Gelişen, dönüşen bir Karabağlar

480 bin nüfuslu Karabağlar ilçesinin 2 dönem belediye başkanlığı yapan Muhittin Selvitopu, ilçeyi yeni planlamalarla modern bir hale getirmek için çalıştıklarını ve yeni projeler ürettiklerini anlattı.

Gelişen, dönüşen bir Karabağlar
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 14.11.2019 - 18:41

İzmir’in en büyük ilçesi Karabağlar’da ikinci dönem belediye başkanlığı koltuğuna oturan Muhittin Selvitopu’nun en büyük hayali, modern bir ilçe kurmak. İlçenin varoş kimliğiyle anılmasından çok rahatsız... Bu algıyı kırmak için ise yeni bir kent imajı yaratma gayretinde. Bunun için de gece gündüz çalışıyor. Tecrübeli başkan, kentsel dönüşümden de dertli. Merkezi hükümetin yerel yönetimleri yok sayarak kentsel dönüşüm yapmasını başarısızlık olarak görüyor. “Kentsel dönüşüm belediyelerle birlikte çözülür diyerek yerel yönetimlerin de yetkilendirilmesini istiyor. Başkan Selvitopu, neler yaptığını, nasıl bir Karabağlar hayal ettiğini 9 soruyla cevapladı.

8 ay nasıl geçti?

Karabağlar, yeni ve 11 yıllık belediye. Bakir ve bir çok hizmete ihtiyacı var. Kültür merkezine ihtiyaç var, spor alanlarına, parklara, sosyal tesislere, pazaryerleri ile açılması gereken yollar var. Görev süremizde, Atatürk Kız Yurdu, Barış Semt Merkezi, Aqua Yaşam Alanı, belediye ana hizmet binası tadilatı, Yunus Emre Pazar Yeri, ilçemizde bulunan tüm okulların ve spor salonlarının tadilatı ile Kavacık küyüne futbol sahası yaptık. Ayrıca geçen dönem planlamasını yapmıştık. Çarpık bir doku var. O dokuyu modern bir hale getirme hedefimiz var. Bu da ancak planlamayla olur. Bu dönem planları uygulama ve sonuçlandırma dönemi olacak.

Çok önem verdiğiniz projelerden biri de gençlik merkezi. Bu merkezde neler olacak?

Gençlik merkezi projesini geçen dönem planlamıştık ve başlayamamıştık. Bu yıl 32 dönüm üzerine bir gençlik merkezi yapacağız. Biri yüzme, diğeri normal sporların yapılabilmesi için iki salon olacak. 2 bin seyirci kapasiteli stat. Voleybol, basketbol, buz pateni pisti ve tenis kortu sahaları olacak. Karabağlar için çok önemli bir proje ve iki yılda tamamlanacak.

Karabağlar’da kentsel dönüşüm ne durumda?

Maalesef kentsel dönüşümün uygulanmasına yönelik sıkıntılar var. 6306 sayılı yasa ve 73. madde ile kentsel dönüşümün yapılması mümkün değil. Karabağlar’da 2012 yılında ilan edilen kentsel dönüşüm 540 hektarlık alanı ve 17 mahalleyi kapsıyor. Bugüne kadar bir proje geliştirilemedi. Çeşitli sebepler öne sürüldü. 7 yılllık sürede hiçbir şey geliştirilememiş. Bir tek Yeni Tepe Konutları vardı başlanılan, o da şuan yarım kaldı. Biz kentsel dönüşümde yetkinin yerel yönetimlere verilmesinden yanayız. Kentsel dönüşümün temel ilkeleri var. Yerinde dönüşüm şart. İkincisi orada yaşayan insanlar oradan koparılmamalı. Herkes hakkını almalı, adalet sağlanmalı. Kentsel dönüşümde bunlara dikkat edilirse, olmaması için sebep yok. Şu andaki mevcut yasalarla parsel bazı uygulamalar oluyor. Ama bu kentsel dönüşüm değildir. Yasa kesinlikle değişmeli. Yetkinin mutlaka yerel yönetimlere verilmesi gerekir.

Yetki sizde olursa nasıl bir kentsel dönüşüm planlıyorsunuz?

Yetki yerel yönetimlerde olursa daha farklı bir sistem işler ve bunun örneğini İzmir Büyükşehir Belediyesi uyguluyor. Yerinde dönüşüm esaslı, mağduriyete yol açmadan, yüzde yüz uzlaşıyı hedefleyen bir anlayış var. Uzlaşı olunca zaten birçok sorun ortadan kalkmış oluyor. Türkiye’de şu an kentsel dönüşüm konusunda model İzmir Büyükşehir Belediyesi. Bunun yaygınlaştırmak gerek. Bizlere yetki verilirse dört dörtlük yaparız. Yerel yönetimler kentin belleğidir. Şu anki sistem, kentin belleğini kenarda tutuyor. Bu yöntemle olma şansı yok. 7 yıldır adım atılamamasının temel sebebi bu.

