Gezi direnişi, Twitter kullanıcı sayısını patlattı!

Antalya'da 5'inci Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nun son gününde, 'Toplumsal Olaylar, Sosyal Medya ve Algı' konusu konuşuldu.

Gezi direnişi, Twitter kullanıcı sayısını patlattı!
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 09.12.2013 - 09:33

Sempozyumda 'Sosyal Medya ve Medyanın Güvenlik Stratejilerine Etkileri' konulu sunum yapan Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Dr. Cihangir Baycan, Türkiye 'de sosyal medyanın ilerlemesiyle birlikte güvenlik güçlerinin yeni önlem alması gerektiğini anlattı. Sosyal medyanın toplumlarda ücretsiz iletişim sağlaması, çok hızlı iletişim imkanı tanıması ve sınırları olmayan özgür ortam sağlaması nedeniyle sık kullanılmaya başladığını aktaran Dr. Cihangir Baycan, bununla birlikte birtakım güvenlik sorunlarının da ortaya çıktığından söz etti.

EMNİYET TEDBİRLERİ BELİRLENMELİ

Bunların başında sahte hesap açılması, şifrelerin kırılarak hesapların ele geçirilmesi, özel verilerin paylaşılması, özel hayatın gizliliği, cinsel istismar, hakaret, iftira gibi suçların geldiğini aktaran Dr. Cihangir Baycan, bu suçları işleyenlerin tespitinde ciddi problemler ortaya çıktığını kaydetti. Dr. Baycan, emniyet teşkilatı olarak sosyal medyada 'Görünür olmak', 'Güvenli kullanımın sağlanması', ' Suç ve suçluyla mücadele', 'Halkla ilişlerin geliştirilmesi' gibi tedbirlerin hedef olarak seçilebileceğini belirtti.

TWITTER KULLANICILARI 10 MİLYONA YÜKSELDİ

Sempozyum kapsamında Van Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 4. Sınıf Emniyet Müdürü Dr. Fuat Altunbaş ise, 'Toplumsal Olaylarda Sosyal Medya Platformları: Gezi Parkı Örneği' konulu sunum yaptı. Türkiye'nin sosyal medyayı kullanmada dünyada 7'nci sırada yer aldığını anlatan Dr. Fuat Altunbaş, Türkiye'deki Twitter kullanıcılarının dünyadaki kullanıcıların yüzde 3'ünü oluşturduğunu, özellikle Gezi Parkı olaylarının ardından Türkiye'deki twitter kullanıcısının 2 milyondan 10 milyona yükseldiğini aktardı.

SOSYAL MEDYA İÇİNDE YER ALINMALI

Sosyal medyanın çok etkin kullanılıyor olmasının avantajlarının yanında dezavantajları da olduğunu kaydeden Dr. Altunbaş, Emniyet teşkilatının sosyal medyanın içinde yer alması gerektiğini ve ne kadar kısa sürede bunu başarırsa sosyal medyadan o kadar çok faydalanabileceğini ekledi.

EN BÜYÜK TOPLUMSAL OLAYLARDAN BİRİ

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü'nden Dr. Murat Gözübenli de sempozyumda 'Toplumsal Olaylarda Şiddet İçeren İsyan Eylemleri Kapsamında Gezi Parkı Olayları ve Londra Protestolarının Analizi' konulu sunum yaptı. Gezi Parkı olaylarının ülke tarihinde görülen en büyük ve en geniş toplumsal olaylardan biri olduğunu kaydeden Dr. Murat Gözübenli, daha önce hiçbir şekilde bir araya gelmeyen grupların birlikte eylem yaptığını dile getirdi.

GEZİ EYLEMLERİNE 3.5 MİLYON KİŞİ KATILDI

Gezi Parkı olaylarının bilançosu hakkında da değerlendirmede bulunan Dr. Gözübenli, 2 aylık sürede Bayburt hariç 80 ilde 4 bin 725 eylem yapıldığını, eylemlere yaklaşık 3 milyon 545 bin kişinin katıldığını aktardı. Eylemler kapsamında 5 bin 341 kişinin gözaltına alındığını, 160 kişinin tutuklandığını belirten Dr. Gözübenli, olaylarda 1 polisin şehit olup, 5 kişinin öldüğünü dile getirdi. 4 bin 312 sivil ile 694 güvenlik görevlisinin yaralandığı olaylarda, 45 ambulans, 90 belediye otobüsü, 214 özel araç ve 240 polis aracının tahrip edildiğine dikkati çeken Dr. Gözübenli, olaylar nedeniyle 58 kamu binası ve 337 işyerinin zarar gördüğünü ve 140 milyon liralık maddi zarar meydana geldiğini belirtti.

GEZİ BENZERİ EYLEMLERE HAZIRLIKLI OLUNMALI

Emniyet teşkilatının hazırlıksız yakalandığı Gezi Parkı benzeri olayların her zaman olabileceğini dile getiren Dr. Gözübenli, önceden hazırlıklı olunması, eylem planları, risk analizleri, personel eğitimi ve halkla diyalogun önemine değindi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler