Gelişen kurlarda oynaklık sürecek
ABD Merkez Bankası (Fed) kararı sonrası, Türkiye’nin de aralarında olduğu gelişen piyasalar ‘şimdilik’ rahat bir nefes aldı.
Küresel ekonomide yeni bir dönemin kapılarını açacak faiz artışı kararı için geçen hafta tüm gözler Fed’in Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısına çevrilmişti. Fed’in düşük enflasyon ortamı nedeniyle faiz artırımında acele etmeyeceğini vurgulamasıyla dolar endeksi bir miktar geriledi. Nisanda faiz artışı ihtimali ortadan kalkarken, faiz tahminlerinin düşürülmesi kararın eylüle kalacağı beklentisini güçlendirdi. Bu da piyasaları olumlu etkiledi. Ancak Fed aslında makro tahminlerinde çok kötümser olmadığı ve faiz artışı hala masada olduğu için dikkatli olmak gerekiyor. Şu ana kadar beklendiği gibi piyasa için bir nefes alma imkanı doğdu ancak bu hala sınırlı. Özellikle gelişmekte olan ülke kurlarının oynaklığı hala yüksek seyrediyor. Türkiye’de de dolar Fed kararı sonrası anlamlı bir düşüş sergilemedi.
Diğer yandan Fed’in, faiz artışında ‘sabırlı olunacağı’na dair sözlü yönlendirmesinin sona ermesinin ardından piyasalar, gelecek dönemde veri ve haber akışına daha duyarlı olacaktır. Bu hafta ABD’de enflasyon verisi öne çıkıyor. Yarın ülkede TÜFE ve çekirdek TÜFE rakamları açıklanacak. Fed, toplantı tutanaklarında faizlerin enflasyonda yüzde 2 hedefine döneceğine makul derecede güven oluştuğunda artacağını belirtmişti. Diğer yandan yine yarın açıklanacak konut satışları ülkede toparlanmanın boyutları konusunda fikir verecek. Perşembe işsizlik maaşı başvuruları, cuma GSYH açıklanacak.
Her 6 haftada bir buluşan FOMC’nin bundan sonraki toplantı tarihleri şöyle: 28-29 Nisan, 16-17 Haziran, 28-29 Temmuz, 16-17 Eylül, 27-28 Ekim ve 15-16 Aralık. Fed, mart ayı toplantısının sonuç bildirisinde, nisan toplantısında faiz artışına yönelik bir karar alınmasının olası olmadığını bildirmişti. Buna karşın, Başkan Yellen’ın haziran, eylül ve aralık toplantılarını takiben basın konferansı düzenleyecek olması, bu üç toplantıyı daha kritik hale getiriyor.
Çipras-Merkel görüşmesi
Avro bölgesinden ve Yunanistan ile gelebilecek haberler ise, Avro/dolar paritesinde volatiliteye neden olabilir. Bölgeden imalat ve hizmetler PMI öncü verileri gelecek. Diğer yandan Yunanistan Başbakanı Çipras, bugün Almanya’yı ziyaret edecek. Avrupa ülkelerinin yakından izleyeceği Çipras-Merkel görüşmesinde, borç krizinin ve iki ülke arasındaki tartışmalı konuların ele alınması bekleniyor.
Türkiye’de ise 31 Mart’ta açıklanacak 2014 dördüncü çeyrek GSYH verisi öncesinde bu hafta çarşamba mart ayına ait reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı belli olacak. Her iki veri de gelecek dönem büyüme oranı hakkında fikir verecek.
Lira yüzde 2.5, ruble 4.7 yükseldi
Yurt içi piyasalar Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararları ile Fitch’in Türkiye değerlendirmesinin olduğu “zorlu viraj” denebilecek haftayı pozitif tamamladı. Ancak Fed kararı sonrası Türk Lirası’ndaki toparlanma diğer gelişen ülke para birimlerine göre daha az oldu. Bunda da Merkez Bankası’yla ilgili faiz tartışmaları ve seçim öncesi artan siyasi riskler etkili oldu. Fed açıklamasının ardından dolar/TL uluslararası piyasada ilk etapta 2.5628’e kadar gerilese de cuma yeniden 2.58 seviyesine döndü. Diğer yandan Fitch de Türkiye’nin kredi notunu değiştirmedi fakat Türkiye ile ilgili raporunda Merkez Bankası’nın güvenilirliğinin zedelendiğine vurgu yaptı. Son bir haftalık kur değişimi incelendiğinde en fazla yükseliş sergileyen gelişen ülke para birimi yüzde 4.7 artışla ruble oldu. Türk Lirası’nın değer kazancı ise yüzde 2.5’te kaldı. Dolar endeksindeki düşüş aynı dönemde yüzde 2.41 oldu.
En Çok Okunan Haberler
- 'Tarihe not düşmek için geldim'
- Çok konuşulacak 'adaylık' açıklaması
- Fatih Altaylı ve İsmail Saymaz'a soruşturma
- Mahruki yine yandı
- AKP’li belediyeden bir ayda 33 konser
- A Milli Takım'ın Uluslar Ligi'ndeki rakibi belli oldu!
- Protesto eden yurttaşlara polis müdahalesi!
- Tıp fakültelerinde kadavra krizi
- Aydın Dağları'nda son yılların en verimli hasadı yapıldı
- Fakülteyi kâğıt üzerinde kurmuşlar!