Geri ödemeli kredi alan öğrencileri faiz baskısı bunalttı

Ekonomik sebepler nedeniyle, üniversite eğitimleri için Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) geri ödemeli kredi alan öğrenciler, okullarının bitmesinin ardından binlerce liralık faizle bu kredileri ödemek zorunda kalıyor.

Geri ödemeli kredi alan öğrencileri faiz baskısı bunalttı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.02.2020 - 02:00

Genç işsizliğin yüzde 25.3 kadar çıktığı ülkemizde, öğrenciler, KYK kredisi faizlerinin kaldırılmasını istiyor. Kredi faizlerindeki artıştan şikâyet eden ve kesintiden kurtulmak için sigortasız çalışanların olduğunu belirten öğrenciler, “Bu zor koşullarda iş bulup çalıştığımızda maaşlarımızdan kesinti yapılıyor. Bu kredi ve faiz insanların ülkeden kaçmasına iten sebeplerden biri. İnsanı bir çıkmaza koyuyor. Devlet, okumak isteyen öğrenciye faizle borç vermesi ne kadar doğru, vicdani?” diye soruyor.

Üniversite öğrencilerinin geri ödemeli aldıkları KYK kredilerinin faiz oranları, eğitime başladıkları yıla göre değişiyor. Faiz oranlarının her geçen gün artması da öğrencileri zor durumda bırakıyor. Öğrenciler yaşadıkları zorlukları Cumhuriyet’e değerlendirdi.

‘ATAMA YOK, BORÇ VAR’

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden geçen yıl mezun olan Muhittin Demir (25), 4 yıllık eğitimi boyunca 18 bin 540 TL öğrenim kredisi aldığını, 7 bin 800 TL faiz ile birlikte ödemesi gereken miktarın 26 bin 340 TL olduğunu anlattı. Ciddi bir mağduriyet yaşandığını söyleyen Demir, “Benimle beraber aynı yıl üniversiteye başlayan herkesin bu miktarda ‘havadan’ borcu var. Bu krediyi ödemek için atanmak gerekir. Ama atama da yok. İşsizlik ortada. Durum vahim. Bu şartlar altında hiç bir birey değil bu öğrenim kredisini ödemeyi, kendi geçimini bile sağlayamaz. Kısacası işte ‘Manzara-Î Umumîye’” dedi.

‘BORÇ BASKISI VAR’

Dumlupınar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden geçen yıl mezun olan Veysel Yogurtçuoğlu (26) da 18 bin 540 TL öğrenim kredisi aldı ve 26 bin 340 TL geri ödemesi var. Kredi alanların çoğunun ekonomik yönden alt sınıf ailelerden geldiğini kaydeden Yoğurtçuoğlu, “Eğitimin dönüştürücü gücüne inandığımız için bedeli ne olursa olsun tırnaklarımız ile kazıyarak eğitim hayatını sürdürmeye karar verdik. Kredi imkanından faydalanmak zorunda idik. Üniversite okurken devlete binlerce lira borçlandık. Okul bittikten sonra da iş bulma telâşı başladı. Halen işsizim. Ne yazık ki diplomanın da çok bir önemi olmamasından kaynaklı iş bulmak oldukça zor. Borç psikolojik baskı yaratıyor. Hâliyle umudun tükenmişliği sarıyor insanı” diye konuştu. 

‘MAAŞINA EL KONDU’

İzmir Dokuz Eylül Üniverstesi İşletme Bülümü’nden 2010 yılında mezun olan ve İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisansını yarıda bırakın Rıfat Güven (32) de 18 bin 960 TL kredi aldı. Uzun bir süredir işsiz olduğu belirten Güven, şunları anlattı: “Mezun olunca iş bulamadım. Lisans kredisini ödemek için yüksek lisans kredisini alayım dedim. Yüksek lisans başvurusu yaptım. Ama zaten geçinemiyordum bu krediyle ancak yaşamımı idame ettirmeye çalıştım. Trajikomik hayatlar yaşıyoruz. Zaten ekonomik kriz, işsizlik var. İnsanlar, bir şekilde, bu zor koşullarda hayata tutunmaya çalışıyor. Tüm bunlar için de bir iş bulup çalıştığında ise maaşından kesinti yapılıyor. İnsanlar maaştan kredi kesintisi yapılmaması için sigortasız işte çalışılıyor. Bu koşullarla baş edemeyen insanlarda ülkeyi bırakmak zorunda kalıyor. Bu kredi ve faizi insanların ülkeden kaçmasına iten sebeplerden biridir. Etkisi büyük. İnsanı bir çıkmaza koyuyor. Daha önceden sigortalı çalışmaya başladığım bir işte, tamda ilk defa tam maaş alacağım derken KYK kredisi borcu yüzünden ilk maaşımın bir kısmına el konuldu. Ardından kredi borcunu taksitlendirdim. Ama yine ödeyemedim. Taksit miktarı da, krediyi aldığım 2007’deki asgari ücretten daha fazlaydı. Sosyal devlettin bana hiçbir yansıması yok. Sorun, devletin ihtiyacı olan bir öğrenciye verdiği parayı faiziyle almasıdır.”

‘GERİ ÖDEMELİ’ OLMAMALI’

Çanakkale Üniversitesi Radyoloji Bölümü’nden 2012’de mezun olan Mehmet Zahit Binici’de (30) 4 bin 200 TL’si faiz olmak üzere toplam 10 bin 950 TL ödeme yapması gerekiyor. Yapılandırma beklediğini kaydeden Binici, “Biraz ödemeye başlamıştım ki yine ekonomik durumdan dolayı, ödeme durdu. Yapılandırma yapılacağı söyleniyordu, onu bekliyorum. Ama şu ana kadar herhangi bir gelişme yok. Ücretsiz eğitim olmalı. Eğitim için verilen kredileri ‘geri ödemeli’ olmamalı. 12 kardeşi olup da memur maaşıyla koca aileyi geçindiren ve bu krediyi hiç bir şekilde karşılamayacak insanlar var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler