Genç sanatçılardan güncel sorgulamalar
Hacettepeli öğrencilerin ‘sarsılan imge’ başlıklı sergisi Pera müzesi’nde başladı.
Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden Lisansüstü ve Sanatta Yeterlik öğrencilerini bir araya getiren “Sarsılan İmge” başlıklı sergi 6 Haziran Çarşamba günü Pera Müzesi’nde açıldı. Açılışa Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Haluk Özen ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Mümtaz Demirkalp ve Hacettepe Üniversitesi öğrencileri katıldı. Dr. Dilek Karaaziz Şener’in küratörlüğündeki sergi 26 Ağustos’a kadar izleyicileri bekliyor. “Sarsılan İmge” sergisinde 54 sanatçının 100’e yakın üretimi yer alıyor. Sergilenen eserler, genç sanatçıların imge, beden, toplum, bellek, mekân, doğa ve kültürel normlar gibi kavramlara bakışlarını yansıtıyor.
‘Umutlarımı yeşerttiler’
Küratör Dr. Dilek Karaaziz Şener, günümüzde sanatın kendini, ideoloji, kültür, doğa, teknoloji, siyaset, savaş, küreselleşme, ekonomi gibi birbiriyle etkileşen ve giderek karmaşıklaşan bir düğümün içinde var ettiğini belirtiyor. Genç sanatçıların, bu karmaşada yönlerini bulabilmek adına, üretimlerinin merkezine toplumsal gerçekleri aldığını vurgulayan Şener, bu tavrı “oldukça duyarlı ve cesur” olarak nitelendiriyor. Şener, gençlerle birlikte çalışmanın nasıl olduğu sorusuna “Sorgulayan ve sorgulamaları üzerine üretimlerini konumlandıran yeni nesil ile birlikte çalışmak ve her şeyden önemlisi varlıklarına tanıklık etmek geleceğe dair umutlarımı yeşertip çoğaltıyor” yanıtını veriyor. Sergide disiplinlerarası bir yapı kurmanın önemli olduğuna dikkat çeken Şener, “Sınırlarımızı yeni neslin özgür tema ve teknik kullanımı belirledi. Ve bu sınırlar onların bakış açıları, duyarlılıkları, deneysel işleri ile yüksek lisans ve sanatta yeterlilik alanlarındaki eğitimlerini destekleyen tez süreçlerindeki teorik ve uygulama araştırmalarını da değerlendirmek ve işlerle bağlantı kurulması açısından önem taşımalıydı. Oldukça heyecan verici bir süreç olduğunu vurgulamak istiyorum. Bunun nedeni ise geniş bir yelpaze açılımından sanatçılarımıza bakmak benim adıma mesleki deneyimimin en değerli süreciydi” değerlendirmesini yapıyor.
‘Risk alıyorlar’
Şener, “Gençler yeterince özgürce üretebildiler mi” sorusuna ise şu yanıtı veriyor: “Gençler hep sorgulanıyor, eleştiriliyor. Halbuki o kadar duyarlı ve bilinçliler ki, bu gerçeği görmek ve onların gözünden bakarak dünyayı, olayları algılamak ve değerlendirmek gerekiyor. Kuşak farklılığına inanmıyorum. Deneyim şansımız var onların karşısında dururken ve fakat bu deneyim şansını sadece onlara devamlı vurgulayarak, hiç susmadan konuşarak değil, yeri geldiğinde de dinlemek gerekiyor. ‘Sarsılan İmge’ sergisi bunu başarıyor. Burada gençler konuşuyor, sorguluyor ve sanat yoluyla bizlere ulaşıyor. Şuna inanıyorum çevreye duyarlı olmaları için hani hep eleştirdiğimiz “Hiç okumuyorlar!” yargısı var ya, buna gerek yok. Çevreye bakmayı bilmek, çevrenin çığlığını duyabilmek en az sayfalarca kitap okumak kadar önemli. Yeni nesil sanatçılarda gözlemlediğim ve takdir ettiğim nitelikler: Risk almayı seviyorlar ve cesurlar! Gençler her şeyi sorguluyor. Bellek, tarih, geçmiş, dün veya bugün, kimlik, siyaset, politika ve daha nicesi onların ilgi alanı içinde yer alıyor. Bugün sorguladıkları ne varsa geleceğin dünyasına miras bırakacakları her şeydir. Bu açıdan bakıldığında ‘Sarsılan İmge’ sergisi birçok ipucu içeriyor. Özgürler mi, sorunuza yanıtım ‘Evet özgürler!’ olacaktır. Özgür olmalılar.” Dr. Dilek Karaaziz Şener sözlerini Suna ve İnan Kıraç Vakfı ile Pera Müzesi’ne Hacettepe Güzel Sanatlar Fakültesi’nde üretilen sanat yapıtlarını sunma fırsatı verdikleri için teşekkür etti.
En Çok Okunan Haberler
- Yoğun kar yağışı beklenen iller açıklandı!
- Saadet'te yeni genel başkan belli oldu
- Yandaş yazar, son anket sonuçlarını açıkladı!
- Afyonkarahisar'da feci kaza
- Kriminal raporun ayrıntıları ortaya çıktı
- 4 kişiyi öldürüp intihar etti!
- 'Bu işin şakası yok, herkes ayağını denk alsın'
- Ölü ve yaralı var!
- CHP'li vekilden Masterchef Sergen'e tepki
- AKP'li isim açıkladı!