"Geç kalmayın, proje hazırlayın"
TBMM’de onaylanan Avrupa Birliği (AB) Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı’nın Girişimcilik ve Yenilik Programı kapsamında, KOBİ’lere AB’nin vereceği 2.2 milyar Avro'luk fonlarından yararlanma kapısı açıldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, AB hibe fonlarından yararlanmak için KOBİ’lere, odalara ve üniversitelere seslenerek, “geç kalmayın, proje hazırlayın” çağrısında bulundu.
KOBİ'lere müjde...Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından yararlanmak TBMM’de onaylanan AB Rekabet Edebilirlik ve Yenilik Çerçeve Programı’nın (CIP) Girişimcilik ve Yenilik Programı çerçevesinde, KOBİ’lere 2.2 milyar Avro'luk fonlarından yararlanma kapısı açıldığını açıkladı.
KOBİ’lere, odalara ve üniversitelere seslenerek, “geç kalmayın, proje hazırlayın” çağrısında bulunan Çağlayan konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Bakanlık koordinasyonunda yürütülecek çalışmalarla KOBİ’lere 4 alanda büyük destek sağlanacağını vurguladı.
“-Kredi almada kefalet sorunu yaşayan KOBİ’lere garanti veren Kredi Garanti Fonu, AB’den fon sağlayarak kefalet hacmini büyütecek.
-Girişim Sermayesi çerçevesinde, finansal sıkıntı yaşayan ya da büyümek isteyen KOBİ’lere ortak olan KOBİ A.Ş. ve benzeri aracı kuruluşlar, AB fonlarından yararlanarak, daha fazla KOBİ’ye ortak olarak sermaye desteği verebilecekler.
-Varolan Avrupa Bilgi Merkezleri ve İnovasyon Aktarım Merkezleri, AB’den sağlanan finansal destekle KOBİ Destek Merkezi altında dönüştürülecek. Kuruluşu tamamlanan ve 81 ile hizmet verecek 7 merkez, KOBİ’lere ücretsiz danışmanlık, bilgi, AB mevzuatı desteği sağlayacak.
-KOBİ’ler, hazırladıkları inovasyon ve teknoloji projeleri için AB tarafından belirlenecek alanlarda hibe desteği alabilecekler. Başvurular doğrudan AB’ye yapılacak. KOBİ’ler konuyla ilgili Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile AB’den bilgi alabilecekler.”
"Programla, KOBİ'lere önemli destekler sağlanacak"
Bakan Çağlayan açıklamasında, AB’nin 2 milyar 170 milyon Avro'luk CIP programından ne kadar fazla proje hazırlanırsa o kadar fazla yararlanılabileceğini kaydederek, “Bu nedenle, KOBİ’lerimiz, odalarımız, üniversitelerimiz, ihracatçı birliklerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımız zaman kaybetmeden proje hazırlamalılar. AB’nin belirleyeceği destek alanları ve proje hazırlama konusunda Bakanlık olarak her türlü desteği vereceğiz” dedi. Programın tüm Avrupa kapsamındaki destek bütçesinin 2 milyar 170 milyon Avro olduğunu dile getiren Çağlayan, programın koordinasyonunun Sanayi Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydetti. Programla, KOBİ’lere çok önemli destekler sağlanacağını belirten Çağlayan, şöyle dedi: “Bunlardan ilki, finansman ihtiyacındaki KOBİ’lerimizin kredi kullanımında karşılaştıkları kefalet sorununun giderilmesine yönelik hizmet veren Kredi Garanti Fonu ve kurulabilecek benzeri fonların, AB’den kaynak sağlamasına yöneliktir. Bu güne kadar AB’nin sistemi yürüten Avrupa Yatırım Fonu’ndan 24 milyon Avro'luk kaynak sağlayan Kredi Garanti Fonu (KGF A.Ş.) CIP çerçevesinde yine bu fondan yeni kaynak sağlayacaktır. Şu anda hedef, 24 milyon Avro'luk kaynağın en az iki katına çıkarılmasıdır. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte başlayacak çalışmalarla, Avrupa Yatırım Fonu’ndan sağlanacak fonla, daha fazla KOBİ’ye, daha ucuz maliyetli kredi kefaleti verilebilecek.”
