nin UNESCO kriterlerini doldurduğuna dair herhangi bir şüphemiz yok. Koruma açısından bakarsak bütün tepe şu ana kadar yapılaşmadan korundu. Bu yönden çok iyi durumda ve emsalsizliği, yani başka bir örneği olmaması açısından da en önemli kriteri böylece dolduruyor. Göbeklitepe'nin asıl listeye girmesi de en kısa zamanda gerçekleşecektir, bu konuda hiç şüphemiz yok. Bu aday listesinden asıl listeye geçmek zor bir prosedür. Çok işlemi gerektiren bir evre, bu evrede çok çalışmamız gerekecek ve bir çok uzmanın yardımını alacağız bu konuda. Mesela şimdiden Dünya Anıtlar Vakfı'nın bize yardımları oluyor.''
Göbeklitepe'nin asıl listeye girmesinin kent için de büyük kazanımlar sağlayacağını dile getiren Schmidt, ''Özellikle bölge için, Şanlıurfa için büyük bir kazanç olacak bu. Çünkü 'Dünya Kültür Mirası', adı üzerinde, dünyadaki en önemli anıtlarla karşılaştırılmış olacak ve bugünkünden çok daha fazla bir tanıtıma ve tanınmışlığa ulaşacak, ayrıca buraya çok daha fazla insanı çekecektir'' dedi.
Göbeklitepe
Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor.
İlk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.
Kazı çalışmalarında şimdiye kadar neolitik döneme ait yabani hayvan figürlü ''T'' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları, çok sayıda yabani hayvan figürü, insan heykeli, dikili taşlar ve yaklaşık 12 bin yıl öncesine ait olduğu belirtilen 65 santimetre uzunluğunda insan heykeli gibi tarihi eserler bulunmuştu.
Dünyanın en eski ''tapınak merkezi'' olduğu belirtilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO'nun ''Dünya Mirası Geçici Listesi''ne alınmıştı.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!