Gezi ruhu Amasya'da
Amasya’da benzin istasyonu yapmak için ağaçların katledilmesi halkı ayağa kaldırdı.
Amasya’da Devlet Demir Yolları’na ait 4 bin metrekarelik yeşil alanın satılarak yerine benzin istasyonu yapılması için ağaçların kesilmesi kenti ayağa kaldırdı. Ağaçları korumak için başlayan direnişte polisin havaya ateş açması tepki çekerken, AKP’li Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de imar planın iptali için yargıya başvuracaklarını açıkladı. Polis kentin giriş çıkışlarını tutarak kimlik kontrolü yapmaya başladı ve yabancı plakalı araçlara kente niçin geldikleri soruldu.
Amasya İstasyon Mahallesi’nde Devlet Demir Yolları’na ait 4 bin metrekarelik yeşil alan bir süre önce Ankara’da yapılan ihaleyle Türk Petrolleri’ne satıldı. AKP’li Amasya Belediyesi’nde 2006’da yapılan değişiklikle bölge akaryakıt istasyonu alanı olarak belirlendi. AKP’li Amasya Belediyesi de çevresinde ilk okul, üniversite ve konut alanlarının bulunan alana akaryakıt istasyonu yapılması için ruhsat verdi.
Kentte piknik ve dinlenme alanı olarak kullanılan yeşil alanda önceki gece ağaç kesimine başlandı. Bunun üzerine yurttaşlar ağaç kesiminin önüne geçmek için bölgede direnişe başladı. 160 ağacın 40’ı kesilirken, yurttaşlar arsanın etrafındaki sac bariyerleri yıktı ve alanı işgal etti. Yaşanan arbede üzerine silahını çeken bir polis havaya ateş açtı.
Avukat Umut Yolcu, yurttaşlara hitaben yaptığı konuşmada yürütmenin durdurulması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını belirterek şunları söyledi: “Vatandaşın sosyal alan hakkı vardır. Burası yeşil alan. Burada hafta sonu insanlar gelip piknik yapıyor, çocuklarını oynatıyor. Buraya akaryaakıt istasyonu yapılması yasalara aykırıdır, insanların can güvenliğini tehlikeye sokar. Akaryakıt istasyonu ruhsatının iptali için dava açacağız. Burada eylemimizi gerektiği gibi yapacağız. Siyasetçilere malzeme olmayalım. Birileri çıkıp bizi azarlamasın, birileri bizi dövmeye kalkmasın.”
İnsan öldürmekten farkı yok
TEMA Vakfı Amasya Temsilcisi Fazlı Özveren, “Yeşil düşmanları harekete geçti. 30 yılda yetişen bu güzelim ağaçlar 15 dakikada kesildi. Bu yeşil katliamının insan öldürmekten ne farkı var? Burasını bu hale getirenler, yarın oturmak için bir ağaç gölgesi bulabilecekler mi?” dedi.
Amasya Baro Başkanı Melih Derindere de “Amasya halkına duyarlılıklarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Amasya Barosu olarak halkımıza destek veriyoruz. Baro olarak hukuki süreci başlatacağız .Meşruiyeti sağlanmamış böyle bir karar karşısında halkın tepkisini normal karşılamak lazım” ifadesini kullandı.
Polis kenti ablukaya aldı
AKP’li Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir de ağaç kesimine karşı çıktı. Özdemir, şöyle konuştu: “Burası uzun yıllardır boştu. Biz de oraya bank koyup, çocuk parkı yapmıştık. TCDD, 2006 yılında buraya imar planı hazırlıyor ve o dönemki belediye meclisi de bunu onaylıyor. Son gelinen noktada ise TCDD burayı ihale edip bir şirkete kiralıyor. Şirkette bir ay önce bize benzinlik ruhsatı için başvuru yaptı. Hukuken suçlu duruma düşmemek için ruhsatlarına onay verdik. Kaç tane ağaç kesilecek bilmiyorum. Ancak neticede ağaç kesilmesi iyi bir şey değil. Bazı sivil toplu örgütleri gibi biz de imar planının iptali için İdare Mahkemesi’ne dava açmayı düşünüyoruz.”
Amasya’da direniş gece boyunca sürerken, kent halkı ağaç nöbetini dün de sürdürdü. Yurttaşlar, kesin sonuç alana kadar eylemlerine son vermeceklerini vurguladı. Alınan güvenlik önlemleri ise dikkat çekti. Polis kentin giriş çıkışlarını tutarak kimlik kontrolü yapmaya başladı. Yabancı plakalı araçlara kente niçin geldikleri soruldu. Araçlarda bulunanlar GBT taramasından geçirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Ünlü ton balığı markalarında 'yasaklı' madde!
- Demokrat Parti Kurultayı’nda adaylık krizi!
- Grip nedeniyle hastaneye gitti, hayatının şokunu yaşadı
- Süleyman Soylu 'tarafını' seçti
- Ünlü peynir markasından 'konkordato' kararı
- Hangi suçlara tutuklama geleceği belli oldu
- CHP'den Tekin hakkında suç duyurusu!
- Narin cinayetinde 'demir kapı' ayrıntısı
- Erdoğan'ın Özer'e mektubu, davetler...
- Diyanet'in rekor ihalesi 'Cengiz'e verildi