"KOBİ'lere ücretsiz 'bilgi', danışmanlık hizmeti"
Çağlayan, bu destekten KOBİ’lerin, hazırladıkları projelerle KGF’ye başvurarak yararlanabileceklerini kaydetti. Çağlayan, “AB’nin bu desteğinden şu anda aktif olan KGF’nin yanında, kurulabilecek Kredi Garantisi verebilecek diğer mali aracı kuruluşlar da faydalanabileceklerdir” dedi. Verilen destekleri anlatan Çağlayan, CIP kapsamındaki bir diğer önemli desteğin de Avrupa İşletmeler Ağı’na Türkiye’nin entegre edilmesi olduğunu belirtti. Çağlayan, “Bugüne kadar hizmet veren AB Merkezleri ve İnovasyon Aktarım Merkezleri, CIP kapsamında sağlanan AB kaynağıyla birleştirilmiş ve KOBİ Destek Merkezleri kurulmuştur. KOBİ Destek Merkezleri’nin kurulmasına yönelik çalışmalar, Bakanlığım koordinasyonunda tamamlanmış ve Türkiye çapında hizmet vermek üzere 7 merkez kurularak AB’ye akredite olmuştur” dedi. Çağlayan, söz konusu merkezlerin, KOBİ’lere “ücretsiz” olarak bilgi, danışmanlık, AB mevzuatı, pazar araştırma hizmetleri vereceğini kaydetti. Bu hizmetin yanında Avrupa İşletmeler Ağı’na entegre olan bu sistemde, KOBİ’lerin AB’deki yüzbinlerce KOBİ’ye direkt ulaşabileceklerini vurgulayan Çağlayan, “Böylece AB çapındaki yüz binlerce işletmeyle iş yapma ve veya ortak proje geliştirme imkanı KOBİ’lerimize açılmış olacaktır” dedi.
KOBİ'ler projelerle AB'ye direkt baçvurabilecek
Bakan Çağlayan desteklere ilişkin şu bilgileri verdi: “AB’nin belirleyeceği alanlarda yapacağı proje çağrıları kapsamında, KOBİ’lerimiz hazırlayacakları projelerle AB’ye direkt olarak başvurabilecekler ve inovasyon ile teknoloji projelerine hibe desteği alabileceklerdir. AB’nin ne zaman ve hangi alanlarda proje çağrısına çıkacağı, KOBİ’lerimiz tarafından bakanlığımın www.sanayi.gov.tr ; bir ay içinde tamamlanacak olan www.cip.sanayi.gov.tr ile AB’nin ec.europa.eu/cip/ adreslerinden öğrenilebilecektir. Bu kapsamda Avrupa Komisyonu’nun çağrılar yoluyla duyuracağı ınovasyon ve teknoloji proje alanlarına, hem doğrudan KOBİ’ler hem de sanayi ve ticaret odaları, organize sanayi bölgeleri (OSB), küçük sanayi siteleri (KSS), teknoloji geliştirme bölgeleri (TGB) ve teknoloji geliştirme merkezleri (TEKMER) yönetimleri ve sivil toplum kuruluşları katılabileceklerdir.”
En Çok Okunan Haberler
- Diğer oğlu da tutuklandı!
- 'Erken seçim' ve 'Demirtaş' yanıtı
- AKP ve CHP arasındaki fark açılıyor!
- Görevlerine son verilmesi talebiyle dava açıldı
- İddia: Reza Zarrab Miami'de evleniyor
- Yılmaz Özdil kalp krizi geçirdi
- Oğluna sahip çıktı, Özel'e hakaret etti!
- İşte 2 milyon liranın aylık faiz getirisi
- ‘Öcalan istedi, heyete katıldı’
- Özel'den 'Beşiktaş Belediyesi' tepkisi!