Nasrettin Hoca heykeli sürekli tartışılıyor, oraya yönelik yeni proje var mı?

Nasrettin Hoca heykelinin bulunduğu yer 230 dönüm alanı kapsıyor. Yapacağımız gençlik merkezi de o projenin bir parçası. O alanın kullanılamadığı yönünde görüşler var, ama doğru değil. Orada her türlü etkinlik yapılıyor ve binlerce insan gidiyor. Orada asıl tartışılan Nasrettin Hoca’nın görüntüsü. Biz oraya proje hazırlattık ve bitti. Aralık ayı içerisinde ihale var. Orayı Nasrettin Hoca Çocuk Bilim ve Sanat Merkezi yapacağız. Çocuklara dönük atölyeler kütüphaneler, faaliyet alanları olacak. Yıkılması doğru değil. Heykelin büyüklüğü tartışma konusu. İçerisinde yeni düzenlemeler yaparsak daha sevimli ve kullanışlı hale gelir.

KARBEM’i bütün semtlere yaymayı düşünüyor musunuz?

Bünyemizde kurduğumuz Karabağlar Belediyesi Sosyal Etkinlik Merkezi’nde (KARBEM) şu anda 38 öğretmenle 1500 öğrenciye eğitim sağlıyoruz. Eğitim alan öğrencilerin başarı oranı çok yüksek. Yüzde 96’sı üniversite bölümlerine yerleşti. KARBEM’in şubelerini özellikle dar gelirli semtlere açmayı planlıyoruz. Amacımız destek olduğumuz öğrenci sayısını daha da yukarı çekmek. Tabii diğer öğrencilerimizi ve okulları da unutmuyoruz. Karabağlar’da bulunan 104 okulun hepsine bakım onarım desteği verdik.

Karabağlar varoş kimliği ile anılıyor, bu algıyı nasıl yıkacaksınız?

Maalesef bu kimlik bizi çok kırıyor. Yaptığımız projelerle bu algıyı yavaş yavaş kırıyoruz. Karabağlar denilince gelişen, modernleşen bir kent imajı yaratmak amacımız. Yeni yollar, parklar, yeşil alanlar yaparak gelişmesini sağlıyoruz. Ulaşımın sıkıntısız olması için büyükşehirden metro güzergahı istiyoruz. Başkan Tunç Soyer’le görüştük. Varoş dediğimiz semtlere, metro ve yeni yollarla ulaştığımız zaman olay bitmiştir. Yapı olarak yenilenmesi kolay olan bir bölgedeyiz. Sağlıklı ve planlı çalışmalar yaparsak imaj tamamen değişir.

5 yıl sonra nasıl bir Karabağlar hayaliniz var?

İkinci dönem aday olmamda ki temel sebep, birinci dönem yapamadığımız imar planlarını bu dönem uygulamak. Benim temel amacım bunu oturtmak. Kentin gelişmesi, modernleşmesi, yeni dokuya kavuşması bu planların uygulanmasına bağlı. Hayallerimden biri esas olan kenti bütünden dönüştürmek. Çarpık dokuyu kaldırıp modern, sağlıklı bir kent dokusu yaratmak. Bütün hayalim bu. Çarpıklaşmayı kaldırmak, modern bir Karabağlar yapmak. Bu 5 yılda olmaz ama başlamak gerek.

31 Mart seçimlerinde oyunu en çok yükselten belediye siz oldunuz, bunu nasıl başardınız?

Karabağlar, İzmir’in en muhafazakar ilçesi. Toplumsal gelenek göreneklerine düşkün, onları yaşatmaya çalışan bir yapı var. İşte biz o yapıya saygı gösteriyoruz. Karabağlar’da yaşayan insanlar bizim nasıl bir düşünceye sahip olduğumuzu gördü. Belediyeye olan güveni artırdık. 5 yıllık süreçte belediye başkanının niyetinin ne olduğunu iyi anlattık. Amacımızın kenti geliştirmek, yaşamı rahatlatmak, günlük yaşamlarına katkı da bulunmak isteyen bir anlayışta olduğumuzu anlattık. Halkda bunu sahiplendi. Herkesi temsil eden biriyim. Bakışımız değişmeyecek, aynı şekilde devam edecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler