G-20’yi bölen istek

Kuruluş amacı ekonomiye dayanan G-20’de Erdoğan, ‘Terör ve mülteci sorunu’ başlıklı özel bir oturum istedi. Bu talebe bazı üyeler, ‘Bizim böyle bir sorunumuz yok’ diye karşı çıktı.

G-20’yi bölen istek
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 08.11.2015 - 22:40

Kuruluş amacı önemli ekonomiler arasındaki temel ekonomik ve finansal politikalarda diyaloğu artırmak olan G-20 toplantısında, Türkiye’nin öncelikleri tartışma yarattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, bir oturumun başlığını “terörizm ve mülteci sorunu” olarak belirlemek istemesi, G-20 üyesi birçok ülke karşı çıktı. Şerpa toplantısında yapılan itirazlarda, G-20’nin kuruluş amacı anımsatılırken, bazı ülkeler iki sorunun yan yana ele alınmasına karşı çıktı; bazı ülkeler de “Bizim böyle bir sorunumuz” yok diyerek itiraz etti. Türkiye ise ısrarını sürdürdü.

Türkiye’nin G-20 Şerpası Ayşe Sinirlioğlu geçen günlerde düzenlediği basın toplantısında, Erdoğan’ın ‘terör ve mülteci sorunu’ başlıklı özel bir oturum düzenlenmesini istediğini açıklamıştı. G-20 ülkeleri; Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere, ABD ve AB’den oluşuyor.

Program belirsiz

Bazı üyeler çeşitli şekillerde terör sorunu ile karşılaşmış olmasına karşın, bir çoğunun Türkiye gibi kronik mülteci sorunu bulunmuyor. Bu nedenle bazı ülkeler; liderlerin konuşmalarının içeriğini de belirleyecek olan bu temalara itiraz etti. Türkiye ise dönem başkanı ve ev sahibi ülke olarak kendi önceliklerini zirveye taşımada ısrarcı oldu. Erdoğan’ın özel olarak istediği bu toplantının G-20 bünyesindeki oturumlarla mı, özel bir oturumla mı gerçekleşeceği henüz netlik kazanmadı. Bu da kısa süre kalmasına karşın zirvenin programının ilan edilmesini önledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, geçen hafta yaptığı toplantıda, “G-20 aynı zamanda dünyanın önde gelen ülkelerinin ve liderlerini de biraraya getirdiği için terörle mücadele ve mülteci krizini de zirvede ele almayı planlıyoruz” dedi.

Görücüye çıkıyor

Zirvenin ev sahipliğini Erdoğan üstlenmesine karşın, 1 Kasım seçimlerinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu da ilk defa uluslararası toplumla bir araya gelecek. Zirve öncesinde çok sayıda lider Erdoğan ile ikili görüşme yapmak için talepte bulundu. Erdoğan’ın, ABD Başkanı Barack Obama, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Kralı Salman ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande başta olmak üzere çok sayıda liderle ikili görüşme yapması bekleniyor. Başbakan Davutoğlu’nun, Japonya Başbakanı dışında kimlerle görüşeceği ise henüz netleşmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler